lördag 10 mars 2012

North Coast Old Rasputin Bourbon Barrel Aged Stout

När David och jag träffades förra helgen hade han med sig ett öl jag inte räknat med att prova just där och då, nämligen Old Rasputin Bourbon Barrel Aged Stout, som var en av de mest exklusiva nyheterna som den 1:a mars.

Man skulle kunna kalla det för en vanlig Rasputin Imperial Stout på anabola sterioder. Alkoholhalten är uppumpad från 9% till 11,5% och man har sedan lagrat den i 9 månader på 12-åriga bourbonfat.

Vi kör på direkt med en recension!

Vätskan är i princip svart med ett en och en halv finger högt ljusbrunt skum som snabbt lägger sig till en liten skumring. Inga skumrester att tala om.

Doften bjuder på en massiv bourbonarom med tydliga inslag av ek och brända mandlar. Efter den rejäla bourbon-chocken kommer massvis med sköna rostade malttoner med inslag av mörk choklad och hårdrostat kaffe. Det finns också en viss humlearom med jordiga toner.

Smaken är precis som doften starkt präglad av bourbonfatlagringen med sköna inslag av ek, brända mandlar och lätt eldiga inslag. Även här står den hårt rostade malten i fokus med inslag av mörk choklad och jordigt mörkrostat kaffe.

Ölet är rejält fylligt, nästan trögflytande, med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Wow... Wow! Det här så fruktansvärt bra att man blir alldeles salig. Helt klart i klass med, om inte bättre än, grymma öl såsom Goose Island Bourbon County Stout och Mikkeller George! Barrel Aged, och det vill inte säga lite. Det är med lätthet det godaste ölet jag druckit hittills i år!

Betyg? 4,8 av 5! Klockrent!

Pris: 178:80 för 50 cl på Systembolaget. Det finns ett fåtal flaskor kvar ute i butikerna.

3 kommentarer:

 1. Då ska det bli kul att öppna den jag har liggande hemma :)

  SvaraRadera
 2. Om det inte vore för det höga priset hade jag nog köpt en låda. Sjukt bra öl det där.

  SvaraRadera
 3. @Christian Andersson: Du har verkligen något att se fram emot!

  @Baggen: Samma här!

  SvaraRadera