söndag 20 maj 2012

Napa Smith Organic IPA

IPA-trenden verkar helt klart hålla i sig och vi får hela tiden en stadig ström till Systembolaget. Den här gången är det dags för ett för mig helt nytt bryggeri som heter Napa Smith Brewery. Bryggeriet grundades av Don Barkley som hållit på med öl  i olika former i över 25 år. Ett av bryggeriets främsta mål är att brygga öl som passar bra till mat.

Därför passade jag på att plocka med mig en flaska Napa Smith Organic IPA på årets första grillning hos några vänner. Det skulle bli en ganska enkel grillning med sweet chili-marinerad fläskyttfilé och lite grillade aubergine samt potatisgratäng. Men min tanke var att ölet skulle passa fint till det kryddiga och söta fläskköttet och den krämiga potatisgratängen.

Men först en recension av ölet!

Vätskan är bärnstensfärgad och lätt disig med ett cirka två fingrar högt ljust beige-vitt skum. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är rejält humlebetonad med inslag av grapefrukt, kåda och tallbarr samt en viss ton av omogna mandariner. Malten gör sig också påmind med rejäla inslag av kolaremmar.

Smaken är oväntat besk med tydliga inslag av just grapefrukt, kåda och tallbarr. Det finns också en lätt sötma med inslag av kolaremmar och karamell. Beskan dröjer kvar länge och de söta inslagen får arbeta hårt för att kompensera all beska.

Ölet är medelfylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här är helt klart en bra IPA om än något endimensionell. Det som var fantastiskt var hur bra den fungerade till den grillade sweet chili-marinerade fläskytterfilén och potatisgratängen. De karamelliga inslagen passade utmärkt till ölets liknande toner samtidigt som den krämiga potatisgratängen tog bort lite beska och plockade fram de mer fruktiga inslagen i ölet. Härligt!

Betyg? 3,9 av 5! Stabil och prisvärd ekologisk IPA!

Pris: 21:90 för 355 ml på Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Smaken e som baken, den föll mig inte riktigt på läppen :-)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar denna EKO-IPA skarpt, håller med recensenten till fullo! Det är på tiden att det dyker upp en BRA eko-ale!

    SvaraRadera