lördag 23 april 2011

Slottskällans Blåkulla (Ekologisk)

Slottskällans Bryggeri är på gång igen efter några tuffa år. Några nyheter är att klassiska öl som bland annat Svart och London gör comeback i ekologiska varianter. Bryggeriets Påsköl, Blåkulla, är även den numera tillverkad med ekologiska råvaror. Stilmässigt närmar den sig en Altbier då den har jästs varmt, men sedan lagrats kallt för att få en mer lagerlik karaktär.

Vätskan i glaset är rödbrun och klar med ett medelstort vitt skum. Det lämnas inga skumrester på glaset.

Doften är maltig och brödig med inslag av karamell. Lätta toner av sädesslag och mineraler kan också skönjas.

Smaken går i samma stil där malten hamnar i fokus. Knäckebröd och karamell samsas med lätt fruktiga estrar och en svag mineralaktig ton. Avslutning bjuder på en måttlig beska.

Kroppen är lätt till medelfyllig, kolsyran är låg med små mjuka bubblor.

Det är ett väldigt enkelt öl som inte sticker ut på något sätt - på egen hand blir det litet tråkigt, men det kan säkerligen lyfta en del i kombination med vissa rätter på påskbordet och husmanskost. Att det är ekologiskt är givetvis också ett plus.

Betyg: 3,2 av 5.

Pris: 25,20 kr (inkl. pant) för 50 cl på Systembolaget.

3 kommentarer:

  1. Den lyfter faktiskt oväntat mycket med lite mat till, och humlen som jag knappt kände av när den dracks på egen hand blev helt plötsligt tydlig i avslutningen. Spännande hur drycker kan ändra karaktär med mat till :)

    SvaraRadera
  2. Johan: Absolut, det gjorde det faktiskt. :)

    SvaraRadera
  3. Doften är maltig och brödig med inslag av karamell. Lätta toner av sädesslag och mineraler kan också skönja påskbordet och husmanskost. Att det är ekologiskt är givetvis också ett plus.

    SvaraRadera