måndag 30 maj 2011

Sigtuna Summer IPA

Vi fortsätter att recensera ölen från Systembolagets sommarsläpp. Den här gången är det dags för Summer IPA från Sigtuna Brygghus. Det är en så kallad västkusts-IPA på 7% - alltså en IPA med inspiration från den amerikanska västkusten. Dock är den humlad med humle både från USA (väst) och Nya Zeeland (öst).

Det finns egentligen inte så mycket mer att tilllägga utan jag kör på direkt med en recension!

Färgen är klar och kopparröd med ett relativt litet vitt skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften är både humlig och maltig med inslag av såväl citrusfrukter och tallbarr som karamellmalt och kåda. Det är dock inte en superfräsch humlechock utan snarare en halvtrött humlearom och lite för mycket malt för att vara en schysst arom för en IPA.

Smaken är rejält besk med en fin bakgrund av karamellmalt och sötaktig kåda. Det finns inslag grapefrukt, röda bär och tallbarr.

Vätskan är medelfyllig med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Nej, det här var inte riktigt vad jag hade väntat mig. Den känns lite trött och slätstruken, dessutom är kolsyrehalten lite väl låg. Kanske hade jag lite för höga förväntningarna, men samtidigt tycker jag att Sigtuna borde kunna bättre än såhär. Dock är det fortfarande ett ganska bra öl.

Betyg? 3,6 av 5. Trevligt, men samtidigt något av en besvikelse.

Pris: 31:50 för 50 cl på Systembolaget.

4 kommentarer:

 1. Märkligt, jag tyckte en var allt annat än trött när jag drack den för knappt två veckor sen. Har ju dock hört lite om en del dåliga flaskor av den.

  SvaraRadera
 2. Smaken är ju som sagt var olika men testa en annan flaska för säkerhets skull
  Hans B

  SvaraRadera
 3. Har testat 4 flaskor nu och det har varierat i smak från gott till uselt. Magiskt det där. Olika batcher? Grymt besviken på Sigtuna iaf. Det ser ut som oppigårds blir de som får leverera sommarölen i sommar!

  SvaraRadera
 4. Har druckit tre flaskor som alla varit rätt olika. En riktigt bra, en usel och en helt ok.

  SvaraRadera