söndag 11 januari 2009

Rochefort 8 VS Rochefort 10

Dåså, då var det dags att skriva lite om provningen vi hade i fredags. Ölen som prövades halvblint som det heter (vi visste vilka de var men inte vilken vi fick in) var Rochefort 8 och Rochefort 10 från Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy som är Trappistöl. 8:an var från Augusti 2007 och 10:an från januari 2008. Vi började med att se till att ölen hade samma temperatur, sen fick min sambo (Fredrik) komma in med ölen upphällda i glas.

Efter att först ha luktat och sedan smakat på den första ölen som kom in bestämde både David och jag oss för att det måste ha varit 10:an som kom in först.

När sedan nästa glas kom in förstärktes misstanken om att det var som vi trodde. Trots diverse försök att ifrågasätta vad vi trodde från min sambo så enades vi om att vi hade bestämt oss. Hade vi rätt? Ja det hade vi.

Rochefort 10 har en betydligt kraftfullare doft och smak än 8:an. Det är mycket fudge och hallonbåtar i doften tillsammans med inslag av rostad malt och toner av jäst. Smaken är lite mer komplex och svårbeskriven men det är helt klart väldigt kraftfullt.

Rochefort 8 däremot känns betydligt mer vinös och åldrad, med inslag av torkad frukt och sötaktiga malt toner i doften. Det finns även här inslag av någon form av fudge kola men betydligt mildare.

Innan vi prövade så trodde vi det skulle vara betydligt svårare att urskilja vilken som var vem. Antagligen blev det Rochefort 10:s höga alkoholhalt och kraftfullhet som gjorde det lite väl lätt att känna en stor skillnad.

Nästa projekt blir förmodligen att ha en stor Pale Ale provning, men det får vi se när det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar