torsdag 13 augusti 2009

En fôlklig porter?

Ja, ni gissade helt rätt! Det är nämligen D. Carnegie & Co. Porter 3,5 från Carlsberg Sverige det handlar om. Det finns två anledningar till att jag prövar den (igen), dels att den fått bra omdömen hos bloggarkollegorna Schnille och Schmak för att vara en hyfsat trevlig, och väldigt lättilllgänglig porter som t. ex passar till mat. Andra anledningen är att de bytt flaska till 50 cl returflaska (lagerrensning inför lanseringen av Stark-porter på 33 cl flaska måntro?). Dessutom har jag aldrig gett den någon ordentlig chans, så det tänkte jag den skulle få nu.

Är det något att ha då? Både ja och nej...

Utseende är faktiskt trevligt, etiketten är mörkare än tidigare och ser lite mer "åldrad" ut. Skummet är smutsvitt och luftigt och det skummar faktiskt rejält när man häller upp den. Färgen är väldigt mörk, nästan svart med röda inslag. På det hela ett riktigt trevligt utseende faktiskt.

Doften är svag men god av lättrostat kaffe, brända malttoner samt en viss Engelsk humlearom.

Smaken drar även den åt samma håll som doften. Dock finns det en viss och lite knepig söt-aktig smak som stör lite. Det finns även en lätt rökig ton bland de brända malttonerna. Den är faktiskt även humligare än väntat.

Munkänslan är medelfyllig på gränsen till tunn med en välbalanserad kolsyra med lagom stora bubblor i lagom mängd.

Ärligt talat är detta faktiskt inte särskilt dålig eller tråkigt, det är bara lite intetsägande när man är bortskämd med bra imperial stout osv, dock så är det nog egentligen mer komplext än t. ex en Guinness Draught, även fast man upplever den sistnämda som mer fyllig och till viss mån mer smakrik. Vad blir betyget då? Det blir 2,8 av 5, helt okej - men inget man direkt längtar efter.

4 kommentarer:

  1. Har ni testat att lagra folkportern? Drick den efter "bäst-före" så har den utvecklats en hel del.

    Daniel

    SvaraRadera
  2. Köpte på mig ett par flarror idag faktiskt. Länge sedan den dracks... även i Göteborg.

    SvaraRadera
  3. Låter "kul" att lagra en folkporter. Ska genast bege mej till närmsta handlare!

    SvaraRadera
  4. för en LAGER är den väl helt okej...

    SvaraRadera