torsdag 8 september 2011

Beer Here Høst Citra


Precis som Høststout egentligen heter Ammestout så heter Høst Citra egentligen Kama Citra. Om namnen är utbytta som någon form av censur eller om de är utbytta för att få lanseras som en del av höstlanseringen vet jag inte, men jag misstänker att det kanske rör sig om en blandning av de två anledningarna.

Namnet Høst Citra antyder nästan att det skulle röra sig om en IPA då man oftar använder sig av humlesorten i namnet till just IPA. Det är dock en Brown Ale det rör sig som. Alkoholhalten ligger på hela 7% så det är egentligen närmare en Imperial Brown Ale än den vanliga engelska varianten.

Hursomhelst, dags för en recension!

Färgen är mörkbrun med ett medelstort beige-aktigt skum. Skummet lämnar rejält med rester på glasets insida.

Doften bjuder föga förvånande på rejäla mängder citra som backas upp med rejäla mängder karamelltmalt, mjölkchoklad och lätta inslag av rostade nötter. Det finns även lätt ton av grönsåpa.

Smaken är besk och nötig med sköna citrustoner från Citra-humlen med en rejäl bakgrund av såväl karamellmalt som mjölkchoklad. Det är rejält beskt för att vara en Brown Ale.

Ölet är medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här var inte så dumt alls, men jag saknar det där lilla extra. Jag skulle dock kunna tänka mig att köpa en flaska till och prova till hemmagjorda revbensspjäll med coleslaw och rejäla mängder BBQ-sås.

Betyg? 3,5 av 5!

Pris: 37:50 för 50 cl på Systembolaget.

1 kommentar:

  1. Jag skulle nog klassa denna som en Black IPA. Mycket god men aningen för tunn.

    SvaraRadera