torsdag 6 oktober 2011

Dugges Gustafs Finger

Det känns lite som att Systembolagets oktoberlansering hamnade lite i skymundan av Stockholm Beer & Whisky som gick av stapeln samma helg som de nya ölen dök upp på Systembolaget hyllor. Vi tänkte försöka beta av några av dessa nyheter, som förövrigt kommer finnas tillgängliga i minst ett år, och vad ska man då börja med?

Jo, vi har ju faktiskt fått ett nytt öl från Dugges vilket känns väldigt kul. Precis som titeln på inlägget antyder så är det Gustafs Finger som är en strong bitter på 5,8%. Ölet är bryggt med både engelska och amerikanska humlesorter, nämligen Chinhook, Brewers Gold och Cascade.

Dags för en recension!

Ölet är djupt kopparfärgat med ett cirka två fingrar högt smutsvitt skum. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Havrekakor tillsammans med trevliga toner av både jordig engelsk humle och citrusaktig amerikansk humle dyker upp i aromen. Det finns också lätta inslag av rostade valnötter.

Smaken bjuder också den på havrekakorna från doften men här finns även en skön ton av persikomarmelad. Givetvis finns det också spelrum för humlen även här, och den gör sig påmind genom en markant beska. Ölet avslutar torrt.

Ölet är medelfylligt till fylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna små och lätt stickiga.

Det här var ju inte så tokigt. Helt klart det roligaste som kommit från Dugges till Systembolaget på länge. Det vore dock kul om han fick in några av sina lite mer extrema öl då det är betydligt mer intressant när Dugge får experimentera lite. En extra eloge för att ölet säljs på 33 cl flaska!

Betyg? 3,6 av 5!

Pris: 18:90 för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar