tisdag 8 maj 2012

Slottskällans Zero


En dag med strålande väder förtjänar en strålande öl, men om ölet är strålande vet man aldrig innan man provat det. Det var därför jag med spänning såg fram emot att prova och recensera Slottskällans Zero - ett av deras senaste tillskott i ölportföljen som nu finns att beställa på bland annat Systembolagets hemsida i och med satsningen på att öka tillgängligheten för lokala produkter.

Det är inget vanligt öl dock utan det är något så ovanligt som en IPA helt utan teoretisk IBU. Vad som menas med detta i praktiken är att man inte tillsatt någon humle under koket utan väntat till efteråt med att tillsätta humlen.

Nu kör vi!

Vätskan är orange och disig med ett cirka två fingrar högt vitt skum. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är rejält humlig med inslag av tropisk juice med betoning på grapefrukt, mandarin och citrongräs. Efter humlechocken har lagt sig möts man av en trevlig ton av karamellmalt och fruktkola. Det är dock humlen som står i fokus.

Smaken är något mindre besk än vad doften ger sken av. Dock finns det en fin beska men det är härligt fruktiga humletoner som står i fokus med inslag av just grapefrukt, mandarin och citrongräs. Även i smaken finns en lätt bakgrund av karamellmalt samt en lätt jästighet. Eftersmaken av humle är lång.

Ölet är medelfylligt med en kolsyrehalt som ligger någonstans mellan medel och låg. Bubblorna är små och mjuka.

Wow! Det här är en riktigt bra IPA! Aromen bjuder verkligen på all den tropiska fruktighet man kan förvänta sig av en IPA samtidigt som den är något mer återhållsam när det gäller beskan. Den här kommer funka klockrent i sommar. En extra eloge till Slottskällans för deras experimentlusta!

Betyg? 4,1 av 5! Riktigt bra!

Pris: 25:- för 33 cl på Systembolaget. Finns att beställa ur det lokala sortimentet via webb och butik.

4 kommentarer:

 1. Smakade du inte Zero i Örebro?

  SvaraRadera
 2. Jo, jag smakade nog en liten skvätt där i vimlet, men brukar inte recensera smakprover från festivaler och kom knappt ihåg hur den smakade! :-)

  SvaraRadera
 3. Fick mail på systembolaget efter att jag försökt beställa den till min butik i stockholm:

  "På grund av ett tillfälligt tekniskt fel på vår hemsida så har din beställning av 89161 Zero 25,00 kr* godkänts. 89161 Zero 25,00 kr* är tyvärr en regionalt begränsad artikel och kommer därför tyvärr inte att kunna levereras. Jag beklagar det inträffade."

  Mailade tillbaks och frågade och fick till svar att denna produkt EJ ingår i det beställingsbara lokala sortimentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter mycket märkligt. Hoppas de reder ut alla konstigheter med beställningar ur Systembolagets lokala sortiment snarast möjligen!

   Radera