torsdag 5 maj 2011

Hantverksbryggeriet Baronen


Hantverksbryggeriet Baronen är ett barley wine som varierat en aning i alkoholhalten från årgång till årgång. Det här är en flaska från 2009 och alkoholhalten är angiven till 11,5%. Jag har tidigare provat ölet - fast då andra årgångar. Bland annat provade både Fredrik och jag Baronen 2006 och 2008 på Örebro Öl & Whisky Festival förra året och blev klart imponerade - intressant nog var 2008 faktiskt godast.

Ölet är lätt grumligt orangefärgat med ett litet vitt skum. Inte så mycket rester på glaset.

Doften har tydliga toner av karamell, honung, farinsocker, brända mandlar och alkohol. Det finns också en lätt aning av torkade frukter, vilket lär komma fram än mer med lite lagring.

Smaken är framförallt söt med honungsinslag, knäck, brända mandlar, torkad frukt och värmande alkohol. Alkoholen är mer påtaglig än i tidigare varianter av det här ölet jag druckit och stundom bränner det till lite för mycket, trots att man tar små klunkar.

Munkänslan är fyllig med mjuk kolsyra.

Det här var gott, men som jag var inne på så slår alkoholen igenom en aning för mycket - kanske skulle jag låtit flaskan stå ett tag till?

Betyg: 3,7 av 5.

Pris: 64,90 för 33 cl på Systembolagets beställningssortiment.

(Finns på tre lokala Systembolag i Västerås. Jag tror det är 2008:an som säljs nu - det här var en gåva.).

3 kommentarer:

 1. Baronen görs i olika tappningar varje år. Jag tyckte också 2008 var bättre då jag provade den (just för att jag gillar modellen söt barleywine) och då berättade Håkan att de nog var den de hade haft honung i. Denna öl bör alltså både bedömas för årgång och lagringstid.
  Fortsätt bloggandet, det är trevlig läsning!

  SvaraRadera
 2. Tror nog 2006 var bättre ändå, då en otroligt trevlig kille vevade ner malten till den brygden ;)

  SvaraRadera
 3. Richard: Tack, vi gör vårt bästa!

  gnoff: Ja, den ju inte dålig ;)

  SvaraRadera