fredag 29 april 2011

S:t Eriks Pale Ale

Sist jag drack öl från "den flygande ölmakerskan" Jessica Heidrich var när jag tidigare i våras drack S:t Eriks Vårlager. Den levde verkligen inte upp till förväntningarna och jag har varit ganska tveksam till att prova nya öl från S:t Eriks-serien. Idag slank det dock ner en flaska S:t Eriks Pale Ale i korgen när jag gjorde ett litet besök på Systembolaget i Charlottenbergs köpcentrum (som jag förövrigt skrivit lite om här).

Vad är då detta för öl? Jo, det är en amerikansk pale ale på 4,5% humlad med den relativt nya humlesorten Citra. Efter framgångar på Stockholm Beer & Whisky Festival och en vunnen lansering så finns den nu på de flesta välsorterade Systembolag. Hursomhelst, dags för en recension!

Färgen är kristallklart gyllengul med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Skummet lämnar en hel del rester på glasets insida.

Doften är relativt tillbakadragen med toner av grapefrukt och citron såväl som tallbarr och gröna äpplen kan skönjas. Det finns även lätta inslag av kolakakor.

Smaken är besk och frisk med tydliga inslag av citron och tallbarr. De gröna äpplena och kolakakorna från doften gör sig påminda även i smaken. Ölet avslutar torrt och beskt.

Munkänslan är relativt lätt med en hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora men lätt stickiga.

Mja, mjo, det här var faktiskt inte så dumt. Speciellt inte efter en heldag ute på Värmlands krokiga vägar med svågern. Dessutom är det första gången jag upplever ett S:t Eriks öl som inte är sådär överdrivet bitterhumligt och tunt.

Betyg? 3,3 av 5!

Pris: 16:90 för 33 cl på Systembolaget.

lördag 23 april 2011

Slottskällans Blåkulla (Ekologisk)

Slottskällans Bryggeri är på gång igen efter några tuffa år. Några nyheter är att klassiska öl som bland annat Svart och London gör comeback i ekologiska varianter. Bryggeriets Påsköl, Blåkulla, är även den numera tillverkad med ekologiska råvaror. Stilmässigt närmar den sig en Altbier då den har jästs varmt, men sedan lagrats kallt för att få en mer lagerlik karaktär.

Vätskan i glaset är rödbrun och klar med ett medelstort vitt skum. Det lämnas inga skumrester på glaset.

Doften är maltig och brödig med inslag av karamell. Lätta toner av sädesslag och mineraler kan också skönjas.

Smaken går i samma stil där malten hamnar i fokus. Knäckebröd och karamell samsas med lätt fruktiga estrar och en svag mineralaktig ton. Avslutning bjuder på en måttlig beska.

Kroppen är lätt till medelfyllig, kolsyran är låg med små mjuka bubblor.

Det är ett väldigt enkelt öl som inte sticker ut på något sätt - på egen hand blir det litet tråkigt, men det kan säkerligen lyfta en del i kombination med vissa rätter på påskbordet och husmanskost. Att det är ekologiskt är givetvis också ett plus.

Betyg: 3,2 av 5.

Pris: 25,20 kr (inkl. pant) för 50 cl på Systembolaget.

Ölkulturs Videoblogg 2011 Avsnitt 8: Struise Black Albert

Lagom till påskafton tänkte jag bjuda på årets åttonde avsnitt av vår videoblogg. I detta avsnitt provar jag Struise Black Albert. Tyvärr så fick grannen för sig att dra igång högtryckstvätten ett par gånger under videon, men sådant hör väl till när man spelar in utomhus en fin vårdag. Som tur är hör man fortfarande vad jag säger, man får helt enkelt vässa öronen lite.

I övrigt önskar jag er alla en riktig glad påsk, hoppas ni får mycket god mat, godis och inte minst god öl därute!

Ps. Jag rekommenderar er att kolla på den i upplösning 720p för bästa kvalitet. Ds

fredag 22 april 2011

Hantverksbryggeriet Kosacken


Svenskt öl får för litet uppmärksamhet på svenska ölbloggar, sägs det. Visst kan det finnas en poäng i det - men jag måste säga att det knappast är något jag/vi strävar efter. Utan att dra upp en diskussion om detta (det får göras på andra ställen) så kommer istället en hederlig ölrecension om ett - tro det eller ej - svenskt öl: Hantverksbryggeriet Kosacken.

Vätskan är närmast svart med ett beigeaktigt medelstort skum. Ölet lämnar minimalt med skumrester på glaset.

Doften är rostad, bränd och samtidigt vinös. Det finns spår av nötter, mörk choklad, kaffe och torkad frukt. En ganska typisk kraftig stout-doft där framförallt malten står i centrum. Det bör tilläggas att flaskan har en tid på nacken - hos mig har den stått ett halvår litet drygt - så de vinösa tonerna kan ju ha sin förklaring.

Smaken är framförallt rostad och bränd med mycket mörk choklad, torkad frukt (russin, plommon) och nötter. Det finns också spår av jordigt kaffe och vanilj. Avslutningen är besk och ölet upplevs som ganska torrt överlag.

Munkänslan är medelfyllig med låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Även om det här ölet lätt glöms bort bredvid giganter som Närke Stormaktsporter/Kaggen! och diverse amerikanska, kraftiga imperial stouts är det fortfarande riktigt bra. Tyvärr är väl ölet inte så lättillgängligt (finns på några Systembolag i Västerås) om man nu inte vill beställa en hel låda. Bor man där - eller av någon annan anledning kommer över en flaska - är det dock ett öl jag rekommenderar att man ger en chans!

Betyg: 3,9 av 5.

Pris: 39,90 kr för 33 cl på Systembolaget (beställningssortimentet, 20 flaskor/kolli). Finns på tre Systembolag i Västerås för enstaka plock. Länk till produkten på Systembolaget.

onsdag 20 april 2011

Grilla i påsk?

Många av er kommer förmodligen liksom jag, om vädret tillåter, plocka fram grillen nu i påsk. Detta med rätta, det har varit en lång och kall vinter och nu lockar ledighet och festligheter.

Vad ska man då dricka till de grillade revbensspjällen, de kryddiga korvarna eller den marinerade fläskkarrén? Eller varför inte oxfilé, fläskfilé eller lammracks? Givetvis beror det på hur man kryddar köttet och vad man har för tillbehör, men här är tre klockrena öl att dricka till de olika läckerheterna!

Nanny State: En alkoholfri men defintivt inte smakfri öl från BrewDog. Ska du köra eller av annan anledning inte dricka någon alkohol i helgen är detta ölet för dig. Denna kommer garanterat att bryta av skönt mot lite fetare matträtter med olika röror och såser. Pris: 11:50 för 33 cl på Systembolaget.

Brakspear Bitter: En bitter på 3,4%, och en av de godaste inom stilen som man kan få tag på i Sverige. Denna kommer att passa fint till olika sorters korvar och kött i lite mildare marinader. Ett extra plus är att den finns i de flesta välsorterade matvaruaffärer. Pris: Runt 20:- för 50 cl i dagligvaruhandeln.

Mikkeller Green Easter: En rejält humlad IPA på 7%. Detta är den starkaste och smakrikaste ölen på listan, den kommer att passa perfekt till lite starkare rätter med mycket chili och andra kryddor i. Pris: 37:90 för 33 cl på Systembolaget.

Egentligen skulle listan kunna vara bra mycket längre, men det här är mina bästa tips inför helgens grillande!

fredag 15 april 2011

Ölkulturs Videoblogg 2011 Avsnitt 7: BrewDog Hardcore IPA

Idag är det dags för årets sjunde avsnitt av videobloggen. Efterfrågan verkar stiga och ni är runt 200 personer som tittar på varje avsnitt - vilket jag tycker är otroligt kul.

Denna gång är det BrewDog Hardcore IPA som det handlar om, mycket nöje!

Ps. Jag rekommenderar er att kolla på den i upplösning 720p för bästa kvalitet. Ds

Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes

Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn brukar i mina ögon vara ett av de mest konsekventa och stabila tyska bryggerierna. Det är också ett bryggeri som litet tvärtemot andra tyska kollegor gjort en del samarbeten med nya "craft breweries" från exempelvis USA - då tänker jag på öl som Schneider & Brooklyner Hopfen-Weisse och Brooklyner-Schneider Hopfen Weisse, vilket i mitt tycke är två utmärkta öl - dock föredrar jag faktiskt den sistnämnda, betydligt dyrare (vill jag minnas), Brooklyn-bryggda varianten.

Aventinus är väl kanske det öl som är mest ansett bland ölnördar och ligger relativt högt upp på Ratebeer i sin stil - och över huvud taget faktiskt, även om den har det tufft gentemot alla dubbel-IPAs, imperial stouts och experimentella suröl. Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes är en av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment nu i April vilket leder mig på vad som skall recenseras idag.

Ölet är grumligt gul-orange med ett stort vitt skum. Lite rester på glaset.

Doften har framförallt toner av bubbelgum, citrus och litet banan. Det finns också en viss kryddighet - men den är långt ifrån så framträdande som den kan vara i vissa exemplar av stilen.

Smaken å sin sida är på sätt och viss ganska mild med en viss syrlighet. Vissa spår av bubbelgum, citrus och banan finns också här tillsammans med en lätt kryddig ton som dock inte går iväg i någon slags extremfenolisk nejlikakavalkad, som man kanske kan tro. Det finns en lätt aning av alkohol också mot slutet.

Munkänslan är medelfyllig, kolsyran är ganska kraftig med små bubblor.

Helt klart ett välkomponerat öl - precis som vanligt från Schneider. Kanske en aning för stark för att passa som en sådan där riktig "sommar-Weiss" som brukar vara så gott, men fortfarande tillräckligt bra för att jag kommer köpa ett par flaskor i sommar att njuta av i solen.

Betyg: 3,6 av 5.

Pris: 21,90 för 50 cl på Systembolaget.

onsdag 13 april 2011

Oak Aged Yeti Imperial Stout

Yeti Imperial Stout som kom in i Systembolagets ordinarie sortiment den första oktober förra året är som bekant en riktig höjdare. Det har även kommit ett par "special"-versioner av Yeti såsom Chocolate Oak Aged Yeti och vanliga Oak Aged Yeti som detta inlägg ska handla om.

Det är precis som i de andra versionerna en imperial stout på 9,5% som det handlar om, men här har man också adderat en massa ekchips vid lagringen. Det är alltså inte som man lätt kan luras att tro tal om någon fatlagring.

Nej nog tjötat, dags för en recension!

Den nästan svarta vätskan har ett medelstort, tätt ljusbrunt skum. Skummet lämnar små rester på glasets insida.

Doften har stora inslag av mörk choklad, jordigt kaffe, ek och vanilj. Till skillnad från vanliga Yeti så känns allt här mer noggrant avvägt och istället för en brutal humlekick finns här en mer nyanserad doft av choklad och vanilj där humlen blir lite mer tillbakahållen. Den är dock där, tro mig!

Smaken är även den dominerad av mörk choklad, jordigt kaffe samt träiga och vanilj-aktiga inslag från ekchipsen. Det finns också en påtaglig beska från humlen med inslag av tallbarr och grapefrukt.

Ölet är stort och fylligt i munnen och kolsyrehalten är relativt låg. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Mmm... det här är ett sånt öl som man bara vill ha mer av. Det är verkligen ett öl som man kan sitta och smutta på länge samtidigt som det är förvånansvärt lättdrucket. Ekchipsen tillför en ny dimension till ölet, sen om den är mycket godare än vanliga Yeti vet jag inte, men det är helt klart ett trevligt komplement.

Betyg? 4,5 av 5! Suveränt!

Pris: 95:10 för 65 cl på Systembolaget. Slutsåld.

måndag 11 april 2011

Rodenbach Vintage (2008)

Intressant nog blev det ytterligare ett "årgångsöl" från 2008 på provningen i lördags. Rodenbach Vintage kom ju dock på Systembolaget den första mars i år, så den har ju inte behövt stå och samla damm i något av våra skåp så länge som den Fuller's Vintage vi också drack. Jag gillar belgiska suröl - både lambic och flamländska rödöl - även om den förstnämnda kategorin oftast faller mig mer i smaken än den typ som nu skall recenseras.

Vätskan är djupt rödfärgad med ett litet smutsvitt skum. Det fastnar inte några skumrester på glaset.

Doften är framförallt dominerad av syrliga körsbär och vinäger. Det finns också vissa inslag av plommon och ek. Överlag känns det tämligen vinöst, med både aningar om att det kommer finnas en viss sötma samtidigt som det kommer vara surt.

Smaken är mycket riktigt både söt och sur. I början känns sötman och litet plommontoner, innan det genast blir betydligt syrligare och torrare. Inslagen av vinäger blir allt tydligare efter tag, men tack vare att det finns en viss sötma så blir det ganska balanserat ändå - även om jag tycker att den rejäla vinäger-syrligheten stundom blir för mycket. Lätta spår av ek kan också förnimmas i smaken.

I munnen känns ölet medelfylligt, kolsyran är relativt mjuk med små bubblor.

Helt klart gott, även om jag kan tycka att 37,5 cl är lite för mycket när det kommer till sådan här öl (delade den med Fredrik, men det skulle inte skada att vara en person till). Frågan är dock om det är så prisvärt i jämförelse Grand Gru, som ju finns i ordinarie sortimentet nu. Jag tycker nog inte det, men jag ångrar samtidigt inte att jag köpte en flaska för att prova.

Betyg: 3,7 av 5.

Pris: 85 kronor för 75 cl på Systembolaget. Det finns ett fåtal flaskor kvar ute i landet.

söndag 10 april 2011

Fuller's Vintage Ale 2008

Ibland börjar man fundera lite kring ölen man har hemma i ölkällaren. Hur länge bör man lagra dem? När passar det att dricka den? Var ska man prova den?

Ja, den sista kanske inte spelar så stor roll, men de två första tycker jag högst relevanta. De enkla svaren på frågorna är såklart - hur länge du vill och när du vill, men det känns som att vissa öl passar bättre vid olika tillfällen osv. Igår var ett sådant tillfälle. Jag och David träffades lite spontant för att prova lite olika öl (recensioner kommer) och jag sa: Varför inte prova en Fullers Vintage Ale 2008?

Och så blev det. Det är en english strong ale på 8,5% brygd med Marris Otter-malt och humlad med Northdown och Challenger det handlar om. Enligt bryggeriets bäst-före datum går den ut i slutet av detta år, men bryggeriet själva påpekar att den tål att lagras betydligt längre än så.

Hursomhelst, dags för en recension!

Den djupt bärnstensfärgade vätskan med ytterst små mängder jästfällning har ett medelstort ljusbeiget skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften rejält vinös med inslag av torkade frukter och jordgubbsmarmelad. Det finns också inslag av honung och lätt träiga toner, detta trots att den inte är lagrad på ekfat eller liknande. Det som präglar doften generellt är att det känns "åldrat" på ett bra sätt.

Smaken är en lätt besvikelse efter den maffiga vinösa doften. Här är det malten som står i centrum med en rejäl bakgrund av karamell och toffee med lätta inslag av torkade frukter och jordig humle.

Vätskan är fyllig och kolsyrehalten är relativt låg. Bubblorna är små och mjuka.

Skulle jag beskriva ölet med ett ord så blir det - lyxigt. Detta till trots så är jag inte helt övertygad, och jag tycker att det är lite för endimensionellt för att jag ska bli sådär riktigt exhalterad. Kanske kan längre lagring förhöja upplevelsen något, men samtidigt tycker jag att Fuller's har betydligt bättre öl i sin portfölj.

