lördag 31 januari 2009

Ölkvällen - en liten sammanfattning

Tänkte ta mig friheten att sammanfatta gårdagskvällen, som bjöds på en hel del trevliga upplevelser för doft- och smaksinnet!

Det började med lite trevlig mat som Fredrik nämnde i ett inlägg tidigare: plankstek med fläskfilé och pepparsås och mos. Tack till Fredriks sambo som gjort maten! Till denna dracks alltså North Coasts Red Seal Ale. Det var hursomhelst en ypperlig kombination och jag ska nog börja dricka mer Pale/Amber Ales till mat i fortsättningen. Red Seal Ale är helt klart en trevlig american amber/pale ale. Söt och maltig med mycket karamell, men med en förhållandevis stor beska tack vara en ganska generös mängd humle. Inte så humligt och beskt som man tyckte förr, när man inte hade testat alla dessa extrema humlebomber som finns, men ändå riktigt trevligt.

Efter detta dracks alltså en Cuvée Angélique, som Fredrik sammanfattade nedan. Jag håller i stort sett med Fredrik, annars finns min recension på Ratebeer. Betyg: 3,8 av 5.

Kanske skyndade man fram lite snabbt med belgaren, men jag var otroligt sugen på det jag på förhand misstänkte skulle bli kvällens höjdpunkt: Goose Islands Bourbon County Stout. Mina förväntningar var högre än Olympus Mons och som tur är så infriades de också! Fantastisk, svart färg med en doft av rostad malt, mörk choklad, fudge, kola, mandlar, ek, vanilj och bourbon. Väldigt tydlig i doften, även om det kan ha hänt att jag missat något. Smaken är söt, men ändå balanserad: fullt med rostad malt, mörk choklad, fudge, mandlar, ek, vanilj och bourbon. Det här är perfektion. Alkoholen värmer lite, men är i övrigt väl dold för sina 13%. En otrolig fyllighet kan väl sägas vara kronan på verket tillsammans med en stor, krämig och tjock kropp. Kolsyran är alldeles lagom och avslutningen är lång och behaglig. Troligtvis det bästa jag druckit tillsammans med Kaggen! Jag vet inte vilken som är bäst men det är lite struntsamma nu. Betyg: 5 av 5 (vill egentligen vara snål med femmor men när man dricker sådant här är det oundvikligt).

Hursomhelst dracks det, som jag redan skrivit om, Old Guardian efter denna. Omdömet började sina, men vi bestämde oss även för att prova en Prize Old Ale. Det verkar som ölet utvecklats för det här var riktigt, riktigt surt, nästan som lambic eller möjligen flamländsk rödöl (har bara testat ett öl av den typen). Gott var det hursomhelst om man gillar sura grejer, men jag minns den som betydligt sötare när jag drack den i somras.

Allt som allt - en mycket trevlig kväll!

Stone Old Guardian Barley Wine


Det här var näst sista ölet för kvällen: Stone Old Guardian Barley Wine. Ölet är från början av 2008, och behöver troligtvis ytterligare ett eller ett par år innan den når sin höjdpunkt, men vi tänkte att det kunde vara roligt att prova ändå!

I glaset är ölet bärstensfärgat med ett stabilit, vitt skumhuvud.

Doften är inbjudande av karamell, fruktgodis, kola och humle. En viss antydan till honung märks också. Kanske inte extremt kraftfull men helt klart trevlig och man blir verkligen sugen på att smaka på ölet!

Smaken är söt och maltig (inte lika "humlig" som doften). Det finns toner av kola och fruktgodis, men också antydan av citrus och grapefrukt från humlen. En viss värmande alkoholton uppfattas också, vilket jag bara tycker är trevligt.

I munnen är ölet förvånansvärt lent. Väldigt fylligt hursomhelst.

Ett öl som helt klart är väldigt trevligt att smutta på, även om det kändes att det nog behövde något år till på sig i flaskan. Om (minst) ett år får vi väl återvända och dela på min kvarvarande flaska!

Betyg: 3,9 av 5.

Cuvée Angelique

Dåså, då var det dags att börja recensera ölen från gårdagens sammankomst. Förutom Red Seal Ale som dracks till maten (kombinationen var utmärkt) så var detta kvällens första öl att prövas.

Det är inget mindre än Cuvée Angelique från KleinBrouwerij De Glazen Toren som det handlar om. Det första som slår mig (och faktiskt stör mig) är att antingen importören eller Systembolaget tagit bort den läckra pappen som från början förgyller flaskan.

När man häller upp ölen har den en rödskimrande brun färg med ett stort vitt/beige-färgat skum. Det ser helt klart trevligt ut. En liten anekdot är att flaskan rann över när jag öppnade den, så jag hann precis att få under glaset i tid.

Doften är fräsch och trevlig av belgisk jäst, kryddor, apelsinskal och rostad malt. En väldigt trevlig doft som lovar gott.

Hur smakar den då? Till att börja med ska nämnas att ölen är betydligt tunnare än vad jag först hade förväntat mig. När jag väl överkommit det faktumet finner jag toner av ungefär samma saker som i doften, fast betydligt mindre. Det finns helt klart trevliga toner av apelsinskal och rostad malts. Jästen gör sig påmind som så ofta i Belgiska öl.

En god och lagom belgare, dock så skulle jag hellre dricka en färsk 33cl:s flaska Chimay Blå än detta, och det är dessutom betydligt mer prisvärt. Vad blir det för betyg? 3,85/5!

fredag 30 januari 2009

Ölkväll!

Ikväll är ingen vanlig kväll, ikväll är det tänkt att bli en ölkväll! Fyndigt va? Hursomhelst kvällen kommer bjuda på Plankstek med Fläskfilé och Pepparsås, till det har vi tänkt att dricka en varsin Red Seal Ale.

Efter denna maträtt kommer förmodligen Cuvée Angelique att smakas av och njutas en stund. Efter denna (förhoppningsvis) angenäma Dubbel kommer det att delas på en av de kvarvarande flaskorna Bourbon County Stout eftersom David ännu inte fått chansen att pröva den.

Som avslutning på kvällen, om det inte blir något mer dvs, hade jag tänkte överraska med en liten bit vällagrad Kvibille Blåmögelost tillsammans med en whiskymarmelad och kex, till detta tror jag Old Guardian Barley Wine blir ett utmärkt dryckesval.

Så, vad tror ni, kommer min ihopkomponerade meny att fungera?

torsdag 29 januari 2009

Bra ölforum?

Det är ändå lite tråkigt att det inte finns något riktigt bra helhjärtat ölforum på internet (vad jag vet, då alltså). T. ex så är ju Svenska Ölfrämjandets -forum ganska inaktivt. Sen finns ju det diverse Mat & dryck sektioner på t. ex Flashback och liknande forum. Det tråkiga enligt mig är att de ofta blir väldigt inaktiva samt att de modereras dåligt.

Vore roligt med något tips om det finns något kanonbra forum för öl (eller möjligtvis Mat & dryck) som jag missat!

Lägger som en liten bonus, i brist på bättre ,upp en lite smårolig bild från förra nyår då det blev lite för mycket av det goda för både David och mig.

Vi lever!

Ja, inläggen duggar inte lika tätt här som de gjorde i början av månaden, men det är för tillfället lite segt på ölfronten. Någon dag till helgen hade Fredrik och jag tänkt ha lite ölprovning dock!

Öl som ska testas är Goose Island Bourbon County Stout, Glazen Toren Cuvée Angelique samt (troligtvis) Stone Old Guardian Barley Wine. Tre intressanta öl, även om det förstnämnda är det enda öl jag har jätteförväntningar på.

Glöm heller inte bort att det är nyhetssläpp på måndag! Dupont Avec les Bons Voeux och Sierra Nevada Celebration Ale känns som två givna öl (missade den sistnämnda förra året och saisonen har ju ett förkrossande betyg då bara två saisons rankas bättre på Ratebeer). Själv behöver jag nog ta det lite försiktigt med ölinköpen för tillfället, vilket gör att det oerhört prisvärda ölet Brooklyn Black Chocolate Stout kommer lägligt just nu.

Förresten var det någon som i Barks blogg för ett tag sedan påpekade att nämnda chokladstout produceras någon annanstans än Brooklyn. Hur ligger det egentligen till? Det är visserligen strunt samma när ölet är så gott, men ändå. Verkade väldigt knepigt.

fredag 23 januari 2009

Bourbon County Stout

Efter att ha spenderat åtskilliga hundralappar på att hämta ut öl denna månad så tänkte jag att det ska bli dags för någon sorts "belöning". Ser verkligen fram emot att pröva denna med David nästa vecka!

Så vad är det vi pratar om? Jo som titeln och bilden antyder är det Bourbon County Stout från Amerikanska bryggeri-puben Goose Island det handlar om. Detta är hursomhelst, utan tvekan, det godaste jag någonsin druckit oavsett kategori (något oväntat faktiskt)!

När man häller och upp ölen har den en nästan kolsvart färg och det blir en liten, liten brun/beige skumring kvar av skummet. Flaskan ser riktigt läcker och stilren ut, man anars nästan att ölen kommer säga mer än etiketten.

När näsan första gången närmar sig glaset får jag någon sorts uppenbarelse. Såhär har aldrig någonsin en Imperial Stout doftat förut trots att jag mycket väl kan ha använt mig av samma smakpreferencer. En otroligt stor doft av honung, vanilj, rostad malt, humle, fudge, kolagodis, mörk choklad och brända mandlar uppenbarar sig. Otroligt! Vad kan man förvänta sig av smaken egentligen?

En hel del faktiskt, det smakar stort och gott av ovan nämnda inslag. Den domineras av brända mandlar, mörk choklad, samt honung och vanilj. På något vis blir det som att dricka någon form av chokladsås, fast betydligt godare. Ölen är otroligt fyllig för en Imperial Stout.

Vad blir betyget? Egentligen vill jag inte sätta ut såhär höga betyg, men nu blir det oundvikligt. Det blir som de skulle ha sagt i nyhetsmorgon, fem solar!

Ølfabrikken Jule Ale

Julöl? Nu är ni väl lite sena? Nja, tyvärr så hann jag inte pröva all julöl i november/december av olika anledningar, och att Systembolaget har extrapris på denna öl gjorde saken bara ännu bättre.

Det är nämligen Ølfabrikken Jule Ale från Danska Ølfabrikken som igår avsmakades för första gången. Det var verkligen en anorlunda julöl som helt klart föll mig i smaken.

Ölen har en mörkbrun lätt grumlig färg med ett stort beigefärgat skum. Flaskan ser faktiskt stilren ut och typen kallas väl för bomber(?) om jag inte minns fel.

Doften är full av Amerikansk humle och rostad malt, det finns även lätta inslag av kanel och någon form av torkad frukt.

Smaken är väldigt lik vad man väntar sig när man först doftar på den. Det är dock, om möjligt, ännu mer rostad malt och Amerikansk humle i smaken än vad det är i doften. Kanelen gör sig påmind i bakgrunden och med alla kraftiga smaker blir den dock lite lätt obalanserad. Fylligheten är nästan galen dock, har aldrig varit med om ett så fylligt öl på flaska.

Betyg? Stadiga 4,15/5 poäng!

torsdag 22 januari 2009

Hantverksbryggeriet Bödeln

Dags för en svensk India Pale Ale influerad av USA: Bödeln från Hantverksbryggeriet. Jag har tidigare provat ett öl från det här bryggeriet, Narren, och det gillade jag. Eftersom IPA är bland det bästa jag vet kändes det därför självklart att även ge den här en chans. Hann aldrig prova den här i tisdags när jag och Fredrik var på Bishops dock, så jag sprang in där efter diverse misslyckat kurslitteratursökande på diverse bibliotek under dagen. Införskaffade också en Ølfabrikken Jule Ale på "rean". Nåja... till recensionen!

Ölet är grumligt orangefärgat med ett stabilt vitt, krämigt skum. Det ser helt klart inbjudande ut, som så många öl gör när de tappats från fat.

Doften är trevlig och inbjudande av citrus, grapefrukt och tallbarr. Ganska typiskt amerikanskt med andra ord. Det finns även trevliga toner av karamell. Möjligtvis något försiktig doft, men som sagt, temperaturen var kanske några grader för låg och ett vanligt pintglas är väl det inte ultimata att dofta ur. Nu ska jag inte bli för nördig här dock.

Smaken är humlig och besk med en lätt söt maltbakgrund. Det finns typiska spår av tallbarr, citrus, grapefrukt och karamell. Eftersmaken är besk och heltrevlig med toner av aprikos. Något bättre än doften. Stabilt.

Munkänslan är fyllig, kroppen känns medel med lagom kolsyra. Väldigt drickbar och god IPA, måste jag säga! Hantverksbryggeriet leverar återigen - helt i min smak.

Betyg: 3,9 av 5.

Jag snackade lite med en i personalen och de hade även fått in ett fat Munken. Förhoppningsvis blir det att prova även den när den kopplas på - har inte testat något öl av belgisk typ (och inte heller något så starkt öl) på fat förut.

onsdag 21 januari 2009

BrewDog Speed Ball


Det har inte blivit något bloggande här på ett tag. Mest eftersom varken jag eller Fredrik druckit särskilt mycket intressant de senaste dagarna - åtminstone inte något nytt. Igår var vi dock en kort sväng på Bishops Arms och testade några öl. Först testade jag en Jämtlands India Pale Ale, som inte var något vidare faktiskt. Det fanns en viss ton i doften som gjorde att jag misstänkte en infektion. Smaken var dock bättre, inte sur eller så, men å andra sidan inget speciellt.

Efter detta slank det ner en Närke Stormaktsporter igen. Jag och Fredrik beställde in en varsin flaska för att njuta länge av detta mästerverk! Det var bättre än jag mindes från i höstas. Berodde nog på att temperaturen kändes lite mer lagom nu (alltså högre). Endast Kaggen! kan väl sägas slå detta mästerverk. Det var en flaska från 2006, så den har ju några år på nacken (knappast till dess nackdel om man säger så). Skulle dock vilja prova 2007 års version av denna och Kaggen!, precis som Fredrik skrev i ett inlägg för någon vecka sedan.

Hursomhelst... nu till det som rubriken antyder - BrewDog Speed Ball. En stark ale skottarna slängt i lite allt möjligt i - guarana, Californian poppy, kolanöt och skotsk ljunghonung. Själv är jag lite av en sucker för öl med en massa konstiga ingredienser, så det verkade intressant. Blir en inte alltför lång recension dock.

Ölet är bärstensfärgat i glaset med ett litet, ungefär ett finger stort, skum. Inte så mycket skumrester.

Doften är blommig med tydliga honungstoner och kola. Det känns maltigt med en viss fruktighet där bakom. Helt klart inbjudande. Påminner lätt om Fuller's Vintage Ale i doften av någon anledning (vilket jag också minns att det fanns en tydlig honungston i, även om den inte innehåller något sådant!). Inte en jättekraftfull doft men helt klart inbjudande.

Smaken är ytterligare något bättre än doften. Det finns helt klart en tydlig sötma med en dominerande honungskaraktär. En trevlig blommighet tillsammans med lite kåda och humle märks före den stora, beska avslutningen. Ett öl med en väldigt speciell och lite svårdefineriad karaktär - antagligen den där guaranan? Lite äppleaktig upplever jag smaken också.

I munnen är ölet väldigt lent och krämigt. Det känns också fylligt.

Ett mycket drickbart och intressant öl! Betyg: 3,9 av 5.

fredag 16 januari 2009

Nøgne Ø Dobbel IPA och Sahti

Så, blev förvirrad för ett kort tag, men efter att ha gått in på Brill&Co's hemsida fick jag svaret: Nøgne Ø släpper sin Dobbel IPA (som bryggts tillsammans med den japanske bryggaren Toshi Ishii) och Sahti (som bryggts i samarbete med Dugges) på Systembolaget den 16 februari respektive 16 mars. Priset blir 54 respektive 63 kronor, så världens billigaste öl är det ju inte direkt. Själv tänkte jag helt klart försöka få tag på ett par flaskor av bägge eftersom Nøgne Ø är mitt kanske absoluta favoritbryggeri.

Marsnyheter och påsköl!

BKWine har nu presenterat mars nyheter samt påskölen på sin hemsida. Verkar för det mesta vara en del repriser, samt ett par nya. Dyrt kommer det dock troligtvis bli för oss ölnördar eftersom, som det tidigare skrivits om på ölbloggarna, ett par stora keramik-flaskor från Rogue dycker upp ...

94. 1498 Oppigårds Spring Ale 330 ml 16,8 kr
Sverige
Alkoholhalt: 4,6 % T1
Oppigårds Bryggeri AB Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Oppigårds Bryggeri AB Beställt: 45000
95. 1695 Early Bird Spring Hop Ale 500 ml 21,5 kr
England, Storbritannien
Alkoholhalt: 4,5 % T4
Shepherd Neame Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Bibendum Beställt: 20000
96. 11692 Mars Contreras Especial 330 ml 27 kr
Belgien
Alkoholhalt: 6,5 % T5
Brouwerij Contreras Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Belgodeli Beställt: 3000
97. 11685 2009 Slottskällans Strong Ale 500 ml 28,6 kr
Sverige
Alkoholhalt: 6,7 % T5
Gamla Slottskällans Bryggeri Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Gamla Slottskällans Bryggeri AB Beställt: 7000
98. 11690 Paradox Smokehead 330 ml 59,9 kr
Skottland, Storbritannien
Alkoholhalt: 10 % T5
BrewDog Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Philipson Söderberg AB Beställt: 3600
99. 11627 XS Imperial Indian Pale Ale 750 ml 139,6 kr
USA
Alkoholhalt: 9,5 % T5
Rogue Ales Brewery Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Great Brands AB Beställt: 1500

100. 11668 XS Imperial Stout 750 ml 139,1 kr

USA
Alkoholhalt: 11 % T5
Rogue Ales Brewery Lanseringsdag: 2 mars 09
Leverantör: Great Brands AB Beställt: 1500

Påsköl

101. 1381 Falcon Påskbrygd 500 ml 15,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,9 % T9
Carlsberg Sverige AB Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Carlsberg Sverige AB Beställt:
102. 1385 Mariestads Påskbrygd 500 ml 16,5 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,8 % T9
Spendrups Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Spendrups Bryggeri AB Beställt:
103. 1309 Eriksberg Påsköl 500 ml 17,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,8 % T9
Carlsberg Sverige AB Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Carlsberg Sverige AB Beställt:
104. 1375 Three Hearts Påskebrygd 500 ml 17,3 kr
Sverige
Alkoholhalt: 6 % T9
Krönleins Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Krönleins Beställt:
105. 1325 Grebbestad Påsköl 500 ml 17,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,2 % T9
Grebbestad Bryggeri Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Grebbestad Bryggeri Beställt:

106. 1393 Nils Oscar Kalaspåsköl 330 ml 19 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,6 % T9
Nils Oscar Company AB Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: The Nils Oscar Company AB Beställt:
107. 1345 Oppigårds Easter Ale 500 ml 24,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,3 % T9
Oppigårds Bryggeri AB Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Oppigårds Bryggeri AB Beställt:
108. 1330 Pumpviken Påsköl 500 ml 28,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 5,8 % T9
Nynäshamns Ångbryggeri AB Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Nynäshamns Ångbryggeri AB Beställt:
109. 1395 Blåkulla 500 ml 23,5 kr
Sverige
Alkoholhalt: 4,8 % T9
Gamla Slottskällans Bryggeri Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Gamla Slottskällans Bryggeri AB Beställt:
110. 1315 Easter Booster 500 ml 29,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 7 % T9
Sigtuna Brygghus Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: Brill & Co AB Beställt:
111. 1394 2009 Påsk Alt Bier 500 ml 29,9 kr
Sverige
Alkoholhalt: 7,5 % T9
Sigtuna Brygghus Lanseringsdag: 23 mars 09
Leverantör: AB Wicked Wine Sweden Beställt:

Närke Kaggen! Stormaktsporter

Det har varit lite tyst från min sida de senaste dagarna här, och det beror mest på att jag inte har druckit någon öl som är värd att nämna. Däremot har det hänt lite roligt i form av att jag i slutet av förra veckan var och beställde fyra flaskor Bourbon County Stout från Goose Island samt en flaska Cuvée Angelique från Belgiska De Glazen Toren. Så det blir till att hämta ut dem på måndag och senare nästa vecka kanske pröva en flaska av båda tillsammans med David.

Nåväl, nu till själva huvudämnet. Jag funderar på om 2007 eller 2007:a års variant kommer ut på pubarna snart eller om de redan gjort det. David och jag har tillsammans lyckats dricka tre flaskor av Närke Kaggen! Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri, så man ska inte klaga. Jag antar att de nya flaskorna har funnits tillgängliga för smakprovning på ölfestivalerna? Det vore hursomhelst kul om det kom in lite nya flaskor på pubar i Örebro/Karlstad så man kan åka och pröva någon ny årgång.

Avslutningsvis vill jag bjuda på ett inslag från TV 4:as "Humlegården" där Bengt Frithiofsson besöker just Närke Kulturbryggeri.

torsdag 15 januari 2009

Oppigårds Starkporter och nya ölglas


Var en sväng nere på stan förut. Tänkte kolla in lite kläder/skor och sådant där som man behöver, men jag kände att jag inte hade någon aning om vad jag egentligen skulle kolla på och eftersom klädaffärer är mitt yttersta hatobjekt nummer ett i världen så blev det att i sedvanlig ordning gå och kolla om det fanns några roliga ölglas någonstans.

Det skulle visa sig att jag hade tur! De sålde tydligen Boda Nova-ölglas till styckpris (75:-) i en affär, så jag köpte två stycken. Jag saknade faktiskt ett par bra ölglas att dricka svagare 50 cl-öl ur, då kuporna jag har kanske främst bör användas till imperial stouts, barley wine och så vidare. Därför svängde jag även in på bolaget för att köpa något hyfsat alkoholsvagt och trevligt. Valet föll på Oppigårds Starkporter (5,9%). Det slank även ner en flaska Old Guardian Barley Wine, så att jag (och Fredrik) kan prova den snart (med gott samvete, i och med att jag har en sedan tidigare).

Hursomhelst så börjar jag fundera på om jag inte diskade glaset så jättebra, eftersom skummet dog hyfsat fort (även om det fanns ett, så bilden är ungefär från när halva ölet är uppdrucket). Annars så smakade det väl ungefär som jag mindes. Mycket rostade toner av mörk choklad, kaffe, lite saltlakrits och annat trevligt. Det är bra bett i beskan och ölet verkar vara på den torrare sidan av skalan, på gränsen mot en stout. Helt klart fortfarande det bästa jag testat från Oppigårds - vore kul om de gjorde någon extremare brygd (och jag har hört rykten om att det är på gång på vissa ölbloggar, så det är ju bra).

Hursomhelst är detta mycket trevliga glas som passar utmärkt till lite lättare öl (och säkert till en DIPA också, tänkte nog testa det). De är väldigt lätta, ungefär som plastglas, fast bra mycket trevligare att dricka ur. Nu kan jag nog nästan känna att ölglas-samlingen inte behöver bli så mycket större. För tillfället är jag i alla fall nöjd.

tisdag 13 januari 2009

Inventering (David)

Blev lite inspirerad av Weine och bestämde mig för att göra en inventering av vilka öl jag har hemma. Eftersom jag inte privatimporterat eller varit i Danmark och handlat finns det kanske inget jätterariteter (förutom Ruination då kanske), men en hel del gott står åtminstone på lagring ...

Gjorde en liknande inventering i oktober och det har kommit en del nytt sedan dess. En del har dessutom druckits upp.

Från vänster:

Lunator Dubbelbock 2008 från Grebbestad Bryggeri (dricks nog upp snart, hade tänkt dricka den vid första fullmånen då den bryggs, men var inte så sugen)
Old Rasputin Russian Imperial Stout från North Coast Brewing Company
Bigfoot 2008 från Sierra Nevada Brewing Company
Prize Old Ale 2007 (2 st.) från Fullers/Galez
Samichlaus Bier 2008 från Schloss Eggenberg
Cantillon Kriek (2008) från Brasserie Cantillon
Dugges Wallonia 2007 från Dugges Ale- & Porterbryggeri
God Jul (2008) från Nøgne Ø
Dark Horizon Second Editon från Nøgne Ø
Chimay Blå 2007 från Chimay
Trappistes Rochefort 10 (2008) från Brasserie Rochefort
N'Ice Chouffe (2008) från Brasserie d'Achouffe
Unibroue 17 (2008) från Unibroue
Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Blue 2008 från Brouwerij Het Anker
Old Guardian Barley Wine 2008 från Stone Brewing Company
Double Bastard Ale 2007 från Stone Brewing Company
Stone Imperial Russian Stout (2 st) från Stone Brewing Company
Ruination IPA från Stone Brewing Company
Thomas Hardy's Ale 2008 (2 st) från O'Hanlons
Fuller's Vintage Ale 2008 från Fuller's
Old Stock Ale 2008 (2 st.) från North Coast Brewing Company
Monster Ale 2007 från Brooklyn Brewery

söndag 11 januari 2009

En riktig IPA?

Läste runt lite på RateBeer och kom över en tråd där det stod om en nyhet från BrewDog; en India Pale Ale, bryggd med klassisk engelsk humle, som tappats på ekfat för att tillbringa två månader (januari och februari) på en trålare i Nordatlanten.

Det handlar om ett alkoholstarkt, maltigt och humlerikt öl på 8%, som ju alltså skall vara något helt annat än de brittiska/engelska svaga IPA:s som produceras numera. Eftersom det är engelsk humle så blir det ju även något helt annat än de vanliga amerikanska humlebomberna.

Mer går att läsa här (det finns även en video).

Stone Ruination IPA

Äntligen var det dags för mig att få pröva Ruination IPA från Stone brewing Co, och det var minsann ingen besvikelse, trots att datumet eventuellt gått ut, (?) det stod inget på flaskan iaf. IPA är en stil jag verkligen tycker om, och de extrema varianterna är ofta väldigt trevliga.

Ser fint ut, en gyllene nästan brinnande guldig/orange färg med ett enormt vitt skum. Flaskan är riktigt läcker som vanligt från Stone.

Doftar härligt av tropiska frukter och tallbarr, den höga halten humle märks verkligen i doften. Det blir nästan den där parfymerade humledoften som är riktigt underbar.

Smaken är stor av humle, det är beskt som tusan, och man undrar lite lätt hur man ska kunna känna något mer efter denna humlebomb (någonstans står det ju att "It will ruin your palate"). Hursomhelst finns det toner av grapefrukt och tallbarr i smaken med inslag av kolagodis, maltsmaken är ovanligt tydlig för den här typen av öl.

Ölet är väldigt fyllig och känns helst enkelt klockrent i munnen. Bubblorna är friska och ölet i sig känns väldigt uppfriskande. Om ett betyg ska sättas (och det ska det ju) så blir det höga 4,6/5, väldigt gott helt enkelt!

Rochefort 8 VS Rochefort 10

Dåså, då var det dags att skriva lite om provningen vi hade i fredags. Ölen som prövades halvblint som det heter (vi visste vilka de var men inte vilken vi fick in) var Rochefort 8 och Rochefort 10 från Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy som är Trappistöl. 8:an var från Augusti 2007 och 10:an från januari 2008. Vi började med att se till att ölen hade samma temperatur, sen fick min sambo (Fredrik) komma in med ölen upphällda i glas.

Efter att först ha luktat och sedan smakat på den första ölen som kom in bestämde både David och jag oss för att det måste ha varit 10:an som kom in först.

När sedan nästa glas kom in förstärktes misstanken om att det var som vi trodde. Trots diverse försök att ifrågasätta vad vi trodde från min sambo så enades vi om att vi hade bestämt oss. Hade vi rätt? Ja det hade vi.

Rochefort 10 har en betydligt kraftfullare doft och smak än 8:an. Det är mycket fudge och hallonbåtar i doften tillsammans med inslag av rostad malt och toner av jäst. Smaken är lite mer komplex och svårbeskriven men det är helt klart väldigt kraftfullt.

Rochefort 8 däremot känns betydligt mer vinös och åldrad, med inslag av torkad frukt och sötaktiga malt toner i doften. Det finns även här inslag av någon form av fudge kola men betydligt mildare.

Innan vi prövade så trodde vi det skulle vara betydligt svårare att urskilja vilken som var vem. Antagligen blev det Rochefort 10:s höga alkoholhalt och kraftfullhet som gjorde det lite väl lätt att känna en stor skillnad.

Nästa projekt blir förmodligen att ha en stor Pale Ale provning, men det får vi se när det blir.

lördag 10 januari 2009

Mikkeller Fra Til

Efter en "halvblindprovning" av Rochefort 8 & 10 (som jag antar det kommer mer från senare) var det dags att testa Mikkellers kryddade "julklappsporter" Fra Til. Köpte flaskan när den kom, men det är först nu i januari jag och Fredrik har fått tid att dricka den tillsammans. En sådan här stor flaska vill man ju inte trycka i sig själv. Flaskan ser hursomhelst ganska trevligt ut, även om det knappast är något mästerverk. Intressant skulle det bli dock!

Ölet är mörkt, nästan svart med möjligtvis lite röda toner. Skummet är brunfärgat, stort och kraftigt, ja till och med krämigt. Det lämnar en hel del skumrester på glaset.

Doften är väldigt kryddig med mycket kanel, anis och andra kryddor såsom nejlika. Det är ju inte så konstigt eftersom det är vad man vräkt ner i ölet under bryggningen. Det finns också rostade malttoner med kaffe och en lätt rökighet. Något slår mig också att det finns lite brända trätoner, lite som i Norwegian Wood, men kanske inte lika superinbjudande som den doften var, om än väldigt trevligt.

Smaken är något bättre med mycket kryddor. Kanel och anis. Rostade malttoner med kaffe, choklad och en lätt rökighet. Det hela avslutas med en liten beska, som dock inte på långa vägar blir jättekraftig. Nu är det kanske inte något jag vill ha i ett sådant här öl, men lite tydligare humletoner och beska skulle jag inte tacka nej till åtminstone. Hursomhelst, väldigt gott och väldigt bra. Skön balans mellan kryddorna och malten. Det blir inte för mycket, även om jag misstänker att vissa tycker det.

Ett fylligt öl som överlag känns ganska lent med medelstor kropp. Väldigt lättdrucket trots kryddorna!

Betyg: 4,1 av 5.

Ölprovningen i Bilder

Här kommer en serie bilder från våran ölprovning. Utförliga recensioner och annat prat om provningen kommer senare idag. Bildformateringen är lite knepig på grund av blogspots dåliga bildformateringsfunktion, så håll tillgodo.













onsdag 7 januari 2009

Maredsous 6

Eftersom det säkerligen blir endel extrema öl tillsammans med David i helgen så tänkte jag passa på att komma tillbaka till en öl jag inte haft chansen att ge en rättvis recension.

Som titeln och bilden antyder är det Maredsous 6 från Brouwerij Duvel Moortgat NV som det handlar om. Det är ännu en av de öl jag prövat några gånger men inte haft möjligheten att recensera ordentligt. Så här kommer recensionen;

Ölet har en grumlig mörk-orange färg med ett smutsvitt beiget skum. Flaskan ser trevlig ut i sina gröna prakt.

Doftar stort och mycket av citrusfrukter, belgisk jäst och en sötaktig malt doft. Det är en väldigt trevlig doft som på något underligt vis påminner lite lätt om Orvals doft.

Som det blir med endel belgiska öl så blir smaken något av en besvikelse efter den underbara doften. Smakar trevligt av citrusfrukter och söt malt, de jästiga inslagen finns även här. Dock så är kolsyran lite väl hög så smakerna blir lite dolda.

Ett prisvärt och uppfriskande belgiskt ale, betyget landar på 3,7/5!

Ölprovning och Old Guardian Barley Wine - dricka nu eller lagra ett tag?

På fredag har Fredrik och jag (David) tänkt ses och testa lite roliga grejer. Jag har en flaska Old Guardian Barley Wine ståendes. Frågan är om detta är något som bör drickas nu, eller om det blir bättre av att stå ytterligare ett tag? Eftersom det är ett amerikanskt barley wine så antar jag att det finns en hel del humle som kommer avta med tiden. Det finns visserligen flaskor kvar i Karlstad, så kanske ska man kosta på sig en till som man kan lagra?

I annat fall har vi en hel del annat som kanske bör drickas relativt snart. Rochefort 8 från 2007, Rochefort 10 från januari 2008, Stone Ruination IPA (som dessvärre troligtvis har gått ut men fortfarande smakar riktigt gott men inte superbrutalt), ett par Monster Ale från 2007, Mikkeller Fra Til... så valmöjligheterna är inte direkt få.

Så, ni som druckit Old Guardian... hur är det nu?

Öllitteratur?

Mellan allt öldrickande så kan det vara kul att läsa lite öllitteratur, dock så har jag upptäckt att det egentligen inte finns alltför mycket som är lätt-tillgängligt. Genom åren eller ja, de år jag varit intresserad så har det ändå blivit en och annan bok.

Dessa står i min bokhylla:

Jan-Erik Svenssons - En Handbok Öl
Örjan Westerlunds - Svensk Ölbok
Urban Laurins - Lager, Ale & Porter och Andra Ölsorter
Ambrosini Federico och Ryding, Madeleins - Älskade Öl
David Kenning och Robert Jacksons - Öl Från Hela världen

De mest intressanta enligt mig är Svensk Ölbok och Lager, Ale och Porter och Andra Ölsorter då dessa känns ganska kompletta och välskrivna. Den förstnämnda har massa roliga intervjuer med svenska ölpersonligheter och annan Svensk ölkuriosa. Lager, Ale och Porter och Andra Ölsorter däremot har en ganska bred bild av öl i hela världen och ger bra tips på goda och spännande ölsorter, samt massvis av fakta om bryggerier, över hela världen.

Älskade Öl som jag fick av min sambo i julklapp däremot innehåller en intressant liten handbok i hur man brygger eget öl. Det finns även endel fakta om olika länder och deras ölkulturer.

Om ni har några tips på bra öllitteratur, som ni vill dela med er av, så kommentera gärna.

tisdag 6 januari 2009

Diebels Premium Alt

Först ut på våran nya blogg blir en recension av den Tyska altbieren Diebels Premium Altbier från Brauerei Diebels. Det är en riktigt bra altbier som tyvärr inte är tillgänglig i Sverige utan den är inhandlad i just Tyskland.

Här kommer en utförlig recension;

Ölet har en mörk brun/bärnstens färg med ett stort vitt skum. Det ser riktigt trevligt ut i glaset, flaskan är inte dum den heller, men den är dock något intetsägande.

Doften har inslag av nybakat rågbröd och kolaremmar, det är en väldigt behaglig doft som inte är alltför utstickande på något vis.

Även i smaken finns inslag av rågbröd men även toner av farinsocker och torkad frukt. På något vis har altbiers en tendens att kännas lite "åldrade" som ju faktiskt namnet antyder, och så är även fallet när det gäller denna.

Betyget blir 3.95/5, en mycket värdig altbier som är snäppet vassare än Rhenania Alt som blev en fast nyhet på bolaget i höst.

Två Bloggare?

Jag (Fredrik) och David är som vissa vet goda vänner som har känt varandra i ungefär tre år. Vi har tillsammans utvecklat ett ölintresse som bara blir större dag för dag. Ofta när vi prövar exklusivare öl och större buteljer brukar vi göra det tillsammans, vi brukar även besöka ölpubar tillsammans så ofta vi bara kan.

Vi har sedan några månader tillbaka haft varsin ölblogg i form av "En blogg i ölnörderiets tecken" (David) och "En öldrickares loggbok" (Fredrik). Ofta har det inneburit en enda sak repetition. Så istället för att båda ska recensera samma öl så kommer vi turas om att recensera det vi dricker tillsammans, samt att forsätta recensera det vi dricker själva på den här bloggen.

Intresset för öl växer sig starkare och starkare och ölbloggarna blir fler och fler. Så detta är ett sätt för oss att kunna göra en blogg som är lite bättre och kanske lite större.

Därför har vi bestämt oss för att blogga tillsammans under namnet "Ölkultur". Väl mött!