lördag 17 mars 2012

Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin

Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn är i min bok ett av de absolut bästa veteölsbryggerierna i världen. Med öl såsom Schneider Weisse Original och Schneider Aventinus har de verkligen förtjänat sin respekt i vetölssammanhang.

För ett par år sedan gjorde de ett samarbete med Brooklyn Brewery där bryggmästarna gjorde ett utbytessamarbete och två öl uppstod. Här testade de att göra något som kallas för Hopfen-Weisse - ett humligt veteöl. Nu kommer ytterligare ett humligt veteöl, Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin - en vetebock humlad med den australienska humlesortern Nelson Sauvin.

Nå, dags för en recension!

Vätskan är gul, nästan som en lemoncurd, med ett medelstort vitt skum. Det blir endast lättare skumrester på glasets insida.

Doften är frisk, fruktig och lätt kryddig precis som sig med en veteöl. Här finns det dock en twist av humle med inslag av citrus, vinsbärsblad och krusbär som inte på något vis tar över veteölskaraktären utan snarare förstärker den. Det är inte Nelson-humlen som är i fokus utan den hjälper upp veteölskaraktären.

Smaken är något mer humlig än doften men samtidigt är den inte dominerande på något vis. Precis som i doften finns de klassiska fruktiga och kryddiga veteölstonerna med inslag av skumbanan och örter men med en tydlig ton av humle med inslag av citrus och vinbärsblad.

Ölet är medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Ah... Det här är helt otroligt uppfriskande, veteölen och Nelson-humlen är verkligen i harmoni och tillsammans utgör de en fantastisk fruktighet. Det här är ett öl för heta sommareftermiddagar innan man tänder grillen.

Betyg? 4,3 av 5! Väldigt bra!

Pris: 79:- kr för 75 cl på Systembolaget. Tillfällig nyhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar