tisdag 4 oktober 2011

Stockholm Beer And Whisky del 2

Då är det äntligen dags för del 2 av vårt lilla reportage om SBWF 2011. Efter att ha knallat runt och provat alla öl och träffat alla trevliga människor som jag nämnde i del 1 var det då dags för ölbloggarträffen. Vi knallade bort mot andra delen av byggnaden och till rummet som heter "lackeringen". Här utanför hälsade vi och skakade hand med alla de andra deltagarna på träffen. Det märktes att det låg lite spänning i luften och alla var uppspelta inför träffen.

Plötsligt hade vi satt oss till bords och Johan från Portersteken samt Jan-Erik "Janko" Svensson hälsade oss välkomna till träffen. Janko drog igång med den utlovade blindprovningen, som var upplagd som så att vi provade fyra öl parvis mot varandra och de flesta av oss var helt ställd efter det första paret - ingen kunde komma på vilka öl det handlade om. Det enda vi fick fram var att den första var lite torrare och att den andra var mer karamellig. Tillslut fick vi reda på att det var klassikern Sierra Nevada Pale Ale respektive Caldera Pale Ale det rörde sig om.

Efter lite diskussion kring första ölet kom Janko och Johan tillbaka till borden för att fylla på glasen med blindprovningens andra ölpar. Vi blev ungefär lika ställda den här gången, men här anade vi mer humle än i de första två ölen. Dessutom var öl nr 1 grumligare än öl nr 2. Alla möjliga smakpreferenser ropades ut över rummet, någon började prata om humlesorten Amarillo vilket Janko bekräftade var korrekt, och jag gissade på att öl nr 2 var Oppigårds Amarillo. Mycket riktigt det var just den. Men vilket öl var öl nr 1? Jag upplevde den som något sträv, vilket några höll med om. Efter en stund fick vi reda på att det var Slottskällans ofiltrerade red ale dvs. Red Ale Mist.


Efter ölprovningen var det dags för en kort föreläsning av Pilsner Urquells bryggmästare Vaclav Berka. Han talade en del om Pilsner Urquells långa och anrika historia samt vilket otrolig kvalitet ölet har. Det var egentligen inte förränn frågestunden drog igång som jag tyckte det började bli riktigt intressant. Han fick bland annat frågor om vad han tycker om den nya mikrobryggeri-trenden, vilket han svarade att han tycker är väldigt roligt. Han drog genast igång och började berätta om en tävling Pilsner Urquell anordnat i USA där hembryggare och mikrobryggerier skulle tävla i att brygga en tolkning av nämnda öl. En fråga jag hade var om det fanns några planer på att lansera ofiltrerad Pilsner Urquell på flaska i Sverige, svaret jag fick var lite luddigt och handlade om att man gjorde det vid särskilda högtider och jubileeum i Tjeckien. Nåja.

De sista 45 minuterna av träffen ägnades åt en diskussion kring ölbloggarnas framtid och våra möjligheter att påverka branschen med mera. En idé om en gemensam förening eller ett bloggar-gille togs upp, dock verkar det som att vi har en bra bit till att komma dit då många har olika åsikter om hur saker och ting ska genomföras. Hursomhelst, så var träffen riktigt trevlig, det blev dock lite väl mycket klassrums-känsla istället för gemenskap, eventuellt något att tänka på tills nästa gång. Avslutningsvis vill jag tacka Johan på Portersteken som styrde upp det hela, bra jobbat!

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar