fredag 2 december 2011

Urtypen för svensk makro-julöl?

Makrobryggerierna verkar inte bry sig nämnvärt om de trender som finns bland mikrobryggerierna som innefattar kryddor och extrema mängder humle eller höga alkoholhalter med mera. De kör vidare med sina mörka lageröl med små mängder aromhumle, och det är väl egentligen inget fel i det.

Three Hearts Julöl som detta inlägg handlar om är en mörk lager från Sveriges minsta makrobryggeri Krönleins. Den ligger på 5,3% och är bryggd med Münchenermalt och "aromhumle". Den är förövrigt något av en testvinnare och brukar ofta toppa de lite större tidningarnas julölstester.

Vi kör på direkt med en recension!

Färgen är mörk vinröd på gränsen till svart med ett tre fingrar högt ljusbeiget skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften är brödig och fruktig med inslag av vörtbröd och russin. Det finns även en lätt gräsig humleton som lurar i bakgrunden. Klassiskt.

Smaken har en bra balans mellan sötma och bitterhet och där finns inslag av såväl vörtbröd och russin såväl som de där lätt gräsiga humletonerna.

Ölet är lätt till medelfylligt med en relativt låg kolsyrhehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Jahaja, det här var ju inte så tokigt. Det är dock väldigt långt från alla spännande julöl som kommer från våra mikrobryggerier eller de importerade alkoholbomberna från USA, Danmark och Belgien. Det är helt enkelt lite för anonymt och intetsägande för att sticka ut.

Betyg? 2,9 av 5. Helt okej, men ett rätt tråkigt julöl.

15:90 för 50 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar