fredag 24 september 2010

Spaten Oktoberfestbier

Det börjar så sakteligen närma sig oktober och vi på Ölkultur har börjat beta av några av årets oktoberöl på Systembolaget. Detta är då alltså Spaten Oktoberfestbier från det stora tyska bryggeriet Spaten Braueri München. Den importeras och distribueras av förövrigt Carlsberg Sverige.

Ja, egentligen finns det inte så mycket mer att säga om denna öl så vi kör genast igång med en recension!

Som sig bör när det handlar om traditonell tysk oktoberbier så är det ett lätt gyllengult öl vi har att göra med. Ölet har ett relativt stort skum som lämnar vissa skumrester på glaset.

Doften består främst av enkla toner av nybakat franskbröd och gräsig humle. Allt doftar rent och fräscht - inga konstigheter.

Även i smaken så är det ett väldigt rent och fräscht öl vi har att göra med. Lätta toner av gräsig och brödig malt gör sig påminda även här. Ölet avslutar torrt och bitterbeskt men har samtidigt en viss sötma.

Ölet är medelfylligt till tunt, kolsyrehalten är medel till hög med små, mjuka bubblor.

På något vis är det svårt att ge ett rättvist betyg till dessa öl. De är otroligt traditionella och håller sig verkligen till stilen, men samtidigt så är det inte värst spännande om jag ska vara ärlig. Fast det är väl inte det som det handlar om när vi pratar tysk oktoberfestbier. Nåja.

Betyg? 2,8 av 5. Tysk lageröl av god kvalitet - varken mer eller mindre.

1 kommentar: