fredag 11 maj 2012

Slottskällans Zeven

Black Saison hör ju inte till vanligheterna och trots att jag provat bortåt tusen öl har jag aldrig provat något inom just denna stil. Vanlig Saison är i min bok bland det godaste man kan dricka i ölväg, därför var det med spänning jag plockade fram flaskan med Slottskällans Zeven ur kylen. 

Ett litet kul fakta kring ölets namn (som också står på flaskans etikett) är att Zeven betyder sju på flamländska vilket i sin tur åsyftar ölets alkoholhalt. 

Nog tjôtat, nu kör vi! 

Vätskan är grumlig och djupt rödbrun, på gränsen till svart i rätt ljusförhållande, och har ett två och en halv finger högt beige-aktigt skum. Det blir inga direkta skumrester på glasets insida. 

Doften är fruktig och kryddig med de typiska Saison-inslagen såsom pomerans, kryddnejlika och lite koriander. Här finns också en lätt rostad ton som funkar oväntat bra ihop med de ovan nämnda inslagen. Det finns även en lätt ton av naturell läkerol som jag misstänker kommer från jästigheten.

Smaken är precis som doften både fruktig och kryddig och tydliga inslag av pomerans och kryddnejlika märks av tillsammans med inslag av rostade nötter. Det är en bra balans mellan de olika inslagen och ölet avslutar relativt torrt och lätt syrligt. 

Ölet är medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka. 

Det här var helt klart intressant och ölet håller ihop oväntat bra. Något som "stör" mig lite är att Slottskällans vanliga Saison inte längre bryggs, det hade verkligen varit intressant att jämföra de två sorterna. Jag tror att jag hade uppskattat en bra ljus saison betydligt mer än en mörk dito. 

Betyg? 3,7 av 5!

Pris: 24:70 för 33 cl på Systembolaget. Tillgänglig i Systembolagets lokala sortiment. 

1 kommentar:

  1. Jag klassar denna som intressant. Av en trovärdig skotte har jag lärt att det finns tre sorters whisky. Bra, dålig och intressant. Jag tror det råder samma förhållande för öl.
    Ellell

    SvaraRadera