lördag 31 december 2011

En liten årskrönika

Det tillhör inte vanligheterna för oss att göra årskrönikor och liknande men i år tänkte jag ta chansen att skriva ett litet inlägg i en del om det gångna ölåret. De senaste tre åren har varit fantastiska för ölsverige och oss på Ölkultur med David & Fredrik. Vi har sett hur ölintresset har ökat explosionsartat, främst via hur besökarantalet på på Ölfestivaler och liknande ökar men även på hur fort många av släppen på Systembolaget tar slut och hur många som är intresserade runtomkring oss.


2011 är helt klart det bästa årets hittills för öl i Sverige även om de senaste tre åren alla har varit fantastiska på sina egna sätt. 2009 kanske främst för den första stora och fantastiskt roliga ölbloggarträffen, det var då man började inse att det finnns riktigt många bloggare som är intresserade. 2010 var året som jag och David började hembrygga på allvar men även besökte många roliga pubar och som vanligt Örebro Öl & Whisky Festival. Men 2011 slår ändå dessa år på fingrarna enbart på grund hur intresset har ökat för öl och hur många fantatiska människor man möter på ute i ölsverige. Dessutom närvarade vi på 20 års jubileet av Stockholm Beer & Whisky Festival. Bara en sån sak.


Vi har som vanligt skrivit många recensioner och andra inlägg på bloggen med några höjdpunkter såsom när jag och David tillsammans på videobloggen provade Sigtuna Ace Of Spades och Nøgne Ø Dark Horizon 3rd Edition. Om ni vill kika på det videobloggsavsnittet så klicka här.

Något annat som har varit fantastiskt är släppen på Systembolaget. Det har kommit många fantastiska öl till Systembolaget under året och de är alla för många för att hinna nämnas i detta inlägg men ett par höjdpunkter var helt klart Oppigårds Drakens DIPA som är bryggd tillsammans med den fantastiskt trevliga och duktiga ordföranden i svenska ölfrämjandet, Rick Gordon. Ett annat öl i samma stil kryddat med svenska hjorton är Hello My Name Is Ingrid som hade sin "second coming" på Systembolaget. Ingrid behöver väl ingen närmare presentation, men har ni missat henne så klicka här.

En annan höjdpunkt för oss är vår Facebook-sida som har ökat från vad som från början var ett 50-tal nördiga människor som gillade oss till att börja närma sig 500 personer (479 i detta nu) som följer oss och kommenterar och efterfrågar saker på Facebook. Detta tycker vi är fantastiskt roligt och Facebook har på något vis blivit roligare än bloggen i sig då det är väldigt mycket lättare att göra små uppdateringar samt kommunicera med er läsare där.

Redan nu inser jag att alldeles för mycket är glömt och jag skulle behöva skriva både del 2, del 3, del 4, del 5 osv. osv. osv. för att kunna ge året rättvisa, åtminstone om man skall se till alla fantastiska öl som provats under året. Detta överlåter jag dock till någon annan, t. ex gör Stefan på Ölsvammel en alldeles fantastisk inläggs-serie om sina upplevelser av året. Del 1 i denna serie hittar ni här.

Hur ser framtiden ut då? Ja, för mig råder inga tvivel om att 2012 kommer att bli ett fantastiskt öl, vi har ju redan lyckats luska ut en del spännande släpp på Systembolaget som kommer nu under februari/mars. Dessutom anordnas som vanligt alla spännande ölfestivaler medStockholm Beer & Whisky i spetsen. För oss på Ölkultur med David & Fredrik kommer dock bloggandet att minska en del, mycket beroende på arbete och utbildning. Vi kommer dock fortsätta att göra ett antal inlägg i månaden om spännande öl, några videoblogg-inlägg, skriva om spännande händelser med mera. Vi kommer dock inte göra anspråk på att vara i framkant när det gäller att luska fram nyheter eller testa hypade öl.

Så, avslutningsvis vill jag tacka alla fantastiska människor därute som gör ölsverige till en fantastiskt inspirerande och spännande plats, inte minst ni läsare!

Skål på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar