fredag 2 september 2011

Limfjords-Porter

David och jag sa lite skämtsamt att "denna öl går ju att handla på bensinmackarna i Danmark!" när vi promenerade ut från Systembolaget igår. Det lustiga är att detta inte är så långt fram sanningen då det är en både billig och lätttillgänglig porter i vårt kära grannland.

Limfjords Porter som den heter är en baltisk porter på 7,9% som bryggs av Thisted Bryghus i Danmark. Utöver de vanliga ingredienserna i en porter har man här tillsatt både rökmalt och lakritsextrakt.

Dags för en recension!

Vätskan är mörkt rödbrun på gränsen till svart med ett rejält kompakt cappuccino-färgat skum. Skummet lämnar lätta skumrester på glasets insida.

Aromen är fylld med mörka rostade toner med inslag av mörk kakao såväl som tjära och lite lakrits. Det finns även trevliga toner av fudge och rostade nötter.

Smaken är nästan ännu större än vad doften först lovar. Man möts direkt av rejäla rostade toner med inslag av mörk choklad, tjära och en lätt rökighet. I eftersmaken finns något som drar åt bittra örter som harmoniserar väl med alla rostade toner.

Fylligheten ligger någonstans kring medel med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och lätt stickiga.

Jahaja, det här var inte så tokigt! Inte den mest komplexa porter jag druckit, men det är likväl förbaskat gott. Jag skulle kunna tänka mig att dricka denna till en rejäl gräddtårta med mycket hallon på! Mmm...

Betyg? 4 av 5!

Pris: 23:50 för 33 cl på Systembolaget.

3 kommentarer:

  1. Satt faktist och smuttade på denna till matchen Sverige-Ungern. Ölen blev tyvärr en större behållning än matchen, inte som det ska vara. Plus i kanten för småtrevlig retroutformning på flaskans etikett.

    SvaraRadera
  2. Det er det rene og skære optrækkeri! Den koster under 10 kr. i Danmark.

    SvaraRadera
  3. Hopswatch: Mjo, nästan åtminstone :) Ni har det bra!

    SvaraRadera