söndag 11 december 2011

En liten julölsprovning!


Med mindre än två veckor kvar till jul börjar det bli hög tid att skriva lite mer om årets julöl. Det blir lite tradigt att recensera varenda julöl individuellt så därför tänkte jag skriva ihop ett lite samlingsinlägg med några spännande julöl som finns där ute i butikerna.

Min sambo, min svåger och jag bestämde oss för att ha en liten julölsprovning i all enkelhelt!


Detta är en av de nyheterna bland årets julöl. En amberale på 6,1% från Los Angeles-baserade Abita Brewing. Min sambo tyckte den var lättdrucken och trevlig, hon är förövrigt inte särskilt förtjust i öl med hög beska, men min svåger och jag tyckte den var ganska tråkig. Knäck, karamellmalt och fruktig utropades runt bordet. Funkar nog bra till julmaten. Mitt betyg? 3 av 5!


Nästa öl är en återkommande nyhet som iaf har funnits på hyllan de senaste åren i juletid. Detta är en english strong ale på 7,4%. Tunn och spritig tyckte min sambo, lite för smaklös tyckte min svåger. Själv tyckte jag den var ganska okej, men inte så mycket mer. Snus, kola, karamell och torkade frukter utropades kring bordet. Passar nog fint till janssons frestelse. Mitt betyg? 3,4 av 5!


Detta är ett öl vi redan recenserat på bloggen, men de andra hade ju inte provat den. Precis som namnet antyder är detta en barley wine och den ligger på 8,5%. Denna var alldeles för besk för min sambo som gjorde grimascher på grund av beskan. Min svåger däremot tyckte att den var riktigt god "en fruktig och snäll doft och en smygande efterbeska" sa han. Kola, tuttifrutti och grapefrukt utropades kring bordet. Mitt betyg? Ja, det gamla på 4,2 av 5 står sig.


Nu är det dags för ännu en nyhet som inte har funnits på Systembolagets hylla de senaste åren. Det är ett öl från belgiska Brouwerij Het Anker som annars kanske är mest kända för Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blue. Den här är inte helt olik den utan är också en dark belgian strong ale på hela 10,5% (inte långt från Keizerns 11%). Min sambo tyckte den smakade och luktade tobak och lakrits, min svåger tyckte lakritstonen i doften blev lite för mycket men att smaken var lite bättre. Själv tycker jag att den är riktigt bra med massvis av trevliga anistoner. Mitt betyg? 4,2 av 5!


Detta är också en återkommande nyhet som vi recenserade på bloggen förra året. Detta var på förhand, enligt mig, provningens höjdpunkt då jag haft den i mitt ölskåp sedan förra julen och var mycket nyfiken på hur den utvecklats under drygt ett år i rumstemperatur. Min sambo tyckte den var riktigt god till lite choklad, svågern kunde inte riktigt sätta fingret på vad den doftade men han gillade den. Själv tyckte jag den hade rundats av och blivit lite mer vinös sedan förra året. Mums. Mitt betyg? 4,4 av 5!


Provningens sista öl kom första gången på Systembolaget förra året och så även i år. Det är en kriek på 6,5% kryddad med glöggkryddor från Liefmans. Denna var något av en åsiktsdelare och varken min sambo eller min svåger kunde avsluta sina glas. Gemensamt för de båda var att de tyckte den var för sur och för kryddig. Ingen av den hade iofs druckit kriek tidigare så den var något av ett "wild card". Själv tyckte jag den var trevlig men kanske lite väl söt på ett artificiellt sätt. Godare kall än varm dock, så skippa att värma den, det tillförde inget! Betyg? 3,6 av 5.

Totalt sett så var det en riktigt trevlig och lyckad provning och det var ganska lagom att dela dessa sex öl på tre då de flesta var ganska kraftfulla. De tre höjdarna var helt klart S:t Eriks God Jul Barley Wine, Santa's Little Helper 2010 och Gouden Carolus Noël så gör er själva en tjänst och köp ett par av varje och ställ undan en flaska till nästa år - det vinner ni på!

4 kommentarer:

 1. Har planerat en vertikalprovning av Mikkeller Santas Little Helper inom en snar framtid. Tror jag har 5 årgångar av den nu. Något som jag definitivt ska göra är att testa en Gouden Carolus Noel från 2005 (förra gången den fanns på bolaget) mot en färsk version. Tror det kan bli gott till lite pepparkakor och ost :) Fö håller jag nog med er nästan till fullo ang betygen :)

  SvaraRadera
 2. Låter riktigt trevligt med så många årgångar av Santa's Little Helper! Dock tycker jag ibland att de vertikala provningarna kan bli lite väl mycket, just att dricka så många av samma sort en hel kväll, funkar iofs om man är ett gäng.

  Kul att du håller med angående betygen! :-)

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa om den lagrade Santas Little Helper. Det brukar vara bland favoriterna i julölstider. God Jul har dock seglat upp som en favorit detta år. Nån som vet om den ska bli återkommande? Hur som blir det väl att lagra några flaskor..
  Sen är väl ändå Abita från Abita Springs i närheten av New Orleans?

  SvaraRadera
 4. Hi you are doing a great job. I found it on your page its really amazing. Thanks for sharing such a valuable information. I am sure that these are your own views. I hear exactly what you’re saying and I’m so happy that I came across your blog. Thus, you made me feel like I should learn more about this. I’m officially a huge fan of your blog.

  SvaraRadera