fredag 16 september 2011

Dugges Höstbrygd


Med tanke på de 34 öl som släpptes på Systembolaget 1 september så lär det ta ett tag att beta av höstens alla nyheter. Inte för att detta på något sätt är ett mål eller ens kommer bli av, men ändå.

Dugges Höstbrygd är en av alla dessa nyheter och ett av de öl som garanterat kommer finnas på hyllorna en längre tid - dvs. cirka 3 månader. Det var ett tag sedan vi såg något nytt från Dugges på Systembolagets hyllor, så frågan är helt enkelt hur Mölndals-ölen (snart Landvetter) smakar nuförtiden!

Vätskan är mörkt rödbrun med ett medelstort, krämigt beige-vitt skum. Minimala mängder skumrester lämnas på glaset.

Doften är framförallt fruktig med inslag av vinbär. Det finns även inslag av karamell, russin, mörkt bröd och en lätt blommighet.

Smaken drar också åt det - klassiskt - allmänt fruktiga hållet med spår av vinbären som jag också fann i doften. Det finns också lätt karamellton, litet blommor, mörkt bröd samt en viss jordighet. Avslutningen är småtorr med en låg till medelkraftig beska.

Kroppen är lätt med mjuk kolsyra. Överlag upplever jag munkänslan som ganska tunn.

Hm... detta är helt okej och väldigt drickbart, och jag vete kattsingen om jag någonsin provat så mycket roligare inom stilen brown ale. Det skulle väl vara Brooklyn Brown Ale, men den är ju mer amerikansk än denna som verkar vara mer i den brittiska skolan. Värt att prova, men inte helt övertygande. Kanske växer den ihop med höstig mat, som den är avsedd att passa bra till?

(Nu vet jag att bryggeriet kanske inte definierar det som just brown ale, men det är väl det närmsta man kan komma hursomhelst!).

Betyg: 3,3 av 5.

Pris: 27:50 kr för 50 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar