lördag 3 september 2011

Drakens DIPA


Svensk dubbel-IPA är vi inte särskilt bortskämda med. Oppigårds kom förra året med Bangalore Twice, Nynäshamn har gjort ett par försök, Närke har sin Huvill tillgänglig då och då, och Sigtuna har - utöver ett eget försök för ett par år sedan - kontraktbryggt Stockholm Syndrome åt den välkände danske bryggaren Anders Kissmeyer. Mohawk Extra IPA (först bryggd på just Sigtuna, numera på Slottskällan) får väl ses som det närmsta man kommer stilen i Systembolagets ordinarie sortiment, även om det kanske egentligen bör betraktas som ett mellanting mellan "vanlig IPA" och dubbel.

Det är väl inte en helt orimlig gissning att det därför vattnades i munnen hos svenska humlehuvuden när det blev klart att det vinnande ölet från förra årets hembryggar-SM, en dubbel-IPA från Drakens Ångbryggeri, skulle bryggas kommersiellt hos Oppigårds; ett bryggeri som - trots att nämnda Bangalore Twice inte blev någon jättesuccé - tidigare lyckats med humliga öl i den lättare skolan såsom Amarillo och Indian Tribute. Nedan följer min recension av ölet som helt enkelt fått namnet Drakens DIPA.

Färgen på vätskan är grumligt brandgul med ett kompakt två fingrar högt skum. Långsamt sjunker det undan och lämnar små skumrester på glaset.

I doften möts man genast av rejäla mängder exotisk frukt såsom mango, ananas, sjärnfrukt, persika, passionsfrukt, mandariner och grapefrukt. Bakom humlen finns en brödig maltkropp med lätt karamelliga inslag. Det doftar underbart fräscht och färskt - som om man själv stått och pressat pressat tropisk juice av redan nämnda frukter.

Smaken går i samma stil med fokus på mango, ananas, passionsfrukt och rejält rivig grapefruktsbeska. Malten kompletterar humlen väl med sin kakaktiga och karamelliga smak, men spelar helt klart andra fiol bakom humlejuicen som även bjuder på typiska toner av kåda och tallbarr. Beskan är som nämnt rivig och rejäl och får det att vattnas rejält i munnen - man vill bara ta en klunk till!

Kroppen är fyllig och kolsyran är tämligen mjuk.

En förrädiskt lättdrucken dubbel-IPA med allt man vill ha i en sådan; humlen får verkligen visa sig från sin bästa sida med en fräsch tropisk fruktarom och en rivig beska som tillsammans med en relativt stor torrhet får det att vattnas i munnen. Synd att det inte kommer fler flaskor - de fyra jag har kvar lär intas relativt omgående både eftersom det är så gott och för att anledningen till att det är så gott är just att det är färskt. Vi får dock hoppas på att Oppigårds försöker sig på att göra något eget i samma stil i framtiden!

Betyg: 4,5 av 5.

Pris: 22,90 kronor för 33 cl på Systembolaget (snart slutsåld tyvärr).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar