söndag 20 november 2011

ÖÖWF Del 1: Kupongkö, Konjaks! och Brekeriet

Efter att ha gjort en tidig resa till Örebro, vi åkte från Kristinehamn redan klockan 08:05 på morgonen, och spenderat morgonen och förmiddagen på stan inklusive en lunch på Jensen's Bøfhus var det dags att knalla bort till Conventum för årets upplaga av Örebro Öl & Whisky Festival.

Vi knallade ner direkt till bloggarhörnen som festivalen var generösa att ordna till oss öl- och whiskybloggare. Den som var först på plats var Johan på Portersteken, vi småpratade lite med honom och gick sedan bort till de små bås där de sålde dryckeskuponger (man får nämligen inte betala med kontanter på festivalen). Efter att ha stått i kö till kupongerna i närmare 15 minuter (ett problem enbart för dem som inte förbokat dryckeskuponger) var det äntligen dags att börja prova lite öl. Oroliga över att den skulle ta slut eller bli bortkopplad för något annat öl vi bort till Närke Kulturbryggeri för att prova Närke Konjaks! Stormaktsporter på fat. Den var som väntat helt fantastisk med stora smaker av lyxiga chokladpraliner, konjak och en lätt restsötma. Mums.

10 minuter senare började vi se slutet på kupongkön...

Nu tänkte vi fortsätta prova lite fler öl men Johan (Portersteken) rekommenderade att vi skulle prova en cider hos Brekeriet. Lätt skeptiska gick vi tillslut bort till deras monter och bad att få prova lite cider. Cider är väl inget att ha, eller? Vanligtvis hade jag sagt ja, men den här cidern var helt fantastisk! Cidre 'Saveur de Pommier' - Cuvee Prestigiuese som den heter är en torr cider med rejäla inslag av brett och gröna äpplen och den är snarlik en riktigt bra en gueuze. Brekeriet har dock inte bara cider, så Johan, Stefan (Ölsvammel) och vi frågade om de inte kunde komma bort till bloggarhörnan och ta med ett par av sina bästa drycker och prata lite om dem, och det ville de!


Christian Ek från Brekeriet

Christian Ek, en av de tre bröderna som äger Brekeriet, kom bort till vår bloggarhörna med tre flaskor cider och två flaskor öl i högsta hugg och började glatt prata om de olika dryckerna. Han berättade att han i grunden är civilingenjör och genom ett projektarbete som handlade om öl beslutade sig för att det var något han ville arbeta med. Tillsammans med hans bröder startade han då en importfirma och begav sig ut i Europa för att leta efter drycker att importera.

Världens högst rankade Bière de Garde.

De var i första hand ute efter att hitta öl att importera öl och det hittade de också. De fick kontakt med det franska familjeägda bryggeriet Brasserie Theillier (som förövrigt inte har någon hemsida) som förövrigt brygger världens högst rankade Bière de Garde. Vi fick prova två av deras öl nämligen La Bavaisienne Blonde och La Bavaisienne Ambrée. Båda var trevliga men det var just den sistnämnda som stack ut, och det var även just den som toppade RateBeer-listan för stilen.

Tre fantastiskt trevliga cidersorter.

Efter att ha provat de trevliga ölen från Theillier var det dags för att prova de tre cidersorterna som Christian hade med sig. Cidre Bouché du pays d'Othe, Cidre Rosé d'Ete, Cidre 'Saveur de Pommier' som de hette var alla riktigt trevliga. Gemensamt för alla tre var att de hade en distinkt syra med inslag av brett och gröna äpplen. Den som var godast var dock den jag hade provat sedan tidigare i Brekeriets monter. Efter detta tackade vi Christan för en väldigt intressant provning!

Fortsättning följer...

4 kommentarer:

 1. Kapten Skumkrona21 november 2011 09:52

  Till kommande år rekommenderar jag att ni köper era kuponger direkt när ni knallar in. Vill man senare köpa fler häften är det just vid entrén det ska göras om man vill undvika den långa kön ni stod i.

  SvaraRadera
 2. @Kapten Skumkrona: De säljer inte längre några kuponger i entrén förutom till de som förbeställt dryckeskuponger tillsammans med sin entrébiljett. Vi bloggare hade i år en speciell bloggarhörna och gick därmed som utställare på mässan och hade därför inte förbokat några biljetter.

  SvaraRadera
 3. Riktigt trevlig att träffas igen grabbar. Bra inlägg också :)

  SvaraRadera
 4. Ursäkta Fredrik , men kaptenen har rätt. Det gick utmärkt att köpa kuponger - ej begränsat,när man löste entré.

  MickeW

  SvaraRadera