torsdag 22 mars 2012

Brutal Brewing Sir Taste-A-Lot

Ni har väl inte missat Spendrups nya skötebarn Brutal Brewing? De har belägrad hyllorna med diverese olika versioner av Pistonhead och hade även med sig en del annat spännande på SBWF förra året. Nu i dagarna får de ut sin första folköl i dagligvaruhandeln och jag får erkänna att jag på förhand var ganska skeptisk.

Vad är det då för ett öl de tagit fram? Sir Taste-A-Lot, som den heter, är en ljus lager på 3,5% bryggd med Pilsner-, Münchener- och ljus karamellmalt samt humlesorterna Magnum, Perle och Amarillo och den ligger på 24 IBU som väl får anses vara ganska högt för stilen.

Hursomhelst, dags för en recension!

Vätskan är ljust bärnstensfärgad med ett stort och luftigt vitt skum. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är... Humlig! Förvänta er ingen humlebomb a lá IPA eller DIPA men den finns där och bidrar med sköna toner av grape och tallbarr och jag anar även lite vinbärsblad. Vidare så är det en ren maltprofil med endast lätta inslag av karamellmalten.

Smaken är ganska besk med inslag av citrusfrukt, tallbarr och lite vinbärsblad. Som sagt är det ingen massiv humlearom men man behöver inte anstränga sig för att hitta den. Precis som doften antyder är maltprofilen ren och fin med endast lätta inslag av karamellmalt.

Ölet är relativt lätt i munnen men känns ändå inte tunnt. Kolsyrehalten ligger någonstans runt medel med lätt stickiga bubblor.

Det här var helt klart en positiv överraskning. Helt klart ett välkommet tillskott till folköls-hyllan i dagligvaruhandeln. Trots detta är det inget jag kommer att köpa alltför ofta med tanke på hur mycket annat spännande det finns att dricka.

Betyg? 3,1 av 5! En klart godkänd folköl!

Pris: 39:90 för 4 st burkar à 50 cl i dagligvaruhandeln.

6 kommentarer:

 1. Kul att det satsas även på alkoholsvaga öl. Hoppas vi får se mer av den här varan framöver.

  // Robert

  SvaraRadera
 2. Är det något att satsa på i hyllan tror ni? fick prov på denna idag utav Spendrups, blev glatt överaskad, väldigt lik st:eriks öl som man hittar på bolaget, som är i en smak för sig men uppskattad i mina ögon,
  / dryckeschef, Ica

  SvaraRadera
 3. Som vi skriver i vårt inlägg är det helt klart ett steg i rätt riktning. Det vore kul om ICA gick i bräschen för produkter med högre kvalitet på folkölshyllorna. Utöver ovan nämnda öl har vi ju t. ex Oceanbryggeriet i Göteborg som gör sin fantastiska Ocean Ljusa på 2,8% med otroligt mycket smak.

  SvaraRadera
 4. Hittade äntligen ett 4-pack igår och blev mycket positivt överraskad. Vore jättekul om det kunde komma fler sådana öl i folkölshyllan istället vara överbelamrad med trista ljusa lagervarianter som nu är fallet. Får hålla utkik efter Ocean Ljusa nästa gång jag är i GBG. Har för mig att Dugges också har folköl på sin repertoar.

  SvaraRadera
 5. Har hört att man från Ocean (åtminstone inte för tillfället) kommer att fortsätta med sin folköl =(
  Dugges har väl fortfarande sin på ett par butiker i Göteborg dock.

  SvaraRadera
 6. Cajsa Warg (besökte den vid St. Eriksplan i Stockholm) hade Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare samt 77 Lager och Trashy Blond från BrewDog i 3.5-procentsversioner. Kan vara värt ett besök för alla folkölskonnässörer!

  SvaraRadera