fredag 2 mars 2012

Stallhagen Delikat

Precis som jag nämnde i det förra inlägget fick jag två öl av min far från hans tripp till Åland med tdigare nämnda kryssningsfartyg. Något som verkar ha blivit standard är att de på hemfärden säljer något från (det enda?) Åländska bryggeriet Stallhagen i 6-pack i baren.

Just denna kryssning var det ölet Stallhagen Delikat de sålde - en vienna på 4,7%. Såhär beskriver bryggeriet själva ölet:

"Ett torrare öl med lätt sötma och en livfull beska som bygger upp en bra kropp. Det är friskt, medelfylligt och med inslag av nymalt kaffe och torkade dadlar.

Ett klart och mörkt bärnstensfärgat öl med bra skumbildning. En komplex doft med kryddiga inslag av kanel och apelsinmarmelad. En frisk syrlig doft lättar upp och binder ihop alltihop till ett härligt avslut med toner av humle och karamelliserad malt.

Eftersmaken sitter i en bra stund med tydlig beska och en övergående sötma och med lätt brända toner i slutet.."

Dags för en recension!

Vätskan är klar och ljusbrun med ett två fingrar hög smutsvitt skum. Det endel skumrester på glasets insida.

Doften har inslag av hårt rostad formfranska samt en lätt ton rostade nötter. Det finns också en tydliga inslag av gräs och en mild blommighet.

Smaken är relativt tunn och jag tycker mig känna en viss ton av diacetyl dvs. lätta inslag av smör. I övrigt är det ungefär samma humleprofil som i doften med lätta inslag av blommor och gräs.

Munkänslan är tunn med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och stickiga.

Njae... det här var ingen höjdare. Ett relativt intetsägande och smaklöst öl med en ganska grandios beskrivning av bryggeriet själva.

Betyg? 2,5 av 5. Knappt godkänt.

Pris: Ej tillgänglig på Systembolaget. Gåva.

2 kommentarer:

  1. Håller med. Prova istället Stallhagens Dunkles! Eller deras prisade Baltic Porter. Stor skillnad!

    /Björn

    SvaraRadera
  2. Håller med dig om att Baltic Porter är betydligt bättre! Här är vår recension av den: http://www.olkultur.com/2011/09/stallhagen-baltic-porter.html

    SvaraRadera