fredag 23 januari 2009

Ølfabrikken Jule Ale

Julöl? Nu är ni väl lite sena? Nja, tyvärr så hann jag inte pröva all julöl i november/december av olika anledningar, och att Systembolaget har extrapris på denna öl gjorde saken bara ännu bättre.

Det är nämligen Ølfabrikken Jule Ale från Danska Ølfabrikken som igår avsmakades för första gången. Det var verkligen en anorlunda julöl som helt klart föll mig i smaken.

Ölen har en mörkbrun lätt grumlig färg med ett stort beigefärgat skum. Flaskan ser faktiskt stilren ut och typen kallas väl för bomber(?) om jag inte minns fel.

Doften är full av Amerikansk humle och rostad malt, det finns även lätta inslag av kanel och någon form av torkad frukt.

Smaken är väldigt lik vad man väntar sig när man först doftar på den. Det är dock, om möjligt, ännu mer rostad malt och Amerikansk humle i smaken än vad det är i doften. Kanelen gör sig påmind i bakgrunden och med alla kraftiga smaker blir den dock lite lätt obalanserad. Fylligheten är nästan galen dock, har aldrig varit med om ett så fylligt öl på flaska.

Betyg? Stadiga 4,15/5 poäng!

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Skulle vilja påstå att det här är det bästa julölet i år :)

    SvaraRadera