Betyg? 3,8 av 5.

Pris: 59:- för 50 cl på Systembolaget. Slutsåld sedan länge.

lördag 9 april 2011

Saison Dupont

Belgiska Brasserie Dupont är kanske den mest kända tillverkaren av saison - en öltyp som har sitt ursprung i Vallonien, dvs. den fransktalande delen av Belgien. Ursprungligen höll öltypen en låg alkoholhalt för att fungera som en uppfriskande törstsläckare under skördesäsongen. Numera är alkoholhalten vanligtvis högre än vad den var då, även om både svagare och starkare exempel fortfarande existerar.

Ett exempel på en stark saison är Dupont Avec les Bons Vouex som fanns tillgänglig på Systembolaget för ett par år sedan (men enbart tillfälligt). Saison Dupont får väl dock ses som bryggeriets flagskepp och kom alltså i ordinarie sortimentet förra veckan. Nyfiken som jag var så kunde jag inte låta bli att plocka med ett par flaskor i korgen för att prova.

När jag häller upp ölet i glaset möts jag av en gyllengul, något grumlig vätska med ett stort vitt skum. Det fastnar en del rester från skummet på glaset kanter.

Doften är typiskt fenolisk och kryddig med inslag av bubbelgum, citrus, apelsin, en gnutta banan och nyklippt gräs. En fräsch, trevlig doft som inte helt oväntat känns väldigt belgisk.

Smaken går i samma stil där den typiskt belgiska torrheten och fruktigheten harmoniserar väl. Det är kryddigt (framförallt av nejlika) med uppfriskande citrusfruktiga toner och tydliga inslag av banan och nyklippt gräs. Beskan är kanske inte så kraftig i jämförelse med en IPA eller dylikt, men den finns där och balanserar ut fruktigheten väl.

Munkänslan är lätt till medelfyllig, kolsyran är relativt livlig med små, mjuka bubblor.

Ett väldigt trevligt öl som jag är glad över finns tillgänglig i ordinarie sortimentet. Det känns definitivt balanserat och väldigt passande nu när våren har anlänt. Bra jobbat av Belgodeli som tar in den här till Sverige, och tur att den också kunde leta sig in på Systembolagets hyllor. Jag kommer helt klart dricka fler flaskor av det här i vår/sommar - den passar nog också bra till diverse fiskrätter.

Betyg: 4,o av 5.

Pris: 23,90 för 33 cl på Systembolaget. Länk.

fredag 8 april 2011

Systembolagets exklusiva lansering 15 april

Som ni säkert vet så kommer det då och då exklusiva lanseringar till Systembolagets tre vinkällarbutiker i Göteborg, Malmö och Stockholm. Det går även att beställa från alla andra Systembolag men man får bara köpa en flaska av varje under första dagen, och dessutom är det först till kvarn som gäller. Det rör sig oftast om väldigt små kvantiteter och det är dessutom oftast riktigt häftiga öl det handlar om.

Om exakt en vecka är det alltså dags igen, och då kommer dessa!


Det är, som ni ser, idel dyra och exklusiva grejer som det handlar om. Jag har sedan innan provat Black Albert samt Dark Horizon 3rd Edition och Red Horizon och det är riktigt bra grejer, vill ni se när jag och David provar Dark Horizon 3rd Edition kan ni klicka här. Det som lockar mig mest just nu är Bat Out Of Hell, Black Albert och Bolita Brown Double Nut Brown Ale. Vilka jag beställer får jag se när jag väl står i butik, det blir som det blir beroende på vad som finns kvar!

Vilken av dessa lockar just dig mest?

torsdag 7 april 2011

BrewDog Punk IPA (burk)

Direkt när jag såg att BrewDog skulle börja tappa sin Punk IPA på burk, och
att dessa skulle komma till Sverige, gjorde jag ett litet glädjeskutt. Bra öl på burk är inget som vi är särskilt bortskämda med på Systembolaget. Dessutom skulle de ju också ändra om lite i receptet och sänka alkoholstyrkan med 0,4% samt torrhumla den rejält.

Alkoholstyrkan ligger alltså nu på 5,6% istället för tidigare 6% och man använder sig nu av humlesorterna Chinook, Simcoe, Ahtanum och Nelson Sauvin när man förut använde sig av Chinook, Crystal och Moeteka. Man har även sänkt IBU:n från 60 till 45 och istället lagt mer krut på aromen.

Nej, nu kan jag inte hålla mig längre, dags för en recension!

Den lätt disiga brandgula vätskan har ett stort och luftigt smutsvitt skum. Skummet lämnar rejäla mängder med rester på glasets insida. Det finns även små jästpartiklar i botten av glaset.

Doften bjuder på en skön humle-kick med en rejält humlearomatisk doft med inslag av grapfrukt, litchie, nässlor och vinbärsblad. Det doftar riktigt färskt och gott. Bakom all humle finns en lätt maltig bakgrund med inslag av kolakakor.

Smaken är precis lagom besk med rejäla fruktiga toner med inslag av grapefrukt, passionsfrukt, vinbärsblad och tallbarr. Det är så humlefärskt att det nästan pirrar lite på tungan. Även här finns det lätta inslag av kolakakor bakom den stora humlesmaken.

Munkänslan är medelstor med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Ahh... Det här var så mycket bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig. Ändringen av receptet har verkligen varit till ölets fördel. Där det tidigare var mest fokus på beska finns det nu en rejäl arom och riktigt skön fruktighet. Att den sedan också kommer på en snygg och smidig burk adderar en del till betyget. Det kommer gå åt en hel del burkar i sommar vill jag lova.

Betyg? 4 av 5! Den var bra innan, och nu är den ännu bättre, bra jobbat BrewDog!

Pris: 19:90 (inklusive pant) för 33 cl på Systembolaget.

tisdag 5 april 2011

Unleashed Freedom Lager

Trots det "häftiga" namnet så är det ingen imperial pilsner eller liknande öl från U.S.A. som det handlar om, utan det är istället ett nytt öl på 3,5% från Spendrups som i dagarna har lanserats i dagligvaruhandeln. Burken påminner i det närmsta om någon sorts energidrycksburk för hormonstinna tonåringar eller liknande där en stor röd gorilla-liknande varelse florerar i en röd silhuett. På något vis får jag känslan av att detta är någon form av "ond" lillebrorsa till Cheap Thrills...

Hursomhelst, Unleashed Freedom Lager, som den heter, är alltså ett ljust lageröl på 3,5% som är humlat med humlesorterna Tettnanger, Perle och Spalter Select och Magnum. På baksidan av burken skriver man bland annat:

"There's no monkey business with this beer. Aside from great pale malt, this gentle little beast packs a wide variety of hops. How about amazing tettnanger, wicked perle, excellent spalter select, and of course, our old friend the magnum? That's about it, really Good beer. Happy monkey."

Skriver man en text i denna stil på baksidan av sin burk kan man nog räkna med att konsumenten förväntar sig något utöver det vanliga, och vad får man då?

Vätskan är klar med en blekgul färg. Det två och en halv fingrar höga skummet är kritvitt. Skummet lämnar lätta rester på glasets insida.

Doften är brödig med en lätt gräsig humleton. Det finns även inslag av nysågade spånskivor och popcorn. Det är dock inga rejäla toner det handlar om utan det känns som en ganska blaskig historia.

Smaken är oväntat bitter med en lätt obehaglig metallisk bismak. Det finns även inslag av popcorn och gräs. Ölet avslutar torrt och bittert.

Nej, nej, nej - detta är inte bra. Det känns som ett billigt försök att locka nyblivna 18-åringar till att köpa folköl (eller något åt det hållet). Vad håller Spendrups på med egentligen?

Betyg? 1,5 av 5! Gör om, gör rätt!

lördag 2 april 2011

Black Isle Organic Goldeneye Pale Ale

Detta är för mig ett helt nytt öl och ett helt nytt bryggeri. Black Isle som de kallar sig debuterade igår med sin Organic Goldeneye Pale Ale på Systembolaget. Om namnet på bryggeriet samt ölets namn klingar bekant så är det inte så konstigt, Black Isle Studios var ett viktigt namn när det gällde rollspel till PC under början av 2000-talet och GoldenEye är en inte helt okänd Bondfilm. Jag vet inte om det är positivt eller negativt att använda namn med så historia, men det låter ju lite tufft!

Hursomhelst, det är alltså en ekologisk pale ale på 5,6% som det handlar om. På hemsidan skriver de bland annat "Goldeneye is an exceptional golden beer packed with floral hops" och "It is full of vitamine C and good for you", det låter väl inte helt fel?

Vätskan har en kopparröd färg med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Skummet lägger sig efter en liten stund till en liten skumring, det lämnar också vissa rester på glasets insida.

Doften är packad med digestivekex och jordgubbsmarmelad. Det finns också endel blommiga humletoner som drar åt det örtiga hållet. Doften har en trevlig friskhet.

Smaken är även den full av digestivekex, jordgubbsmarmelad och bittra örter. Humlen och malten är verkligen i harmoni med varandra och gör ölet otroligt läskande.

Fylligheten ligger någonstans runt medel och vätskan är len och mjuk i munnen. Kolsyrehalten är relativt låg med små, mjuka bubblor.

Det här var baskemig riktigt trevligt. Det är alltid kul när det kommer lite nya bekantskaper till Systembolaget och det är extra kul när de överraskar positivt. Detta är ett öl som jag kommer köpa många gånger. Den påminner förövrigt litegrann om Fuller's ESB.

Betyg? 3,9 av 5!

Pris: 16:50 för 33 cl på Systembolaget.

fredag 1 april 2011

Nils Oscar Hop Yard IPA


Av någon anledning känns det som att Nils Oscar har hamnat lite på efterkälke när det gäller de där riktigt humliga ölen. Vad det beror på vet jag inte, men för ett tag sedan överraskade de med att lansera sin Hop Yard IPA på bl. a Stockholm Beer & Whisky Festival, och idag lanserades den också på Systembolaget.

Det är en IPA i amerikansk stil på rejäla 7,3% där man har använt sig av humlesorterna Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin och Amarillo som det handlar om. Man har även torrhumlat med Amarillo, Citra och Nelson Sauvin. Med andra ord har man målat med rejäla penseldrag när man har humlat detta öl - vilket bådar gott.

Jag kör på direkt med en recension!

Ölet har en ljus kopparröd färg med ett medelstort smutsvitt skum. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Aromen bjuder genast på en dos av amerikansk citrus-aktig humle. Det är mycket grapefrukt, citron och apelsin men även endel tallbarr. Det finns också en lätt vinös ton av vinbärsblad som jag misstänker kommer från Nelson Sauvin. Det är helt klart en trevlig arom även om jag tyckte den borde vara mer framträdande med tanke på hur mycket humle man har tillsatt.

Smaken är oväntat besk med rejäla inslag av tallbarr och grapefrukt. Bakom alla dessa beska toner finns även inslag av färskpressade citroner och svara vinbär. Ölet avslutar torrt och oväntat lätt för sina 7,3%.

Vätskan är medelfyllig med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora men lätt stickiga.

Det här var inte dumt alls. Hop Yard IPA överraskar positivt med en trevlig humlearom och en rejäl beska som jag inte märkt tidigare i Nils Oscars öl. Det är riktigt kul att den nu kommer att finns tillgänglig i minst 12 månader, jag misstänker att jag kommer dricka fler!

Betyg? 3,8 av 5. Trevligt!

Pris: 25:40 för 33 cl på Systembolaget.