lördag 17 december 2011

Strömsholms Brygghus Malakias 2011

Det är inte varje dag man får chansen att prova Strömsholm Brygghusöl på flaska, särskilt inte via Systembolaget. Därför känns det lite extra kul att skriva denna recension!

Hursomhelst, Malakais från ovan nämnda bryggeri är det alltså det handla om. Ett rököl bryggt med bland annat rökt malt från den inte helt okända whisky ön Islay. Förutom detta är den humlad med Amarillo, Willamette och East Kent Golding. Det låter väl inte så tokigt?

Vätskan är ganska klar och har en mörkbrun färg. Skummet försvinner kanske lite väl snabbt och lämnar bara en liten skumring i glaset.

Doften är stor och rökig med rejäla inslag tjära och lägereld. Där finns också en trevlig ton av karamell och kola som balanseras upp fint av humlen. Det är dock rökigheten som står i centrum. Gott så.

Smaken är något mindre rökig än doften men man känner tydligt att där finns stora inslag av tjära och något jag vill kalla för lägereld (tänk när man slänger blött virke på en brasa). Malten gör sig också påmind med lätt karamelliga inslag som balanseras upp fint av humlen.

Ölet är medelfylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var inte så dumt! Synd bara på det dåliga skummet och den något låga koslyrehalten, men det var inget som störde överdrivet mycket. Jag provade den till lite rökig ölkorv, det passade riktigt fint!

Betyg? 3,8 av 5! Ett grymt rököl från Sverige!

Pris: 29:90 för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar