fredag 17 september 2010

Tom Clancy-inspirerad öl från Gotland

Dags för årets första recension av ett av Systembolagets många oktoberfestöl. Detta är dock inte bryggt i ursprungslandet Tyskland utan istället på den svenska ön Gotland. Det är inga mindre än Spendrups "experiment-bryggeri" Gotlands Bryggeri som brygger den.

Egentligen kan jag inte påstå att förväntningarna var speciellt högt ställda då jag tycker att dessa bryggares öl är väldigt skiftande, inte i kvalitet utan snarare i hur intressanta de är.

Hursomhelst, nog tjatat, dags för recensionen av Red October!

Ölets färg är passande nog röd med ett tätt beige-aktigt skum. Det blir inte mycket till skumrester på glaset.

Malt och ännu mera malt är vad man möts av när man börjar dofta på denna skapelse. Rejäla toner av främst karamell och farinsocker men även nougatfudge och hallonbåtar gör sig påminda. Humlen gör sig främst påmind genom lite lätt citrusaktiga inslag.

När det kommer till smaken får malten lite hårdare konkurrens av humlen. Här får de kola-aktiga malttonerna tampas för att slå igenom den rejäla bitterbeskan. Ölet avslutar torrt med en eftersmak av vörtbröd.

Munkänslan ligger någonstans mellan medel och låg. Kolsyran består av många, små, lätt stickiga bubblor.

Här tycker jag faktiskt att Gotlands Bryggeri har lyckats. Detta kompletterar på ett mycket bra sätt alla de ljusa oktoberöl från Tyskland som finns på Systembolaget. Dessutom kan det vara trevligt med en rejäl dos malt (och humle) såhär i höstmörkret.

Betyg? 3,65 av 5. Gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar