tisdag 3 maj 2011

Bolita Brown Double Nut Brown Ale

Precis som etiketten på ölets baksida berättar så är Bolita en sorts lotteri som lockade arbetarklassen i Ybor City distriktet i Tampa. Den bryggs också av ett av de mest hypade amerikanska microbryggerierna just nu, nämligen Cigar City Brewing. Ölet i sig, Bolita Brown Double Nut Brown Ale, är en imperial brown ale på 9% baserad på klassisk engelsk brown ale, fast med dubbelt så mycket av allt.

Jag kör på direkt med en recension!

Vätskan har en oklar mörkbrun färg med ett två fingrar högt skum. Skummet lämnar lätta rester på glasets insida.

Doften är maltig och komplex med inslag av knäckig kola, rostade nötter och vaniljfudge. Det är helt klart malten som dominerar, men det finns även en lätt jordig humleton i bakgrunden. Ölet ger ett vinöst intryck.

Smaken är även den späckad med nötter och knäckig kola, det finns också en hel del rostade toner som gör att den påminner lite om en porter. Avslutningen är söt men lätt bitter med en ganska värmande alkohol.

Fylligheten ligger någonstans mellan medel och hög. Kolsyrehalten är medelhög med små, lätt stickiga bubblor.

Hmm... ja det här var inte så dumt. Dock vet jag inte om jag är sådär superimponerad, jag tycker att t. ex Nøgne Ø Imperial Brown Ale är snäppet trevligare. Dessutom gör priset på 119:- att man förväntar sig något utöver det vanliga.

Betyg? 3,7 av 5! Gott och trevligt, men inget utöver det vanliga!

Pris: 119:- för 75 cl på Systembolaget.

6 kommentarer:

 1. Det låter tillräckligt intressant för mig;-) Jag har en flaska i förrådet som ligger till sig…till helgen!!

  SvaraRadera
 2. Låter ju väldigt gott. Det där med priset är bli knepigt, jag menar att det skapar förväntningar kan bli komplext. Denna kostar typ 50 kr i USA så om man jämför Nögne (som för övrigt är mycket god) med denna är på deras respektive hemmamarknader (utan alla mellanhänder och importkostnader)är det faktiskt Nögne som är den dyra.

  Jag har en står i kylen hemma i Götet så det blir inte någon här i staterna, finns ju en del annat att köpa.

  Jag försöker inte ta intryck av priset utan hype/förväntningar kommer mer i mitt falla av tidigare recensioner. Priset kan dock bidra till att jag endast köper en öl vid ett tillfälle för att smaka den eller till och med helt avstår om det är helt tokigt. Har jag väl köpt den försöker jag bortse från priset.

  SvaraRadera
 3. @Weine: Jag noterar dina tankar kring priset, även om jag inte håller med till 100%. T. ex du kan ju ofta få en bomber special-Yeti för runt 95 spänn, och det är ju öl i världsklass som har skeppats i princip lika långt.

  Men visst, priset har ju ingen negativ effekt om det är ett riktigt bra öl, får man däremot något som man blir lite lätt besviken på så svider det lite mer i plånboken - tycker jag! :)

  SvaraRadera
 4. Besökte några butiker idag och måste ändra priset till 70 kr för en Double nut brown ale. Hittade även Espresso yeti som kostade 64 kr för en bomber.

  ville bara säga detta så siffrorna blir rätt. :)

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte den var klart bättre än trevlig.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också Bolita och tycker inte att priset 119 är så farligt. Jag dricker mycket vin också...
  Jag funderar dock lite över "klassisk engelsk Brown Ale", vad är det för er?

  SvaraRadera