fredag 22 april 2011

Hantverksbryggeriet Kosacken


Svenskt öl får för litet uppmärksamhet på svenska ölbloggar, sägs det. Visst kan det finnas en poäng i det - men jag måste säga att det knappast är något jag/vi strävar efter. Utan att dra upp en diskussion om detta (det får göras på andra ställen) så kommer istället en hederlig ölrecension om ett - tro det eller ej - svenskt öl: Hantverksbryggeriet Kosacken.

Vätskan är närmast svart med ett beigeaktigt medelstort skum. Ölet lämnar minimalt med skumrester på glaset.

Doften är rostad, bränd och samtidigt vinös. Det finns spår av nötter, mörk choklad, kaffe och torkad frukt. En ganska typisk kraftig stout-doft där framförallt malten står i centrum. Det bör tilläggas att flaskan har en tid på nacken - hos mig har den stått ett halvår litet drygt - så de vinösa tonerna kan ju ha sin förklaring.

Smaken är framförallt rostad och bränd med mycket mörk choklad, torkad frukt (russin, plommon) och nötter. Det finns också spår av jordigt kaffe och vanilj. Avslutningen är besk och ölet upplevs som ganska torrt överlag.

Munkänslan är medelfyllig med låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Även om det här ölet lätt glöms bort bredvid giganter som Närke Stormaktsporter/Kaggen! och diverse amerikanska, kraftiga imperial stouts är det fortfarande riktigt bra. Tyvärr är väl ölet inte så lättillgängligt (finns på några Systembolag i Västerås) om man nu inte vill beställa en hel låda. Bor man där - eller av någon annan anledning kommer över en flaska - är det dock ett öl jag rekommenderar att man ger en chans!

Betyg: 3,9 av 5.

Pris: 39,90 kr för 33 cl på Systembolaget (beställningssortimentet, 20 flaskor/kolli). Finns på tre Systembolag i Västerås för enstaka plock. Länk till produkten på Systembolaget.

5 kommentarer:

 1. Som tur e tillbringar jag påsken i Västerås och tänkte köpa ett par av varje hantverksbryggeri flaska jag kan hitta. Det gäller ju att passa på och plocka lokalsortimentet när man e på resande fot :)

  SvaraRadera
 2. Joel: Låter trevligt! Baronen rekommenderar jag också. Ett oerhört trevligt BW!

  SvaraRadera
 3. Blev 3 baronen, 2 munken, 3 kosacken, 2 narren, 2 julnarren samt 2 tok-olle från strömsholm :)

  SvaraRadera
 4. Joel ska det stå... lömsk telefon :)

  SvaraRadera