måndag 12 september 2011

Mikkeller Spontanale


Den danska fantombryggaren Mikkeller behöver egentligen ingen närmare presentation. Antalet öl som kommit från denna bryggare gör att jag inte hunnit med att prova mer än några få procent av det som finns/funnits då jag i många fall varit begränsad till utbudet på Systembolaget och Bishops Arms i Karlstad. Spontanale är ett öl i Gueuze-stil och är faktiskt inköpt på Vinmonopolet i Oslo i somras. Alkoholhalten är 5%. Kan Mikkeller bemästra även denna stil?

Ölet är lätt grumligt gult i glaset med ett litet vitt skum. Det lämnar inte så mycket rester på glaset.

Doften är typiskt funky med toner av gröna äpplen, krusbär, citron och stall. Det doftar verkligen som en vanlig geuze från ett traditonellt lambicbryggeri och då är det svårt att inte få ett leende på läpparna.

Smaken är rejält syrlig och torr med mycket gröna äpplen och krusbär som får tungan att krulla ihop sig. Det finns också lätt inslag av trä, den typiska tonen av stall samt något som drar åt ost.

Kroppen är lätt med livlig kolsyra som pirrar på tungan.

Helt klart ett väldigt trevligt öl som kanske inte når upp till de bästa "riktiga" lambic-ölen därute - men jag vågar påstå att avståndet till dessa inte är så långt. Rekommenderas!

Betyg? 3,8 av 5.

Pris: 64 NOK på Vinmonopolet i Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar