måndag 28 november 2011

Årets nykomling bland julölen?

I år har det blivit så att jag varken köpt eller druckit särskilt många julöl, av två anledningar, många av julölen är repriser eller årligt återkommande öl som vi redan recenserat. Men oroa er icke, det blir en hel del recensioner på bloggen ändå!

En av nykomlingarna är S:t Eriks God Jul Barley Wine som är ett barley wine på 8,5%. Det är heller inga större krusiduller när det gäller ingredienslistan förutom att den innehåller extra mycket karamellmalt. Humlesorterna är East Kent Golding, Perle och Palisade vilket bådar för en blandning mellan engelskt och amerikanskt.

Hursomhelst, vi kör på direkt med en recension!

Vätskan är mörkt bärnstensfärgad och lätt grumlig med ett två och en halv finger högt skum. Det blir inga större mängder med skumrester.

Doften är maltig och fruktig med inslag av sharonfrukt, aprikos och toffee. Karamellmalten finns också där med en trevligt ton av toffee. Humleprofilen är åt det engelska hållet med toner av jord och gräs men samtidigt finns där en hel del amerikanska citrustoner, som en blandning mellan engelskt och amerikanskt om man så vill.

Smaken är elegant med samma fruktiga inslag från doften. De fruktiga inslagen med betoning på sharonfrukt och aprikos får dock samsas med rejäla mängder karamellmalt och humle. Det är dock ingen ingrediens som dominerar över den andra utan det är väldigt balanserat och välavvägt. Det är en fin balans mellan sötma och beska.

Ölet är medelfylligt till fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här var överraskande bra! Jessica Heidrich och S:t Eriks överraskar med ett riktigt kanonöl. Det här blir helt klart en av mina favoriter på julafton, den passar säkerligen fint till alla julens ostar, nötter och choklad. Bra jobbat Jessica!

Betyg? 4,2 av 5. Riktigt bra, helt enkelt!

Pris: 21:90 för 33 cl på Systembolaget.

3 kommentarer:

 1. Jo, visst är den bra! Gissar att den kanske blir ännu bättre till nästa jul t.o.m.
  Kanske att den även passar till Ris a la maltan ;-)

  SvaraRadera
 2. Kanongod, ett osttips till detta öl St Agyr... en riktig höjdarcombo!/Hans

  SvaraRadera
 3. Tackar och bockar för både fina recensioner och vackra bilden. Kul att ni gillar min barley.

  SvaraRadera