lördag 7 maj 2011

To Øl First Frontier IPA

Det här är det första ölet på Systembolaget från det relativt nystartade danska kontraktsbryggeriet To Øl. First Frontier IPA är som namnet avslöjar en IPA, alkoholhalten är 7,1% och humlet som använts är Warrior, Simcoe och Centennial. Killarna bakom projektet heter Tobias Emil Jensen och Tore Gynther, vilka för övrigt är gamla elever till den välkände danske fantombryggaren och läraren Mikkel Borg Bjergsø. Precis som majoriten av Mikkellers öl så bryggs det här ölet på De Proefbrouwerij i Belgien, vilket också är förklaringen till varför dessa öl numera är flaggade som belgiska på Systembolaget.

Ölet är grumligt orangefärgat med ett stort vitt skum som lämnar rejäla mängder med skumrester på glaset. Det ser väldigt inbjudande ut.

Doften bjuder på citrus och grapefrukttoner tillsammans med en hel del tallbarr och kåda. Det finns också vissa inslag av kakor och karamell i bakgrunden.

Smaken är torr med mycket grapefrukt och citrus med lätta inslag av aprikos. En lätt karamellighet skönjs också och bidrar till en viss balans innan den relativt kraftiga efterbeskan kommer fram.

Kroppen är medelfyllig och kolsyran är relativt livlig med små, friska bubblor.

En god, torr och lättdrucken IPA som kanske inte sticker ut alltför mycket, men det passar perfekt en så här solig och varm försommardag som denna.

Betyg: 3,8 av 5.

Pris: 34,90 kr för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar