torsdag 24 november 2011

Pistonhead Chimney Sweeper

Spendrups och Brutal Brewing kommer ihärdigt med nya öl till Systembolaget. Det har blivit ett helt gäng av dem vid det här laget, Cruisin Lager', Hot Roddin Lager, Kustom Lager, Plastic Fantastic, ja listan fortsätter. Nu är det alltså dags för deras första julöl, Pistonhead Chimney Sweeper, som till skillnad från deras tidigare öl är en Ale, även om den verkar vara underjäst av vad jag kan få fram.

Det är en hel del intressanta ingredienser med i blandningen, fyra sorters malt inklusive rökmalt och ett par riktigt trevliga humlesorter nämligen Cascade och Tomahawk. Den är även torrhumlad.

Färgen är djupt mörkröd med ett tre fingrar högt beige-aktigt skum. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Doften är oväntat humlig (även om det långt från IPA-klass) med tydliga inslag av amerikansk humle med betoning på tallbarr och grapefrukt, apelsinzest och en lätt rökighet. Det finns även en lätt bakgrund av karamellmalt med inslag av chokladkola.

Smaken är rejält besk med en tydlig smak av amerikansk humle. Det finns även en lätt rökighet och en viss ton av rostad malt med inslag av choklad och julnötter. Dock finns där också en något störande metallisk ton.

Munkänslan är relativt lätt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Det här långt ifrån ett perfekt julöl, framförallt saknas det fyllighet och en komplexare maltighet. Däremot är det med lätthet det bästa som Spendrups och Brutal Brewing klämt ur sig i Pistonhead-serien. Passar förmodligen fint till den lite enklare jultallriken, men på självaste julafton skulle jag nog välja något lite "lyxigare".

Betyg? 3,2 av 5. Prisvärd och ganska god!

Pris: 13:90 för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar