fredag 11 november 2011

BrewDog Tokyo*

BrewDog fick för ett tag sedan in ett antal öl i beställningssortimentet, bland annat Hardcore IPA och Tokyo* med kollikrav på 24 respektive 6 flaskor. Båda dessa har nu letat sig in i T9-sortimentet vilket innebär att det är upp till varje butik om de vill ta in dem eller inte, det är dock fritt för oss kunde att beställa dem till vilken butik vi vill, styckvis!

Som inbiten imperial stout-nörd kunde jag givetvis inte motstå att köpa en flaska Tokyo* när jag fick möjligheten att handla dem styckvis. Vad kan man då förvänta sig av en intergalaktisk, fantastik, eklagrad imperial stout bryggd med hallon och jasminblommor? You're about to find out!

Stouten är svart med rödskimrande inslag och en liten ljusbrun skumring. Vätskan är tjock och lämnar avlagringar på glasets insida när man snurrar den i glaset.

Doften är kraftfull med rejäla rostade toner med inslag av kakao och mörkrostade kaffetoner, detta ackompanjeras av rejäla portvinstoner samt sköna inslag av jasmin och hallon (som förövrigt är ingredienser i ölet). Vidare så finns det också inslag av vanilj och trä samt en lätt jordig humlearom.

I munnen så fullkompligt exploderar ölet som ett vulkanutbrott med stora rostade smaker och en rejäl sötma. Först är de rostade smakerna och sötman nästan det enda man känner men sen kommer en massa finstämda inslag av ek och hallon fram tillsammans med en lätt underlig blommig ton som jag misstänker kommer från jasminblommorna.

Ölet är fylligt och nästan olje-aktigt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Ibland är de här allra mest kraftfulla ölen mer spännande och intressanta än goda. Det är dock inte fallet här, trots att den emellanåt blir lite väl söt och alkoholisk tycker jag ändå den erbjuder en tillräckligt intressant räcka med smaker för att göra den relevant som njutningsdryck och inte bara något man provar för att det är "häftigt".

Betyg? 4,1 av 5! Häftigt och gott!

Pris: 98:- för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar