torsdag 15 januari 2009

Oppigårds Starkporter och nya ölglas


Var en sväng nere på stan förut. Tänkte kolla in lite kläder/skor och sådant där som man behöver, men jag kände att jag inte hade någon aning om vad jag egentligen skulle kolla på och eftersom klädaffärer är mitt yttersta hatobjekt nummer ett i världen så blev det att i sedvanlig ordning gå och kolla om det fanns några roliga ölglas någonstans.

Det skulle visa sig att jag hade tur! De sålde tydligen Boda Nova-ölglas till styckpris (75:-) i en affär, så jag köpte två stycken. Jag saknade faktiskt ett par bra ölglas att dricka svagare 50 cl-öl ur, då kuporna jag har kanske främst bör användas till imperial stouts, barley wine och så vidare. Därför svängde jag även in på bolaget för att köpa något hyfsat alkoholsvagt och trevligt. Valet föll på Oppigårds Starkporter (5,9%). Det slank även ner en flaska Old Guardian Barley Wine, så att jag (och Fredrik) kan prova den snart (med gott samvete, i och med att jag har en sedan tidigare).

Hursomhelst så börjar jag fundera på om jag inte diskade glaset så jättebra, eftersom skummet dog hyfsat fort (även om det fanns ett, så bilden är ungefär från när halva ölet är uppdrucket). Annars så smakade det väl ungefär som jag mindes. Mycket rostade toner av mörk choklad, kaffe, lite saltlakrits och annat trevligt. Det är bra bett i beskan och ölet verkar vara på den torrare sidan av skalan, på gränsen mot en stout. Helt klart fortfarande det bästa jag testat från Oppigårds - vore kul om de gjorde någon extremare brygd (och jag har hört rykten om att det är på gång på vissa ölbloggar, så det är ju bra).

Hursomhelst är detta mycket trevliga glas som passar utmärkt till lite lättare öl (och säkert till en DIPA också, tänkte nog testa det). De är väldigt lätta, ungefär som plastglas, fast bra mycket trevligare att dricka ur. Nu kan jag nog nästan känna att ölglas-samlingen inte behöver bli så mycket större. För tillfället är jag i alla fall nöjd.

2 kommentarer:

  1. Det är väldigt viktigt att skölja ur glasen ifrån allt diskmedel. Det är viktigare än att diska dem.. Jag själv brukar bara "diska" mina glas i riktigt hett vatten, en gång efter jag druckit ur ett sedan en gång innan jag dricker ur det igen sedan torkar jag med riktigt ren handduk.

    Var ett tag sedan man drack Oppigårds starkporter nu.. Bör göras snarast!

    SvaraRadera
  2. Jag ska försöka hitta ett pilsnerglas, dvs ett som lämnar plats för heroiska skumplymer från pilsner och weiss, sen är jag nöjd.

    (Det verkar som om sidan endast går att kommentera på med explorer)

    SvaraRadera