fredag 18 maj 2012

Sierra Nevada Ruthless Rye IPA

Sierra Nevada är ett bryggeri som nästan alltid levererar oavsitt vilken ölstil det gäller. Deras öl har dessutom en tendens att ta slut snabbar än man hinner säga "fölkölsöppnörö". Därför var det med glädje jag såg att det fanns ett gäng flaskor Ruthless Rye IPA kvar på hyllan i Karlstad när jag kikade in efter ett eftermiddagsseminaruim.

Vad är det då för ett öl? Jo, precis som namnet antyder är det en IPA bryggd med råg. Humlesorterna som använts är Chinook, både i koket och som torrhumling, samt Citra i torrhumlingen. De har också använt något de väljer att kalla "experimental hops". 

Dags för en recension!

Ölet är klart och bärnstensfärgat med ett två och en halv finger högt vitt skum. Det blir en hel del skumrester på glasets insida. 

Doften är frisk och humlig med de typiska amerikanska humlaromerna såsom grapefrukt, tallbarr och en liten aning aprikos. Det finns också en lätt kryddig ton som jag misstänker kommer från rågmalten. Utöver detta finns en viss karamellig ton. 

Smaken är besk men ändå ganska snäll med en hel del fruktiga inslag från humlen med betoning på grapefrukt och tallbarr. Kryddigheten från doften gör sig också påmind tillsammans med en lätt kletig karamellighet. 

Vätskan är relativt fyllig med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka. 

Jodå, detta är ännu ett bra öl från Sierra Nevada. Dock kan jag tycka att denna och t. ex Celebration Ale blir väldigt lika. Kanske skulle jag känna större skillnad vid en parallellprovning, men önskar ändå lite större variation mellan bryggeriets olika IPA-sorter. 

Betyg? 3,7 av 5. Stabilt hantverk som vanligt!

Pris: 33:- för 350 ml på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar