måndag 26 september 2011

Krušovice Černe


Krušovice är ett relativt välkänt tjeckiskt bryggeri, även om de kanske hamnat i skymundan bredvid giganter som till exempel Plzensky Prazdroj och Staropramen. Krušovice Černe är en schwarzbier på 3,8%, även om det finns en folkölsversion i dagligvaruhandeln samt en starkare version på 4,4% som säljs på Systembolaget. Det här är dock orignalet på 3,8 som säljs i Tjeckien samt i andra länder runtom i världen.

Vätskan är mörkbrun och bildar en beige, medelstor skumkrona. Inga rester på glaset.

Doften är framförallt lätt rostad med inslag av choklad och knäck. Det finns också vissa spår av av mörkt bröd och kaffe.

Smaken är framförallt rostad med tydliga toner av kaffe. Lätta spår av choklad, knäck och mörkt bröd finns också. Det är ett relativt torrt öl med en lätt beska.

Kroppen är lätt med mjuk kolsyra. Vätskan känns närmast tunn, men det är ju ett så pass alkoholsvagt öl så det är svårt att vänta sig något annat.

Hm... det här verkligen inte fel, men den blir lite tunn jämfört med andra schwarzbiers som till exempel Sigtuna Black October, Jämtlands Heaven och Samuel Adams Black Lager. Vill man ha lite lägre alkoholhalt så här en måndag kväll är det dock ett helt okej alternativ.

Betyg: 3,1 av 5.

Pris: Gåva. Finns i en 4,4%-version på 50 cl-burk på Systembolaget för 14,80 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar