onsdag 4 november 2009

Thomas Hardy's Ale 2005

Lagrad öl är något jag tyvärr inte har så jättestor erfarenhet av. Chimay Blå från 1999 respektive Närke Stormaktsporter från 2005 är väl bland det häftigaste lagrade jag druckit, sen var det väl inte så mycket mer. Det skulle onekligen att ha varit häftigt att varit med på provningen Weine från Casa Beer Blog var med på när de prövade över hundra år gammal öl, hans inlägg om detta kan du läsa här.

Nu är det inte riktigt lika gamla grejer det handlar om, men det är något nog så trevligt. Givetvis är det Thomas Hardy's Ale från 2005 det handlar om. Den sägs ju kunna lagras i upp till 26 år, men om den är god efter 26 år, det får någon annan svara på. Förväntningarna var rejält uppskruvade när jag öppnade flaskan, skulle de infrias?

Färgen är djupt rödbrun med ett fint en och en halv finger högt skum som lägger sig till ett tunt litet skumlock för att sedan bilda en liten skum-ring.

Doften är stor och oerhört nyanserad med inslag av portvin, torkade frukter, russin och ett visst inslag av läder och finsprit typ cognaq. Det finns vissa tecken på oxidation tycker jag, men bara väldigt lätt sådana. Det doftar så otroligt gott och intressant att man nästan blir gråtmild. Det märks verkligen att 4 år gör mycket för denna öl.

Smaken är även den komplex med många vinösa toner av portvin, torkade frukter, russin men även en viss träighet. Det finns en viss knäckig sötma i ölet som precis räcker för att balansera upp all alkohol. Ölet värmer gott i både munnen och påväg nerför halsen. Smaken är så otroligt komplex och välkomponerad att det är svårt att urskilja mer smaker än de jag nämnde ovan.

Munkänslan är fyllig och nästan lite oljig, kolsyran är mellan till låg vilket lämpar sig väldigt bra i det här fallet.

Hoppas verkligen inte ni missade denna skönhet därute, för det här är häftiga grejer. Förmodligen skulle denna öl säkert kunna stå i någon ölkällare i minst en fyra-fem år till eller möjligtvis 26 år, men så länge orkar jag inte vänta. Vad blir betyget på detta då? Det här är helt enkelt en klassiker och ett mästerverk, betyget blir därför högt, den får 4,75 poäng av 5.

10 kommentarer:

 1. Låter ju riktigt bra. Ser framemot att smaka den.

  SvaraRadera
 2. Det kommer säkert finnas några lagrade sköningar på Örebro mässan. Ska själv dit, hoppas vi ses.

  SvaraRadera
 3. Drack den också ikväll. Tänkte nästan recensera men du hann före! Gott som tusan, tyckte mig känna brända mandlar, lite som i Bourbon County..

  SvaraRadera
 4. @fajanen: Ja du har verkligen något att se fram emot. Var svårt att beskriva alla smaker dock, det är en ren smakexplosion. :)

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. So glad I bought four bottles now I've read this :)

  SvaraRadera
 7. Detta är verkligen en superöl, jag har sparat en flaska av varje årgång sedan 2003 så snart blir det en provning på dom om någon vill komma förbi :-).

  De äldsta hardys jag druckit har varit 1974 den fick 9/10 för nästan 2 år sedan när jag drack den.

  Jag drack 1978 för 3 år sedan den fick "bara" 6/10 så jag tror att hur väl flaskan har lagrats är viktigare än hur gammal den är.

  Men en trevlig öl som går att lagra länge är det inget snack om att det är.

  Min favorit är nog 2003:an den är perfekt nu.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 8. Mycket trevligt! Jag ska dela en flaska med min fader på lördag så är jag mycket nyfiken. Köpte 3st av denna så jag skall kunna spara 2. Har sedan tidigare 2st var av 2006, 2007 samt en 7st 2008:or (blev lite spontanköp där då jag fick reda på att det ev inte skulle komma några mer Hardys...).

  SvaraRadera
 9. Låter fantastiskt! En färsk Thomas Hardys är ok men långt ifrån suverän enligt mig. Blir skoj att prova årgång 2005.

  SvaraRadera
 10. Är som en grumlig vätska utan skum med vinkaraktär. Inte direkt motbjudande, men långt ifrån en höjdare. Kommer aldrig mer köpa en under återstoden av min levnad.

  SvaraRadera