tisdag 3 april 2012

Fuller's Chiswick Bitter

Då och då när jag är och handlar (ja, okej då, nästan varje gång) brukar jag kika förbi folkölshyllan i mina lokala livsmedelsaffärer för att kolla om det dykt upp någon nyhet. Oftast har det inte det, men plötsligt händer det!

Till min fövåning och glädje såg jag på håll en flaska av märket Fuller's på hyllan. Fuller's?! tänkte jag och gick genast fram för att undersöka. Bryggeriets Chiswick Bitter var det som prydde hyllan med sin gröna färg. Det positiva med denna är att den faktiskt är bryggd till 3,5% i orginal-version - en ganska vanlig alkoholhalt för engelsk bitter.

Hursomhelst, dags för en recension!

Vätskan är klar och bärnstensfärgad med ett två och en halv finger högt smutsvitt skum. Skummet lägger sig efter en liten stund till ett 0,5 cm tjockt skumlock. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften har inslag av jordig engelsk humle med tydliga drag av örter och just jord. Humlen får inte stå i centrum länge innan tydliga inslag av digestivekex och lättrostade nötter bryter in.

Smaken är ytterstvälbalanserad och humlen och malten är verkligen i harmoni. De jordiga och örtiga humletonerna balanseras upp lätt som en plätt av malten som har inslag av digestivekex, lättrostade nötter och en viss karamelliserad ton som är svår att sätta fingret på men som jag hittar i många av Fuller's öl. Det finns också en viss mineralisk ton.

Ölet är relativt lätt med en medel till låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var inte dumt alls, särskilt med tanke på den låga alkoholhalten! I min bok behövs verkligen fler alternativ på folköls-hyllan som ett alkoholsvagare komplement till Systembolagets utbud.

Betyg? 3,8 av 5! Riktigt bra bitter från Fuller's!

Pris: Cirka 20:- i dagligvaruhandeln.

8 kommentarer:

 1. Vilken matkedja är det som tar in den?

  SvaraRadera
 2. ICA (Maxi) / Nisse666

  SvaraRadera
 3. Min är inköpt på Coop Forum i Kristinehamn!

  SvaraRadera
 4. Jag hittade min på Coop Forum i förra veckan, helt klart en positiv upplevelse. Dock tyckte jag att priset på 22,98 som jag betalade var lite i överkant.

  SvaraRadera
 5. Framför allt så saknar jag lätt- och folk-öl från svenska mikrobryggerier. Pratade med bryggmästaren på Nils Oscar om detta och han sade att det inte finns ekonomi i det då en alkoholsvagare öl kostar lika mycket att framställa som en starkare. Och efterfrågan på svagare drycker är för liten. Och visst, så länge hetsen kring überstarka och superlimiterade öl fortsätter så lär ju inte detta ändra sig. Lite synd tycker jag då en riktigt god folköl är perfekt i veckorna.

  SvaraRadera
 6. Äntligen! Den här måste jag jaga rätt på!

  SvaraRadera
 7. Det var som tusan! Inte för att jag älskar den men rent principiellt är detta en världsnyhet!

  SvaraRadera
 8. De hade den på fat på biskopen i Karlstad när jag var där...för cirka tio år sedan...

  SvaraRadera