fredag 29 april 2011

S:t Eriks Pale Ale

Sist jag drack öl från "den flygande ölmakerskan" Jessica Heidrich var när jag tidigare i våras drack S:t Eriks Vårlager. Den levde verkligen inte upp till förväntningarna och jag har varit ganska tveksam till att prova nya öl från S:t Eriks-serien. Idag slank det dock ner en flaska S:t Eriks Pale Ale i korgen när jag gjorde ett litet besök på Systembolaget i Charlottenbergs köpcentrum (som jag förövrigt skrivit lite om här).

Vad är då detta för öl? Jo, det är en amerikansk pale ale på 4,5% humlad med den relativt nya humlesorten Citra. Efter framgångar på Stockholm Beer & Whisky Festival och en vunnen lansering så finns den nu på de flesta välsorterade Systembolag. Hursomhelst, dags för en recension!

Färgen är kristallklart gyllengul med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Skummet lämnar en hel del rester på glasets insida.

Doften är relativt tillbakadragen med toner av grapefrukt och citron såväl som tallbarr och gröna äpplen kan skönjas. Det finns även lätta inslag av kolakakor.

Smaken är besk och frisk med tydliga inslag av citron och tallbarr. De gröna äpplena och kolakakorna från doften gör sig påminda även i smaken. Ölet avslutar torrt och beskt.

Munkänslan är relativt lätt med en hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora men lätt stickiga.

Mja, mjo, det här var faktiskt inte så dumt. Speciellt inte efter en heldag ute på Värmlands krokiga vägar med svågern. Dessutom är det första gången jag upplever ett S:t Eriks öl som inte är sådär överdrivet bitterhumligt och tunt.

Betyg? 3,3 av 5!

Pris: 16:90 för 33 cl på Systembolaget.

1 kommentar:

  1. Nja, Fredrik. Nu tycker jag att du var allt bra snål i betygsättningen. Håller denna som den bästa St Eriks som har släppts efter Pilsnern. Den är nog sommarens garanterade törstsläckare för mig i varje fall. :)

    SvaraRadera