fredag 6 november 2009

Sigtunas Black October

Det finns fortfarande några öl som druckits och recenserats under hösten som vi ännu inte har hunnit med att publicera här på bloggen. Black October från Sigtuna Brygghus är en av dem. Det är en av de öl jag köpte under trippen ner till Göteborg i slutet av september. Dock så kom den av någon underlig anledning inte till någon av butikerna här i Värmland, så jag köpte med en flaska att dela på tillsammans med David. Schwarzbier är något av en nyupptäckt öl-förälskelse för mig, så det var spännande för mig att prova den. Nåväl, såhär var den:

Färgen är som väntat nästintill svart med ett fint och luftigt beige-aktigt skum. Det lämnar även endel rester på glaset. Flaskan är stilren och snygg.

Doften bjuder på massvis med rostad malt, kaffe, och något som jag nästan skulle vilja beskriva som salta havsstänk. Det finns även en lätt ton av torkade frukter.

Smaken är stor och rostad med massor av brända toner. Det finns även vissa inslag av lakrits och just de där salta havsstänken som finns i doften. Det är både sött och lite torrt på samma gång.

Munkänslan är mellanfyllig på gränsen till tunn med en ganska hög men mjuk kolsyrehalt.

Black October tillsammans med Heaven från Jämtlands Bryggeri är nog de godaste Schwarzbier jag prövat från Sverige, och jag hoppas jag får chansen att prova fler goda. Betyg? 3,75 av 5.

Nu tar jag och lutar mig tillbaka i soffan och öppnar upp en flaska Hog Heaven från novembersläppet och bara njuter, men den får David recensera. "Oink!" och trevlig helg på er!

6 kommentarer:

 1. Dricker norskt trä jag. Gott är det i alla fall, även om jag inte är lika övertygad som förra året... Får väl bli en Hog Heaven imôra!

  SvaraRadera
 2. Okej, där ser man. Jag tycker nog fortfarande att det är väldigt gott och annorlunda iaf!

  Hursomhelst, Hog Heaven är jäkligt gott och påminner om en bra blandning mellan Bigfoot och Double Bastard Ale med allt som det för med sig. :)

  SvaraRadera
 3. Jag gillade också Black October. Drack ännu en igår. Ser framemot de två ölen från Sigtuna som ska komma i mitt-i-släppet. Hog Heaven är en väldigt bra öl. Har petat imig en Isid’or ikväll. Blev lite besviken på den. Mer av allt hade varit bättre.

  SvaraRadera
 4. Sigtuna känns riktigt heta för tillfället. Jag gillade lakrtitsen i den.

  SvaraRadera
 5. Själv dricker jag Beer Geek Brunch Weasel. Även den har lite Bigfoot-vibbar uppblandade med Gonzo-associationer. Mycket silkig och underbart god tillsammans med en bit mörk choklad.

  SvaraRadera
 6. Jag gillade också denna från Sigtuna. Blev lite överaskad av den. De andra jag provat tidigare från Sigtuna tycker jag har varit lite "blacka" i smaken. Nu väntar jag på att få hugga in på November nyheterna. Har 2 nätter kvar att genomlida!

  SvaraRadera