lördag 31 december 2011

En liten årskrönika

Det tillhör inte vanligheterna för oss att göra årskrönikor och liknande men i år tänkte jag ta chansen att skriva ett litet inlägg i en del om det gångna ölåret. De senaste tre åren har varit fantastiska för ölsverige och oss på Ölkultur med David & Fredrik. Vi har sett hur ölintresset har ökat explosionsartat, främst via hur besökarantalet på på Ölfestivaler och liknande ökar men även på hur fort många av släppen på Systembolaget tar slut och hur många som är intresserade runtomkring oss.


2011 är helt klart det bästa årets hittills för öl i Sverige även om de senaste tre åren alla har varit fantastiska på sina egna sätt. 2009 kanske främst för den första stora och fantastiskt roliga ölbloggarträffen, det var då man började inse att det finnns riktigt många bloggare som är intresserade. 2010 var året som jag och David började hembrygga på allvar men även besökte många roliga pubar och som vanligt Örebro Öl & Whisky Festival. Men 2011 slår ändå dessa år på fingrarna enbart på grund hur intresset har ökat för öl och hur många fantatiska människor man möter på ute i ölsverige. Dessutom närvarade vi på 20 års jubileet av Stockholm Beer & Whisky Festival. Bara en sån sak.


Vi har som vanligt skrivit många recensioner och andra inlägg på bloggen med några höjdpunkter såsom när jag och David tillsammans på videobloggen provade Sigtuna Ace Of Spades och Nøgne Ø Dark Horizon 3rd Edition. Om ni vill kika på det videobloggsavsnittet så klicka här.

Något annat som har varit fantastiskt är släppen på Systembolaget. Det har kommit många fantastiska öl till Systembolaget under året och de är alla för många för att hinna nämnas i detta inlägg men ett par höjdpunkter var helt klart Oppigårds Drakens DIPA som är bryggd tillsammans med den fantastiskt trevliga och duktiga ordföranden i svenska ölfrämjandet, Rick Gordon. Ett annat öl i samma stil kryddat med svenska hjorton är Hello My Name Is Ingrid som hade sin "second coming" på Systembolaget. Ingrid behöver väl ingen närmare presentation, men har ni missat henne så klicka här.

En annan höjdpunkt för oss är vår Facebook-sida som har ökat från vad som från början var ett 50-tal nördiga människor som gillade oss till att börja närma sig 500 personer (479 i detta nu) som följer oss och kommenterar och efterfrågar saker på Facebook. Detta tycker vi är fantastiskt roligt och Facebook har på något vis blivit roligare än bloggen i sig då det är väldigt mycket lättare att göra små uppdateringar samt kommunicera med er läsare där.

Redan nu inser jag att alldeles för mycket är glömt och jag skulle behöva skriva både del 2, del 3, del 4, del 5 osv. osv. osv. för att kunna ge året rättvisa, åtminstone om man skall se till alla fantastiska öl som provats under året. Detta överlåter jag dock till någon annan, t. ex gör Stefan på Ölsvammel en alldeles fantastisk inläggs-serie om sina upplevelser av året. Del 1 i denna serie hittar ni här.

Hur ser framtiden ut då? Ja, för mig råder inga tvivel om att 2012 kommer att bli ett fantastiskt öl, vi har ju redan lyckats luska ut en del spännande släpp på Systembolaget som kommer nu under februari/mars. Dessutom anordnas som vanligt alla spännande ölfestivaler medStockholm Beer & Whisky i spetsen. För oss på Ölkultur med David & Fredrik kommer dock bloggandet att minska en del, mycket beroende på arbete och utbildning. Vi kommer dock fortsätta att göra ett antal inlägg i månaden om spännande öl, några videoblogg-inlägg, skriva om spännande händelser med mera. Vi kommer dock inte göra anspråk på att vara i framkant när det gäller att luska fram nyheter eller testa hypade öl.

Så, avslutningsvis vill jag tacka alla fantastiska människor därute som gör ölsverige till en fantastiskt inspirerande och spännande plats, inte minst ni läsare!

Skål på er!

Ölkulturs Videoblogg 2011 Avsnitt 15: Haandbryggeriet Odin's Tipple

Nu är det dags för årets sista avsnitt av videobloggen. I detta avsnitt pratar jag om Odin's Tipple och önskar er alla ett riktigt gott nytt år!

'

fredag 30 december 2011

Spontancassis

Att ta en öl sådär lite spontant kan vara riktigt trevligt men även planerad öl kan vara spontana, åtminstone om man ser till jästen. Skämt åsido, det är dags för ännu en recension från det senaste exklusiva släppet på Systembolaget.

Precis som titeln på inlägget antyder så är det Spontancassis från Mikkeller det handlar om. En spontanjäst öl på 7,7% kryddad med svarta vinbär.

Nog tjötat, dags för en recension!

Färgen är djupt lilaröd med ett två fingrar högt ljusrosa skum. Det blir inga skumrester på glasets insida att tala om.

Doften är syrlig och frisk med tydliga inslag av svarta vinbär. Utöver detta så finns det som sig bör en hel del funkiga jästiga toner med inslag av ladugård och hästfilt.

Smaken är även den syrlig eller sur rättare sagt med rejäla inslag av svarta vinbär. Det finns även fina toner av citron och ladugård. Ölet avrundas av en lätt ek-karaktär som liksom binder ihop alla smaker.

Ölet är relativt lätt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är friska och lätt stickiga.

Mikkeller fortsätter att hålla en hög nivå när det gäller hans spontanjästa öl. Precis som Spontanale som vi skrev om för ett tag sedan känns denna öl geniun och välgjord och inte som något misslyckat försök att göra lambik.

Betyg? 3,9 av 5!

Pris: 69:90 för 37,5 cl på Systembolaget.

torsdag 29 december 2011

Ett öl för lakrits-älskare

Det kom som bekant en hel del intressanta öl till Systembolaget den första december i år. Ett av dessa är Stone Belgo Anise Imperial Russian Stout - en imperial stout på 10,5% bryggd med belgisk jäst och massvis med anis. Deras vanliga Stone Imperial Russian Stout har ju tydliga inslag av anis, så hur är då denna?

Färgen är i princip kolsvart med ett en och en halv-finger högt ljusbrunt skum. Det blir inga skumrester på glasets insida att tala om.

Doften är massiv och rostad med stora inslag salmiak och andra brända toner. Det finns också inslag av torkade frukter samt en lätt belgisk jästighet. Utöver dessa inslag finns där också trevlig toner av mörkrostad kaffe och lyxig choklad.

Smaken är om möjligt ännu mer dominerad av salmiak och lakrits än vad doften är. Det är nästan som att dricka flytande lakrits. När man väl kommit förbi lakritsen, om man gör det, finns där också en hel del av det mörkrostade kaffet och chokladen. Trots att det finns en hel del humle i ölet är det en stor sötma som dominerar tillsammans med de skarpa lakritstonerna.

Ölet är rejält fylligt och nästan oljigt i munnen. Kolsyrehalten är medelhög med små lena bubblor.

Mmm... det här gillar jag skarpt. Dock är jag en sådan som kan vräka i mig en påse djungelvrål snabbare än du hinner säga Stone Belgo Anise Imperial Russian Stout eller ja, nästan åtminstone.

Betyg? 4,4 av 5. Grymt!

Pris: 84:90 för 65 cl på Systembolaget.

onsdag 28 december 2011

En norsk Rodenbach


I förrgår var det dags för en liten ölprovning och ni som följer oss på Facebook har förmodligen redan en rätt bra koll på vad som dracks då. Det blir inte recensioner på alla öl men några av de häftigaste tänkte jag försöka skriva lite om.

Denna recension handlar om surölet Haandbakk på 8,5% från norska Haandbryggeriet där numera David arbetar som bryggare. Så David var väldigt nyfiken på vad jag skulle tycka om de olika ölsorterna han hade med sig.

Så, hur var den då?

Färgen är rödbrun med ett fingerhögt skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften bär på tydliga inslag av röda bär och vinäger. Det finns även lätta inslag av aceton som ger en lätt frän doft. Utöver detta så finns där också vissa träiga inslag med toner av vanilj från ekfatslagringen som rundar av syran på ett fint sätt.

Smaken är precis som doften väldigt syrlig men det finns en viss sötma som gör att syran inte är så brutal som man skulle kunna vänta sig. Utöver detta finns även inslag av röda bär med betoning på körsbär och röda vinbär samt en lätt ton av vinäger.

Ölet är medelfylligt med en medelhög kolsyrehalt med mjuka sköna bubblor.

Det här var inte så dumt. Om jag skulle sammanfatta ölet med bara några få ord skulle jag vilja kalla det för en norsk Rodenbach Grand Cru, för det finns stora likheter mellan de två ölen.

Betyg? 3,8 av 5. Gott och intressant men lite svårdrucken.

Pris: Gåva från David, just nu ej tillgänglig på Vinmonopolet eller Systembolaget.

måndag 19 december 2011

Hör upp alla restauranger och pubar!

Kvinnor vill kunna läsa öllistor på era restauranger, åtminstone om man får tro en undersökning som Carlsberg Sverige har gjort. Carlsberg skriver bland annat i sitt utskick:

"Kvinnor har blivit mer intresserade av öl och olika ölsorter. Var tredje kvinna uppger att intresset för öl har ökat under det senaste året. 63 procent av kvinnorna gillar att testa nya ölsorter och åtta av tio kvinnor kan tänka sig att beställa en öl till maten på en finare restaurang. Det är några av resultaten i årets upplaga av Dryckeskollen – en undersökning om öltrender och svenskarnas intresse för öl som genomförs av Sifo på uppdrag av Carlsberg Sverige.

- Vi har märkt av ett ökat intresse för öl i Sverige, inte minst bland kvinnor. Det handlar mycket om kombinationen öl och mat. Vi ser till exempel att ölsorten blir allt viktigare när man dricker en öl till maten på restaurangen och medvetenheten om vilka olika sorters öl som passar till en viss typ av mat har ökat, Joakim Losin, ölexpert och ansvarig för specialöl på Carlsberg Sverige."

Kan inte annat än hålla med kvinnorna som mailet talar om. Alltför ofta ser man att finare restauranger har ett stort utbud av vin och ordentliga listor över restaurangens/pubens vinutbud men sällan (förutom på dedikerade ölpubar) ser man något större ölutbud och ännu mindre en öllista. Så, ni som har en restaurang eller pub, köp in lite spännande sorter och för sedan in dessa antingen i er vinlista eller gör en separat öllista.

söndag 18 december 2011

Öl och mat i kombination del 7: Bräserade fläskkotletter och Amerikansk Pale Ale


Det här inlägget kom till av en ren tillfällighet, oftast är mina öl och mat-kombinationsinlägg ganska planerade men detta kom sig av en slump. Det var nämligen så att jag hade en hel del fläskkotletter i frysen, ett kött som kan vara ganska tråkigt i sig självt i min bok. Därför funderade jag ett tag på vad jag skulle göra med dem innan jag bestämde mig för att bräsera dem.

Vad är då att bräsera? Jo, det betyder att man först bryner köttet för att sedan låta det puttra i en liten mängd vätska tills det blir mört. Här kommer receptet:

Ingredienser:

4 stycken fläskkotletter
Salt & vitpeppar
Hel vitpeppar
Gul lök
Smör
Oxbuljong
3 dl vatten
1,5 dl grädde
Soja

Börja med att salta och peppra fläskotletterna och bryn dem sedan i smör så de får en fin gyllenbrun yta. Lägg dem sedan åt sidan och frys en gul lök i tunna skivor i samma fett som kotletterna stekts i. Lägg senare kotletterna på den stekta löken och tillsätt sedan lite vatten, oxbujlongen (tärning eller flaska), hela vitpepparkorn och en skvätt soja. Låt puttra under lock i drygt 45 minuter. När köttet är färdigt så lägg det åt sidan och sila av skyn som blir kvar och häll den i en kastrull. Tillsätt sedan lite maizena-redning och en rejäl skvätt grädde. När såsen är klar så servera med potatispuré och valfria grönsaker.


Först hade jag svårt att bestämma mig för vad jag skulle dricka till men jag bestämde mig för att Sierra Nevada Pale Ale skulle funka bra med sina amerikanska humletoner och karamelliga bakgrund. Det gjorde det. Det här är helt klart den bästa kombinationen jag har haft hitills i Öl och mat i kombination-serien. Humlens beska kompletterade den något söta och gräddiga såsen och potatispurén och köttet var så mört att det smälte i munnen. En klockren kombination där ölet och maten tog varandra till oanade höjder. Ett måste!

lördag 17 december 2011

Ölkulturs Videoblogg 2011 Avsnitt 14: Djævlebryg Old Mephisto Barley Wine

Nu är videobloggen tillbaka med ett nytt avsnitt. I detta avsnitt testar jag Djævlebryg Old Mephisto Barley Wine.

Ps. Jag rekommenderar er att kolla på den i upplösning 720p för bästa kvalitet. Ds

Strömsholms Brygghus Malakias 2011

Det är inte varje dag man får chansen att prova Strömsholm Brygghusöl på flaska, särskilt inte via Systembolaget. Därför känns det lite extra kul att skriva denna recension!

Hursomhelst, Malakais från ovan nämnda bryggeri är det alltså det handla om. Ett rököl bryggt med bland annat rökt malt från den inte helt okända whisky ön Islay. Förutom detta är den humlad med Amarillo, Willamette och East Kent Golding. Det låter väl inte så tokigt?

Vätskan är ganska klar och har en mörkbrun färg. Skummet försvinner kanske lite väl snabbt och lämnar bara en liten skumring i glaset.

Doften är stor och rökig med rejäla inslag tjära och lägereld. Där finns också en trevlig ton av karamell och kola som balanseras upp fint av humlen. Det är dock rökigheten som står i centrum. Gott så.

Smaken är något mindre rökig än doften men man känner tydligt att där finns stora inslag av tjära och något jag vill kalla för lägereld (tänk när man slänger blött virke på en brasa). Malten gör sig också påmind med lätt karamelliga inslag som balanseras upp fint av humlen.

Ölet är medelfylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var inte så dumt! Synd bara på det dåliga skummet och den något låga koslyrehalten, men det var inget som störde överdrivet mycket. Jag provade den till lite rökig ölkorv, det passade riktigt fint!

Betyg? 3,8 av 5! Ett grymt rököl från Sverige!

Pris: 29:90 för 33 cl på Systembolaget.

söndag 11 december 2011

En liten julölsprovning!


Med mindre än två veckor kvar till jul börjar det bli hög tid att skriva lite mer om årets julöl. Det blir lite tradigt att recensera varenda julöl individuellt så därför tänkte jag skriva ihop ett lite samlingsinlägg med några spännande julöl som finns där ute i butikerna.

Min sambo, min svåger och jag bestämde oss för att ha en liten julölsprovning i all enkelhelt!


