lördag 17 mars 2012

St. Georgen Bräu Kellerbier

Något som jag verkligen har saknat på Systembolaget är en bra Kellerbier. Därför var jag en av de som blev extra glad när jag såg att St. Georgen Bräu Kellerbier skulle finnas tillgänglig hela våren på Systembolaget.

Vad är då detta för ett öl? Kellerbier, som många av er säkert vet tysk öltyp som kan bryggas både över- och underjäst men lagras kallt som en lager i underjordiska valv. Vidare så är den varken pastöriserad eller filtrerad.

Låter det spännande? Här är en recension!

Vätskan är ljusbrun och lätt disig med ett rejält stort smutsvitt skum. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är fruktig och örtig med inslag av knäckebröd och hö. Vidare så hittar jag en del lättare jästiga toner samt en viss jordighet.

Smaken är precis som doften fruktig och örtig och även här hittar jag inslag av knäckebröd åt det grövre hållet. Det finns också en viss mineralisk ton samt en väldigt lätt jästighet.

Ölet är relativt fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och lätt stickiga.

Mmm... det här är riktigt, riktigt bra! Detta är ett öl jag kommer att köpa många gånger i vår då det är väldigt uppfriskande samt sticker ut bland andra öltyper på hyllorna. Denna passar förmodligen perfekt till de flesta tyska kryddiga korvar såsom bratwurst etc.

Betyg? 3,9 av 5! Gott!

Pris: 20:90 för 50 cl på Systembolaget. Finns tillgänglig hela våren.

3 kommentarer:

 1. >
  "....Kellerbier, som många av er säkert vet, är en överjäst tysk öltyp som bryggs som en ale men lagras som en kallt..."
  >
  Nu blandar du ihop kölsch (beskrivningen ovan) med kellerbier som är något annat, och vanligen är en ofiltrerad, opastöriserad färsköls-variant av lager med lite extra humle (som den ovan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. @CalleT: Vet inte riktigt vad du menar med att jag blandat ihop Kölsch och Kellerbier eftersom jag uttryckligen skrivit att det är en Kellerbier inlägget handlar om och den är ofiltrerad och opastöriserad. Det som möjligtvis var något felaktigt är att Kellerbier KAN bryggas både över- och underjäst, detta har jag nu korrigerat. :-)

   Radera
 2. inget att jaga upp sig för :-) det var bara att det innan bara stod "överjäst och kallagrad" vilket lät som en extremt snål definition av kellerbier (men en bra beskrivning på kölsch). En god öl är det i alla fall, och en trevlig recension.

  SvaraRadera