Detta är en av de nyheterna bland årets julöl. En amberale på 6,1% från Los Angeles-baserade Abita Brewing. Min sambo tyckte den var lättdrucken och trevlig, hon är förövrigt inte särskilt förtjust i öl med hög beska, men min svåger och jag tyckte den var ganska tråkig. Knäck, karamellmalt och fruktig utropades runt bordet. Funkar nog bra till julmaten. Mitt betyg? 3 av 5!


Nästa öl är en återkommande nyhet som iaf har funnits på hyllan de senaste åren i juletid. Detta är en english strong ale på 7,4%. Tunn och spritig tyckte min sambo, lite för smaklös tyckte min svåger. Själv tyckte jag den var ganska okej, men inte så mycket mer. Snus, kola, karamell och torkade frukter utropades kring bordet. Passar nog fint till janssons frestelse. Mitt betyg? 3,4 av 5!


Detta är ett öl vi redan recenserat på bloggen, men de andra hade ju inte provat den. Precis som namnet antyder är detta en barley wine och den ligger på 8,5%. Denna var alldeles för besk för min sambo som gjorde grimascher på grund av beskan. Min svåger däremot tyckte att den var riktigt god "en fruktig och snäll doft och en smygande efterbeska" sa han. Kola, tuttifrutti och grapefrukt utropades kring bordet. Mitt betyg? Ja, det gamla på 4,2 av 5 står sig.


Nu är det dags för ännu en nyhet som inte har funnits på Systembolagets hylla de senaste åren. Det är ett öl från belgiska Brouwerij Het Anker som annars kanske är mest kända för Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blue. Den här är inte helt olik den utan är också en dark belgian strong ale på hela 10,5% (inte långt från Keizerns 11%). Min sambo tyckte den smakade och luktade tobak och lakrits, min svåger tyckte lakritstonen i doften blev lite för mycket men att smaken var lite bättre. Själv tycker jag att den är riktigt bra med massvis av trevliga anistoner. Mitt betyg? 4,2 av 5!


Detta är också en återkommande nyhet som vi recenserade på bloggen förra året. Detta var på förhand, enligt mig, provningens höjdpunkt då jag haft den i mitt ölskåp sedan förra julen och var mycket nyfiken på hur den utvecklats under drygt ett år i rumstemperatur. Min sambo tyckte den var riktigt god till lite choklad, svågern kunde inte riktigt sätta fingret på vad den doftade men han gillade den. Själv tyckte jag den hade rundats av och blivit lite mer vinös sedan förra året. Mums. Mitt betyg? 4,4 av 5!


Provningens sista öl kom första gången på Systembolaget förra året och så även i år. Det är en kriek på 6,5% kryddad med glöggkryddor från Liefmans. Denna var något av en åsiktsdelare och varken min sambo eller min svåger kunde avsluta sina glas. Gemensamt för de båda var att de tyckte den var för sur och för kryddig. Ingen av den hade iofs druckit kriek tidigare så den var något av ett "wild card". Själv tyckte jag den var trevlig men kanske lite väl söt på ett artificiellt sätt. Godare kall än varm dock, så skippa att värma den, det tillförde inget! Betyg? 3,6 av 5.

Totalt sett så var det en riktigt trevlig och lyckad provning och det var ganska lagom att dela dessa sex öl på tre då de flesta var ganska kraftfulla. De tre höjdarna var helt klart S:t Eriks God Jul Barley Wine, Santa's Little Helper 2010 och Gouden Carolus Noël så gör er själva en tjänst och köp ett par av varje och ställ undan en flaska till nästa år - det vinner ni på!

lördag 3 december 2011

Öl och mat i kombination del 6: Italienska köttbullar och belgisk witte


Det finns de öl och mat kombinationer som är självklara och så finns det de som är mindre självklara. När jag idag bestämde mig för att laga en maträtt jag aldrig lagat förut, italienska köttbullar i tomatsås, satt jag länge och funderade på vad som skulle passa att dricka i ölväg. Min grundtanke var kontrast.

Hursomhelst, låt oss börja med köttbullarna! Efter att ha spanat runt efter lite recept bestämde jag mig helt enkelt för att plocka lite här och var och lägga till lite själv. Såhär gör du:

Köttbullar:
500 gram blandfärs
1-2 skivor gammalt lantbröd
1 ägg
0,5 dl mjölk
3 matskedar fint riven parmesan
1 klyfta vitlök
1 tesked oregano
Salt & Peppar

Smula sönder brödet och blanda med ägget, mjölken, parmesanen, vitlöken och kryddorna. Blanda alltihop och gör cirka 20 köttbullar i lagom storlek. Stek dem så de får en liten yta och lägg dem sedan åt sidan.

Tomatsås:
500 gram passerade tomater
1 matsked tomatpuré
1-2 matskedar oxfond
1 finhackad lök
2 klyftor vitlök
1 tesked sambal oelek
1 matsked oregano
1 tesked basilika
1 tesked socker
Salt & Peppar

Fräs löken och vitlöken tills de börjar svettas, pressa i tomatpurén och blanda runt och fräs någon minut. Tillsätt sedan de passerade tomaterna, oxfonden och kryddorna. Låt puttra i några minuter och tillsätt sedan köttbullarna och låt puttra ytterligare i 10-15 minuter. Ställ åt sidan. Nu är det dags att koka lite färsk pasta. Servera.


Hursomhelst, tillbaka till ölen, jag ville ha något fräscht men som samtidigt rent kraftmässigt kunde matcha maten. Efter att ha tittat i mitt eget ölförråd och inte hittat något lämpligt knallade jag ner till det lokala Systembolaget och fick syn på La Trappe Witte Trappist - den fick det bli!

Nå hur blev det då? Det blev faktiskt oväntat bra, tomatsåsen har mängder med olika smaker, såväl salt och syrligt som kryddigt och sött. Witten bryter in bra och gör hela maträtten lite fräschare då det annars kan bli lite tungt. De citrusaktiga inslagen i ölet bryter fint med tomatsåsen och den lätta chilismaken av sambal oeleken. En trevlig och oväntad kombination, men den där riktiga wow-faktorn uteblir på grund av en lite för kraftfull korianderton i ölet.

fredag 2 december 2011

Urtypen för svensk makro-julöl?

Makrobryggerierna verkar inte bry sig nämnvärt om de trender som finns bland mikrobryggerierna som innefattar kryddor och extrema mängder humle eller höga alkoholhalter med mera. De kör vidare med sina mörka lageröl med små mängder aromhumle, och det är väl egentligen inget fel i det.

Three Hearts Julöl som detta inlägg handlar om är en mörk lager från Sveriges minsta makrobryggeri Krönleins. Den ligger på 5,3% och är bryggd med Münchenermalt och "aromhumle". Den är förövrigt något av en testvinnare och brukar ofta toppa de lite större tidningarnas julölstester.

Vi kör på direkt med en recension!

Färgen är mörk vinröd på gränsen till svart med ett tre fingrar högt ljusbeiget skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften är brödig och fruktig med inslag av vörtbröd och russin. Det finns även en lätt gräsig humleton som lurar i bakgrunden. Klassiskt.

Smaken har en bra balans mellan sötma och bitterhet och där finns inslag av såväl vörtbröd och russin såväl som de där lätt gräsiga humletonerna.

Ölet är lätt till medelfylligt med en relativt låg kolsyrhehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Jahaja, det här var ju inte så tokigt. Det är dock väldigt långt från alla spännande julöl som kommer från våra mikrobryggerier eller de importerade alkoholbomberna från USA, Danmark och Belgien. Det är helt enkelt lite för anonymt och intetsägande för att sticka ut.

Betyg? 2,9 av 5. Helt okej, men ett rätt tråkigt julöl.

15:90 för 50 cl på Systembolaget.

torsdag 1 december 2011

Julens bästa alkoholfria alternativ?


Sitter och provar Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat. Helt klart väldigt gott om man gillar julmust - och det finns en klart lyxig känsla eftersom den känns betydligt mindre söt än vanlig julmust som man hittar i dagligvaruhandeln. Det finns en tydlig ton av trä samt vanilj så fatlagringen märks helt klart av. Ett fullgott alkoholfritt alternativ!

Priset är 24,90 för 75 cl på Systembolaget.

onsdag 30 november 2011

Gillar du In Flames, god öl och mat?

Då kan restaurang 2112 i Göteborg vara något för dig! I detta videoklipp pratar Björn och Peter i bandet om deras restaurang. En hel del god öl och trevlig mat florerar i videon. Den är väl värd att kika på även om man som jag inte är så förtjust i musiken (iaf inte det de släppt de senaste 10 åren)!

tisdag 29 november 2011

Julkryddmix från San Fransisco

Anchor Our Special Ale (eller Christmas Ale som den också kallas) är ett av de mest långvariga amerikanska julölen. Ölet har funnits i USA ändå sedan 1975 och här i Sverige har ölet blivit en årligen återkommande säsongsnyhet sedan ett antal år tillbaka (hur länge har jag inte riktigt koll på). Receptet varierar en aning från år till år - men alkoholhalten ligger alltid på måttliga 5,5%.

Redan när jag öppnar känner jag en julig doft som främst drar åt ingefära. I glaset är ölet mörkt rödbrun med ett litet men stabilt smuttsvitt skum. Ölet lämnar lätta skumrester på glaset.

När jag sedan doftar närmare på ölet finner jag framförallt ingefära, men även lite nejlika, muskot och kanel. Det finns också inslag av apelsinskal, spår av tallbarr och lite ljusare choklad. Juligt, minsann!

Smaken är framförallt dominerad av ingefära och andra andra kryddor såsom muskot och nejlika. Bakom detta döljer sig en lättrostad maltbas av ljus choklad och litet mer uppfriskande toner av citrus och apelsinskal. Ölet har en lätt sötma och inte särskilt mycket beska.

Munkänslan är relativt lätt, men samtidigt otroligt len med mjuk kolsyra. I det här fallet gillar jag den lite lättare kroppen - och det är ju trots allt ett öl på endast 5,5%.

Hm... ja, det här var inte så tokigt egentligen. Jag tror aldrig att jag kommer jubla alldeles hysteriskt över sådana här kryddiga julöl, men jag tycker samtidigt att det är ganska gott och det här är ett av de bättre exemplaren som finns därute. Julkänslan finns åtminstone där.

Betyg: 3,5 av 5.

Pris: 25,50 för 355 ml på Systembolaget.

måndag 28 november 2011

Årets nykomling bland julölen?

I år har det blivit så att jag varken köpt eller druckit särskilt många julöl, av två anledningar, många av julölen är repriser eller årligt återkommande öl som vi redan recenserat. Men oroa er icke, det blir en hel del recensioner på bloggen ändå!

En av nykomlingarna är S:t Eriks God Jul Barley Wine som är ett barley wine på 8,5%. Det är heller inga större krusiduller när det gäller ingredienslistan förutom att den innehåller extra mycket karamellmalt. Humlesorterna är East Kent Golding, Perle och Palisade vilket bådar för en blandning mellan engelskt och amerikanskt.

Hursomhelst, vi kör på direkt med en recension!

Vätskan är mörkt bärnstensfärgad och lätt grumlig med ett två och en halv finger högt skum. Det blir inga större mängder med skumrester.

Doften är maltig och fruktig med inslag av sharonfrukt, aprikos och toffee. Karamellmalten finns också där med en trevligt ton av toffee. Humleprofilen är åt det engelska hållet med toner av jord och gräs men samtidigt finns där en hel del amerikanska citrustoner, som en blandning mellan engelskt och amerikanskt om man så vill.

Smaken är elegant med samma fruktiga inslag från doften. De fruktiga inslagen med betoning på sharonfrukt och aprikos får dock samsas med rejäla mängder karamellmalt och humle. Det är dock ingen ingrediens som dominerar över den andra utan det är väldigt balanserat och välavvägt. Det är en fin balans mellan sötma och beska.

Ölet är medelfylligt till fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här var överraskande bra! Jessica Heidrich och S:t Eriks överraskar med ett riktigt kanonöl. Det här blir helt klart en av mina favoriter på julafton, den passar säkerligen fint till alla julens ostar, nötter och choklad. Bra jobbat Jessica!

Betyg? 4,2 av 5. Riktigt bra, helt enkelt!

Pris: 21:90 för 33 cl på Systembolaget.

torsdag 24 november 2011

Pistonhead Chimney Sweeper

Spendrups och Brutal Brewing kommer ihärdigt med nya öl till Systembolaget. Det har blivit ett helt gäng av dem vid det här laget, Cruisin Lager', Hot Roddin Lager, Kustom Lager, Plastic Fantastic, ja listan fortsätter. Nu är det alltså dags för deras första julöl, Pistonhead Chimney Sweeper, som till skillnad från deras tidigare öl är en Ale, även om den verkar vara underjäst av vad jag kan få fram.

Det är en hel del intressanta ingredienser med i blandningen, fyra sorters malt inklusive rökmalt och ett par riktigt trevliga humlesorter nämligen Cascade och Tomahawk. Den är även torrhumlad.

Färgen är djupt mörkröd med ett tre fingrar högt beige-aktigt skum. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Doften är oväntat humlig (även om det långt från IPA-klass) med tydliga inslag av amerikansk humle med betoning på tallbarr och grapefrukt, apelsinzest och en lätt rökighet. Det finns även en lätt bakgrund av karamellmalt med inslag av chokladkola.

Smaken är rejält besk med en tydlig smak av amerikansk humle. Det finns även en lätt rökighet och en viss ton av rostad malt med inslag av choklad och julnötter. Dock finns där också en något störande metallisk ton.

Munkänslan är relativt lätt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Det här långt ifrån ett perfekt julöl, framförallt saknas det fyllighet och en komplexare maltighet. Däremot är det med lätthet det bästa som Spendrups och Brutal Brewing klämt ur sig i Pistonhead-serien. Passar förmodligen fint till den lite enklare jultallriken, men på självaste julafton skulle jag nog välja något lite "lyxigare".

Betyg? 3,2 av 5. Prisvärd och ganska god!

Pris: 13:90 för 33 cl på Systembolaget.

ÖÖWF Del 4: Nynäs igen, Great Brands, Midvinterblot och en sista skvätt Konjaks!


En heltrevlig Amerikansk Pale Ale från Nynäs.

Så har vi kommit till den fjärde och sista delen i vårt inläggsserie om Örebro Öl & Whisky Festival 2011. Det blev ytterligare ett besök hos Nynäshamns Ångbryggeri. Jag provade Valsviken Vinterporter som nu hade stått till sig något år. Jag tycker den är oerhört välbalanserad och len - precis som jag vill ha en imperial porter. Fredrik tog ett smakprov av Ålö Ale som jag också smakade litet på. Helt klart ett stabilt och faktiskt ett Nynäs-öl jag missat att prova förut.

En schysst Scotch Ale!

Great Brands var på plats med ett stabilt utbud av amerikansk hantverksöl. Efter litet funderande vid montern bestämde Fredrik sig för att ta en Oskar Blues G'Knight medan jag tog Old Chub från samma bryggeri, vilket en glad Jugge hällde upp. Old Chub är helt klart ett väldigt maltigt, trevligt och välbalanserat öl och G'Knight är något av en motsats med sina uppfriskande citrustoner från humlen.

Imperial Red eller Imperial IPA? Sak samma, gott var det!

Efter detta blev det ett litet smakprov av Sigtuna Midvinterblot. Helt okej öl i mitt tycke, även om det spontana intrycket var att det saknade litet av den där rostade karaktären jag gärna vill ha samtidigt som det kanske inte hade mognat och fått en sådan där lenhet som exemplevis Valsviken bjöd på.

Det började snart bli dags att dra sig hemåt. Närke hade dock kopplat på ytterligare ett fat med Konjaks! Stormaktsporter och som avslutning fick det bli några droppar av detta utomordentliga öl. Visst, det är inte riktigt så bra som Kaggen! men fortfarande väldigt trevligt.

Slutligen vill vi tacka alla utställare och arrangören för en utmärkt festival. Ser fram emot ett återbesök nästa år igen!

måndag 21 november 2011

ÖÖWF Del 3: Bishops, Nils Oscar, mer Brekeriet och Närke med De Molen

Efter en stund befann vi oss återigen vid Bishops Arms monter, där Jonas nu fanns på plats. På fat fanns det ett (för oss) nytt Mikeller single hop-öl påkopplat: Summit Single Hop IPA. Fredrik bestämde sig för att beställa in ett smakprov medan jag fick istället fick litet av "klassikern" Simcoe att jämföra med. Båda två var goda, men mitt första intryck var att Simcoe kändes kraftigare och mer tydlig i doft och smak. Bra båda två, hursomhelst. Croocked Moon Haymarket Keller Bier blev det också litet av. Verkligen gott, uppfriskande och fräscht. Vi fick också två smakprov till: Fredrik testade fantastiska Nelson Sauvignon medan jag fick några droppar 3 Fonteinen Straffe Winter.

Bishops fatöl. Igen.

Nils Oscar hade lagrad Julöl 2007 med sig och det kändes som ett måste att prova. Maltig, vinös och välbalanserad utan att visa tecken på någon kraftig oxidation. Gott, måste jag säga.

Brekeriet igen då. Nu med öl från ett annat litet franskt bryggeri, Brassiere Thiriez. Ölet som provades först var Etoile du Nord. Ett heltrevligt, uppfriskande, lätt syrligt öl med mycket citrus och skön fruktighet. Litet "funky"-toner och relativt torr. Det avsmakades också Früh Kölsch (som kommer på Systembolaget den 1 mars) samt två belgare i form av Abbaye de Rocs Brune
och Abbaye de Rocs La Nounnette. Gott, dessutom fick vi generöst nog även små bitar av en vällagrad hårddost till som passade oerhört bra.

Närke Kulturbryggeri hade kranarna fulla av godsaker så en hel del tid spenderades sedan där. Utöver den Konjaksporter som inledde festivalen (och faktiskt också avslutade den för min del) blev det provsmak av de olika De Molen-öl som fanns i bryggeriets monter (tyvärr kunde jag inte närvara på fredagen när bryggare Menno var där). Hel & Verdomis 666 fick stå för den mörka delen medan en färskhumlad lager med East Kent Goldings (som jag förstått det bygger på Donder & Bliksem) för den ljusa. Två goda öl båda två. Hel & Verdoemenis 666 kändes verkligen kraftigt rostad med mycket brända toner, mörk choklad och kaffe. Lagern var väldigt fräsh, humlig och uppfriskande - en utmärkt kontrast med andra ord.

Närke hade mycket gott med sig!

Närke hade givetvis massvis med eget öl med sig och jag tog en Anders Göranssons Bästa Rököl, som jag visserligen smakat tidigare år. Verkligen en brutal rökig karaktär - en rökbomb minsann! Gransus var också en trevlig bekantskap med en inte helt oväntat grankaraktär - sånt här gillar jag! I ett sådant här inlägg blir det lätt många utropstecken så ni får ursäkta mig när jag skriver ett till - favoriten hos Närke blev faktiskt just ! - ett vinöst, maltigt, karamelligt och fylligt öl som jag gladeligen skull vilja dricka igen. Även en skvätt av det litet mer experimentella ölet Fimbulvinter testades: "karamelligt, rökigt, värmande" konstaterade jag snabbt.

Fortsättning följer ...

ÖÖWF Del 2: Oppigårds, I Hardcore You och Nynäshamns Ångbryggeri

Tartan Ale - en skotsk strong ale från dalarna.

Efter den fantastiskt trevliga provningen med Brekeriet började det rycka i festivalenbenen och det var hög tid att på allvar börja knalla runt på festivalgolvet. Eftersom jag redan på förhand visste att Oppigårds skulle ha med sig ett par nyheter knallade vi bort dit. Där stod en glad Björn och tappade upp ett glas Tartan Ale och bjöd på en bit choklad till. Tartan Ale är en skotsk ale med mer betoning på malt än humle. Björn berättade att den har samma maltbas som deras Winter Ale fast mer av allt. David drack deras andra nyhet November Bitter som var en väldigt humlig bitter med riktigt sköna citrustoner.

En hel rad trevliga kranar hos Bishops Monter!

Inspirerad av de smarriga humletonerna i Oppigårds November Bitter gick jag bort till Bishops Arms monter där även Jonas från Brill & Co skulle stå. Han hade dock inte kommit än men jag var inte sen att beställa ett glas I Hardcore You på fat. Fatet var knappt två månader gammalt och jag tyckte det var en riktigt härlig upplevelse. Mängder med tropiska frukter med betoning på lichie, grapefrukt och passionsfrukt. Mums. Denna monter skulle komma att besökas fler gånger under kvällen.

Mmm...

När smakprovet med I Hardcore You var uppdrucket var det läge att skölja munnen med vatten. Efter detta bar kosan mot Nynäshamns Ångbryggeri där Thomas var snabb med att välkomna oss. Han och de andra på nynäs är alltid fantastiskt trevliga och Thomas plockade fram en liten överraskning, lagrad Smörpundet Porter från 2007! Han berättade att han var fantastiskt nöjd med hur den hade åldrats och jag kan bara hålla med. Den visade inga tecken på oxidering eller liknande utan hade verkligen åldrats med värdighet. Härliga inslag av kaffe och choklad blandades med en fin ton av portvin och russin. Gott!

Thomas från Nynäs tappar upp ofiltrerad Landsort Lager!

Både jag och David blev kvar ytterligare en stund vid Nynäshamns monter och Thomas tappade upp två smakprover med Ofiltrerad Landsort Lager ur ett så kallad "tysk-fat". Det är denna lilla trätunna som ni ser på bilden. Även denna var riktigt trevlig, superfräsch med rena och fina smaker samt en lätt men bestämd humlearom. Det enda negativa är att just ölmässor är enda chansen man får att njuta av ofiltrerad Landsort Lager. Nynäs monter skulle precis som Brills komma att besökas fler gånger under kvällen

Fortsättning följer...

söndag 20 november 2011

Genial reklam?

Vi som verkar inom branscher som har med alkoholhaltiga drycker är ibland väldigt dåliga på informera om alkoholens baksidor. De försök som görs från olika organisationer och föreningar får ofta en motsatt verkan, dvs. att man överpedagogiserar eller använder skrämsel-propaganda.

Alla har vi väl sett de olika whisky-reklamerna som rullar på diverese TV-kanaler. Denna har en väldigt intressant twist!


Anledningen till att jag postar denna är att jag tycker vi ska komma ihåg att alkoholen har många baksidor. Njut av era favoritdrycker, men gör det med måtta och sunt förnuft! :-)

ÖÖWF Del 1: Kupongkö, Konjaks! och Brekeriet

Efter att ha gjort en tidig resa till Örebro, vi åkte från Kristinehamn redan klockan 08:05 på morgonen, och spenderat morgonen och förmiddagen på stan inklusive en lunch på Jensen's Bøfhus var det dags att knalla bort till Conventum för årets upplaga av Örebro Öl & Whisky Festival.

Vi knallade ner direkt till bloggarhörnen som festivalen var generösa att ordna till oss öl- och whiskybloggare. Den som var först på plats var Johan på Portersteken, vi småpratade lite med honom och gick sedan bort till de små bås där de sålde dryckeskuponger (man får nämligen inte betala med kontanter på festivalen). Efter att ha stått i kö till kupongerna i närmare 15 minuter (ett problem enbart för dem som inte förbokat dryckeskuponger) var det äntligen dags att börja prova lite öl. Oroliga över att den skulle ta slut eller bli bortkopplad för något annat öl vi bort till Närke Kulturbryggeri för att prova Närke Konjaks! Stormaktsporter på fat. Den var som väntat helt fantastisk med stora smaker av lyxiga chokladpraliner, konjak och en lätt restsötma. Mums.

10 minuter senare började vi se slutet på kupongkön...

Nu tänkte vi fortsätta prova lite fler öl men Johan (Portersteken) rekommenderade att vi skulle prova en cider hos Brekeriet. Lätt skeptiska gick vi tillslut bort till deras monter och bad att få prova lite cider. Cider är väl inget att ha, eller? Vanligtvis hade jag sagt ja, men den här cidern var helt fantastisk! Cidre 'Saveur de Pommier' - Cuvee Prestigiuese som den heter är en torr cider med rejäla inslag av brett och gröna äpplen och den är snarlik en riktigt bra en gueuze. Brekeriet har dock inte bara cider, så Johan, Stefan (Ölsvammel) och vi frågade om de inte kunde komma bort till bloggarhörnan och ta med ett par av sina bästa drycker och prata lite om dem, och det ville de!


Christian Ek från Brekeriet

Christian Ek, en av de tre bröderna som äger Brekeriet, kom bort till vår bloggarhörna med tre flaskor cider och två flaskor öl i högsta hugg och började glatt prata om de olika dryckerna. Han berättade att han i grunden är civilingenjör och genom ett projektarbete som handlade om öl beslutade sig för att det var något han ville arbeta med. Tillsammans med hans bröder startade han då en importfirma och begav sig ut i Europa för att leta efter drycker att importera.

Världens högst rankade Bière de Garde.

De var i första hand ute efter att hitta öl att importera öl och det hittade de också. De fick kontakt med det franska familjeägda bryggeriet Brasserie Theillier (som förövrigt inte har någon hemsida) som förövrigt brygger världens högst rankade Bière de Garde. Vi fick prova två av deras öl nämligen La Bavaisienne Blonde och La Bavaisienne Ambrée. Båda var trevliga men det var just den sistnämnda som stack ut, och det var även just den som toppade RateBeer-listan för stilen.

Tre fantastiskt trevliga cidersorter.

Efter att ha provat de trevliga ölen från Theillier var det dags för att prova de tre cidersorterna som Christian hade med sig. Cidre Bouché du pays d'Othe, Cidre Rosé d'Ete, Cidre 'Saveur de Pommier' som de hette var alla riktigt trevliga. Gemensamt för alla tre var att de hade en distinkt syra med inslag av brett och gröna äpplen. Den som var godast var dock den jag hade provat sedan tidigare i Brekeriets monter. Efter detta tackade vi Christan för en väldigt intressant provning!

Fortsättning följer...

tisdag 15 november 2011

Inför Örebro Öl & Whisky Festival 2011

Nu är det mindre än tre dagar kvar tills årets upplaga av Örebro Öl & Whisky Festival går av stapeln. Det är fjärde året i rad som festivalen arrangeras och det är tredje året som på på Ölkultur med David & Fredrik närvarar. Festivalen är något mindre och har något mindre utställare än storebror Stockholm Beer & Whisky Festival, men å andra sidan finns det mer öl än någon kan klara av att dricka på två dagar, och det är lite lugnare och gemytligare.

Utställarlistan är gedigen och här skulle det helt klart vara läge gå in på djupet och beskriva alla utställare. Dock har Stefan på Ölsvammel redan gjort ett bra jobb med detta så jag skippar det den här gången. Han har delat upp det i två delar, en för bryggerierna och en för importörerna. Så kika in där om ni vill nörda ner er riktigt i vilka som ställer ut!

För er som besökte storebror Stockholm Beer & Whisky så blir en hel del av utställarna och ölen på festivalen repriser. Det finns dock en del nyheter även för er!

Bland annat så har vi Närke Kulturbryggeri som inte ställde ut i Stockholm. Här är de på hemmaplan och de har förmodligen en hel del trevlig öl med sig, och förhoppningsvis några nyheter! Dessutom har de i sin monter öl från De Molen och under fredagen närvarar bryggmästaren Menno. Missa inte denna monter!

Sedan har vi Oppigårds som har med sig några öl som inte fanns i Stockholm. Bland annat Tartan Ale, Slåtteröl Special och November Bitter. Utöver detta har de med sig många andra av deras öl.

Utöver dessa så har säkerligen alla andra utställare också ett och annat öl som är nytt, värt att prova igen eller som ni har missat.

David och jag kommer att att vara där under lördagen. Kom gärna fram och hälsa om ni stöter på oss!

Bild: conventum.se

lördag 12 november 2011

Kommande släpp på Systembolaget


I en kommentar på Ofiltrerats blogg lyckades jag snappa upp vad Systembolaget kommer bjuda på för nyheter i vår. Har valt att ta mig friheten att sammanställa dessa. Först följer decembers nyheter.

Bas, T1, T2, T3 = Säsongsnyheter som finns i ett stort antal butiker. Tillgängliga under ca. 3 månader
T5 = 30-talet butiker. Ett begränsat antal flaskor köps in.
T7 = Vinkällarbutiker (Sthlm, Gbg, Malmö)

(Uppdaterad 2012-02-03).


1 februari

Exklusiva nyheter:
Sierra Nevada Celebration Ale, 27:90 kr, 355 ml, T5
Fuller's Brewer's Reserve Limited Edition No 3, 59 kr, 500 ml, T5
Stone Double Bastard Ale, 83:90 kr, 650 ml, T5
Stone 11.11.11. Vertical Epic Ale, 94:60 kr, 650 ml, T5
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw/Blue, 116 kr, 750 ml, T5
BrewDog Paradox Jura, 89:90 kr, 330 ml, T5

Mikkeller Three Floyds Boogoop, 99 kr, 750 ml, T7
Three Amigos Smeden!, 47:90 kr, 330 ml, T7
Oppigårds Ekporter 2011, 43:90 kr, 330 ml, T7
Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest, 89:00, 710 ml, T7
Cigar City Humidor IPA, 119:00, 750 ml, T7
BrewDog Abstrakt AB:08, 125:00, 375 ml, T7

1 mars

Säsongssläpp vår:

Mellerud Vårpilsner, 12:90 kr, 330 ml, BAS
Sigtuna Vårlager (East River Lager), 16:90 kr, 330 ml, T1
Nils Oscar Ctrl Alt Delete, 19:50 kr, 330 ml, T1
BrewDog Mixpack, 96,70 kr, 4x330 ml, T1 (Alice Porter, 5 A.M. Saint, Dogma och Chaos Theory)
Sigtuna East Coast IPA (Summer IPA), 21:90 kr, 330 ml, T2
S:t Eriks Porter, 19:90 kr, 330 ml, T2
St. Georgen Braü Keller Bier, 20:90 kr, 500 ml, T3
Paulaner Salvator Doppelbock, 23:90 kr, 330 ml, T3
Früh Kölsch, 19:90 kr, 500 ml, T3

Exklusiva nyheter:
Meantime American Style Brown Ale, 29:90 kr, 500 ml, T5
Innis & Gunn Irish Cask, 26:90, 330 ml, T5
North Coast Old Rasputin Bourbon Barrel Aged, 178:80 kr, 500 ml, T5
Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin, 79:00 kr, 750 ml, T5

15 mars

Påsköl:
Saint Landelin Bière de Pâques, 750 ml, 46,90 kr
Dugges Easy Easter, 330 ml, 17,90 kr
Sigtuna Easter IPA 2012, 500 ml, 31,50 kr
Sigtuna Easter Ale, 500 ml, 24,90 kr
Mohawk Oxymoron Black IPA 2012 Sverige 330 ml, kr 25,80 kr
S:t Eriks Påsk Ale, 330 ml, 17,90 kr
Pumpviken Påsköl, 500 ml, 29,80 kr
Bryggmästarens Påsköl, 500 ml, 14,00* kr
Oppigårds Easter Ale 2012, 500 ml, 26,50 kr
Three Hearts Påskebrygd, 500 ml, 16,00*kr
Mariestads Påskbrygd, 500 ml, 17,00*
Raasted Forår, 330 ml, 23,90 kr
Nils Oscar Kalaspåsköl, 330 ml, 19,50 kr
Blåkulla Påsköl, 500 ml, 24,40*kr
Jämtlands Påsköl, 500 ml, 25,30*kr

Kopierat från MankerBeerBlog:

2 April

Fasta nyheter:

BAS 1439 Guldkällan Sverige 330 11,00
BAS 1485 Hale to Nothing Sverige 330 14,90
BAS 1611 Breznak Tjeckien 330 9,90,
T1 1432 S:t Eriks American Pale Ale Sverige 330 16,90
T1 1484 Falcon Raw No 9 Sverige 330 12,90
T1 1574 Pabst Blue Ribbon Export USA 355 12,90
T2 1509 Störtebeker Bernstein Weizen Tyskland 500 19,90
T3 1521 Greene King IPA Export Storbritannien 500 19,90
T3 1543 Lancaster Bomber Thwaites Storbritannien 500 20,90
T3 1587 Brakspear Triple Storbritannien 500 27,90
T3 1599 Braunstein Organic Wheat Danmark 330 17,90
T3 1695 Napa Smith Organic IPA USA 355 21,90
T9 1457 Åbro Sigill Sverige 330 10,00*
T9 1528 Krušovice Imperial Tjeckien 330 14,90

Små partier:

T5 11624 Dragets Kanal Dubbel IPA Sverige 250 26,80 8640
T5 11628 Bière Nouvelle Frankrike 750 71,30 3150
T5 11629 Old Ruffian Barley Wine 2012 USA 650 79,90 3240
T5 11647 Smörpundet Porter Sverige 250 25,20 9600
T5 11673 Ichtegems Grand Cru Flemish Red Ale 2009 Belgien 750 62,00 3000
T5 11688 Thornbridge Raven Black IPA Storbritannien 500 49,50 6000
T5 11617 Nøgne Ø Imperial IPA (#500) Norge 500 ml 59,50 2500
T6 11690 Thornbridge Bracia Storbritannien 500 99,90 600
T6 11689 BrewDog Lost Dog Storbritannien 330 129,00 960
T7 11642 La Grande 2010 Belgien 750 88,50 660



Mer nyheter kommer!

fredag 11 november 2011

BrewDog Tokyo*

BrewDog fick för ett tag sedan in ett antal öl i beställningssortimentet, bland annat Hardcore IPA och Tokyo* med kollikrav på 24 respektive 6 flaskor. Båda dessa har nu letat sig in i T9-sortimentet vilket innebär att det är upp till varje butik om de vill ta in dem eller inte, det är dock fritt för oss kunde att beställa dem till vilken butik vi vill, styckvis!

Som inbiten imperial stout-nörd kunde jag givetvis inte motstå att köpa en flaska Tokyo* när jag fick möjligheten att handla dem styckvis. Vad kan man då förvänta sig av en intergalaktisk, fantastik, eklagrad imperial stout bryggd med hallon och jasminblommor? You're about to find out!

Stouten är svart med rödskimrande inslag och en liten ljusbrun skumring. Vätskan är tjock och lämnar avlagringar på glasets insida när man snurrar den i glaset.

Doften är kraftfull med rejäla rostade toner med inslag av kakao och mörkrostade kaffetoner, detta ackompanjeras av rejäla portvinstoner samt sköna inslag av jasmin och hallon (som förövrigt är ingredienser i ölet). Vidare så finns det också inslag av vanilj och trä samt en lätt jordig humlearom.

I munnen så fullkompligt exploderar ölet som ett vulkanutbrott med stora rostade smaker och en rejäl sötma. Först är de rostade smakerna och sötman nästan det enda man känner men sen kommer en massa finstämda inslag av ek och hallon fram tillsammans med en lätt underlig blommig ton som jag misstänker kommer från jasminblommorna.

Ölet är fylligt och nästan olje-aktigt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Ibland är de här allra mest kraftfulla ölen mer spännande och intressanta än goda. Det är dock inte fallet här, trots att den emellanåt blir lite väl söt och alkoholisk tycker jag ändå den erbjuder en tillräckligt intressant räcka med smaker för att göra den relevant som njutningsdryck och inte bara något man provar för att det är "häftigt".

Betyg? 4,1 av 5! Häftigt och gott!

Pris: 98:- för 33 cl på Systembolaget.

söndag 30 oktober 2011

Öl och ost i kombination


Ibland kan det vara kul att rota riktigt djupt i ölkällaren (eller i vårt/mitt fall ölskåpet) och plocka fram gamla favoriter och riktigt exklusiva öl som man bara druckit någon gång förut. Detta gjorde jag och David igår. Vi bestämde lite spontant under ett Bishops-besök i mitten av veckan att vi skulle köra en David & Fredrik provning då det var ett tag sedan vi gjorde detta.

Efter att ha käkat lite hemmagjord lasagne och druckit Brakspear Oxford Gold (som funkade helt okej tillsammans) så var det dags att gå två riktigt tunga pjäser, nämligen AleSmith Speedway Stout och BFM Abbaye de Saint Bon-Chien 2008 som är två av våra personliga favoriter.

Det hade ju varit tråkigt att dricka dem utan att hitta på något "speciellt" så jag tänkte att vi skulle prova dem till lite ost. Ostarna var Saint Agur och en schysst Camenbert Petit, den förstnämnda inhandlad hos en lokal ostbutik och den andra inköpt på en vanlig mataffär. Inte helt oväntat var det den gräddiga och kraftfulla Saint Agur som var godast, men hur var kombinationerna?

Speedway Stout funkade bäst till Camenberten, de gräddiga och krämiga inslagen i osten passade fint med ölets rostade och kraftfulla choklad och kaffetoner. Dock hade jag velat haft en något smakrikare vitmögelost. Till Saint Agur tyckte vi att de två kraftfulla smakerna tog ut varandra lite och de starka inslagen från grönmöglet gifte sig inte riktig med den väldigt kraftfulla rostade smaken.

När det kom till BFM Abbaye de Saint Bon-Chien var situationen omvänd. De härliga syrliga bär-aktiga inslagen från ölet gifte sig väldigt bra med den kraftfulla och ganska salta Saint Agur-osten. Dessutom harmoniserade ostens krämighet fint med syran. Denna kombination var så god så att jag nästan fick gåshud. Camenberten fungerade också bra men den där riktiga wow-faktorn uteblev, ölet tog över och osten kom verkligen i skymundan.

Totalt sett var det väldigt trevliga kombinationer, i efterhand hade jag dock gärna köpt en Brie De Meaux och provat till Speedway Stout då jag tror att det hade varit en bättre match. Något som förhöjde upplevelsen var fikonmarmelad och tunna rågkex som utgjorde finfina tillbehör. Hursomhelst hade vi en riktigt trevlig kväll med god mat och dryck och inte minst ost.

onsdag 26 oktober 2011

Örebro Öl & Whisky - fler utställare


Örebro Öl & Whisky Festival har uppdaterat utställarlistan med bland annat Hantverksbryggeriet och importörerna Wicked Wine och Great Brands. För fullständig lista, kika in på hemsidan.

En importör som dessvärre inte kommer till festivalen är Brill & Co. Tråkigt, då Brill brukar bjuda på en hel del roligt. Jag tror dock det kommer finnas (intressant) öl så det räcker och blir över ändå.

Örebro Öl & Whisky Festival går av stapeln 18-19 november.

söndag 23 oktober 2011

Ölkulturs Videoblogg 2011 Avsnitt 13: Nøgne Ø Imperial Brown Ale

Nu finns årets 13:e avsnitt av videobloggen uppe, kika på det, vettja!


Ps. Jag rekommenderar er att kolla på den i upplösning 720p för bästa kvalitet. Ds

fredag 21 oktober 2011

Orval - världens bästa öl?


Ibland har man favoritöl, men som man ändå inte dricker så ofta. Ett exempel på detta är (för min del) det belgiska trappistölet Orval.

Varför dricker jag det inte så ofta då, kan man fråga sig? Ja, ett av svaren är att det finns så mycket annat man vill prova, och ett annat svar är tillgängligheten. Egentligen är väl Orval relativt lättillgänglig (finns i ordinarie sortimentet), men eftersom flaskorna inte är spridda i särskilt många butiker blir det inte att jag köper den särskilt ofta. Visst är det enkelt att beställa några flaskor till sitt bolag, men samtidigt är det ju så mycket enklare att plocka på sig av det som finns på hyllorna. En förklaring som man inte bör glömma är också att jag lätt fokuserar på de nyheter som kommer på Systembolaget, och att man då inte tar sig tid att köpa på sig favoritöl ur det ordinarie sortimentet.

En rolig grej med Orval är hur den utvecklas med åldern. Som ung är den humlearomatisk och besk, men allteftersom den åldras kommer det fram tydliga brettanomyces-toner av "funk"/hästfilt/ladugård (eller hur man nu önskar beskriva det som) samt en lätt syra (som för den delen dock inte kan jämföras med den kraftiga lactobacillus/pediococcus-syran som återfinns i lambic). Både ung som gammal är det ett väldigt gott öl - men på olika sätt.

Den flaska jag dricker idag är buteljerad den 20 april i år - och därför kanske något av ett mellanting. Det finns en lätt humlearom kvar, samtidigt som en viss syra och brett-toner börjar träda fram. Jag har druckit roligare Orval (både yngre och äldre) så kanske är det här inte den bästa åldern för konsumtion.

Med det menar jag inte att det inte smakar annat än väldigt, väldigt gott. Det är dessutom ett uppfriskande öl - något man inte kan säga om övriga trappistöl, som väl mer kan beskrivas som "smuttar-öl" (med undantag för vissa svagare, mindre tillgängliga öl som oftast bara finns på klostren förstås). Jag måste komma ihåg och beställa några flaskor någon dag... och några Rochefort 10 också för den delen!

Angående rubriken "Världens bästa öl?" så var det en kommentar jag fick av en läsare på Facebook. Det är ganska svårt att svara på om det verkligen är det - men det är definitivt ett av dem, tycker jag.

onsdag 19 oktober 2011

Krušovice Imperial 12°


Någon vecka innan Stockholm Beer & Whisky Festival fick jag ett paket (tack för det!) från Krušovices presskontakt här i Sverige. Det innehöll ett glas, två öl och en fribiljett till festivalen. Ett av dessa öl recenserade jag här. Nu är det alltså dags för nummer två, den tjeckiska pilsnern Krušovice Imperial 12°, att bedömas.

Ölet är klart gyllenfärgat med ett medelstort vitt skum. Ölet lämnar inte så mycket rester på glaset.

Doften är framförallt maltigt brödig med typiska inslag (för tjeckisk pilsner) av smörkola. Det finns också litet lätt humligt gräsiga toner, även om de ligger litet i bakgrunden.

Smaken går i samma stil där malten tillsammans med de lätta smörkola-inslagen spelar huvudrollen. Det finns dock en viss beska som balanserar ölet och lätta inslag av gräs som kan skönjas i bakgrunden. Vissa (men definitivt inte stora) aningar av metall finns också.

Kroppen är lätt med en ganska kraftig kolsyra. Bubblorna är relativt stora och något stickiga.

Hm. Ungefär vad jag väntat mig. En ren, lättdrucken tjeckisk pilsner som fungerar att dricka, men som å andra sidan inte sticker ut. Lite som Starobrno (eller annan tjeckisk pilsner som är vanlig här i Sverige). Det är inget fel - klart drickbart, men jag föredrar helt klart någon mikrobrygd lager om jag är sugen på den här typen av öl. Även om det här är ändå är bättre än till exempel skandinavisk standardlager.

Betyg: 2,9 av 5.

Pris: Det här var en gåva. Ölet finns dock i 50 cl-burk för 14,50 kr (+pant) på Systembolaget.

Örebro Öl & Whisky Festival 2011

Lite knappt två månader efter Stockholm Beer & Whisky Festival går årets andra ölfestival som vi på Ölkultur har tänkt att bevaka av stapeln. Idag är det exakt en månad kvar till årets upplaga av Örebro Öl & Whisky Festival och därför passar det bra att göra ett litet inlägg för att påminna er om den!

Förra året bevakade vi festivalen och gjorde flera inlägg om den som ni hittar här Inför Örebro Öl & Whisky, Örebro Öl & Whisky Festival 2010 del 1, Örebro Öl & Whisky Festival 2010 del 2och Örebro Öl & Whisky Festival 2010 del 3. Givetvis har vi för avsikt att göra liknande rapportering från festivalen även i år!

Som vanligt är det en riktig trevlig uppställning av utställare. På bryggeri-sidan hittar vi bland annat Slottskällans Bryggeri, Nils Oscars, Nynäshamns Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri,Oppigårds Bryggeri, Sigtuna Brygghus och Strömsholms Brygghus.

Om du inte får nog av dessa så kommer givetvis en hel rad importörer och andra utställare att närvara på mässan. Några av de som är klara hittills är bland annat Brekeriet, Brewery International, Cask Sweden, Galatea, och Tomp Beer & Spirits. De som jag saknar mest här ärBrill & Co och Great Brands, men det är ju ett tag kvar tills mässan drar igång!

Så, hoppas detta lilla inlägg inspirerar er till titta närmare på Örebro & Öl Whisky Festival. Räkna med fler inlägg där vi fördjupar oss mer när mässan närmar sig!