måndag 10 oktober 2011

BrewDog Rip Tide

Imperial Stout är som några av er kanske vet en av mina absolut favoritölstilar (något som jag garanterat delar med många andra ölnördar världen över) så det är alltid kul när någon ny sort dyker upp på hyllan. På sistone har vi fått in både Yeti och Gonzo från Great Divide respektive Flying Dog och nu är det alltså dags för Rip Tide från BrewDog.

Vad är Riptide för ett öl då? Jo det är som tidigare sagt en Imperial Stout och den ligger på (i sammanhanget) ganska modesta 8%. På maltsidan är den bryggd med Marris Otter, Dark Crystal, Caramalt, Chokladmalt och rostat korn samt mörkt muscovadosocker.

Detta låter ju lovande, men hur är den då?

Färgen är inte helt oväntat åt det mörka hållet och är nästintill svart med en rödaktigt skimmer, vätskan är oklar och det är en del jästfällning kvar i botten på flaskan. Skummet är cappuccino-färgat och lämnar lätta rester på glasets insida.

Doften har domineras helt klart av den rostade malten med inslag av mörk choklad och hårdrostat kaffe. Det finns även trevliga lakritsaktiga inslag som jag misstänker kommer av muscovadosockret.

När det kommer till smaken är det just de hårdrostade malttonerna och de lakritsaktiga inslagen som dominerar. Det finns också plats för lite fudge och en lätt jordig humlearom och överlag är den ganska söt.

Vätskan är medelfyllig till fyllig med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här var riktigt trevligt och den kompletterar utmärkt de andra Imperial Stout som finns i Systembolagets sortiment. Den här skulle passa klockrent att ha i en schysst chili-gryta med de sköna inslag av mörk choklad och lakrits.

Betyg? 4 av 5!

Pris: 27:90 för 33 cl på Systembolaget.

4 kommentarer:

 1. Medhåll, en mycket trevlig imp stout/Hans

  SvaraRadera
 2. Men när Yeti Och Gonzo fortfarande finns på hyllan faller denna tillbaka för mig. Lite för söt kanske men med det inte sagt att den är dålig, bara att jag blivit bortskämd. Dricker i detta nu en Thisted Bryghus Black Ale inte helt olik RipTide faktiskt, lite tunnare mindre sötma och mer lakrits toner kanske men annars en god rackare. Tack för trevlig läsning Malt.P

  SvaraRadera
 3. Kul att ni kommenterar och kul att ni gillar ölen. Håller med om att både Yeti och Gonzo är snäppet vassare än denna!

  SvaraRadera
 4. Gonzo? Yieaks... Nåväll, tacka vetja en abyss 08 i glaset just nu, det är fina ting =)

  / Glad djävulen

  SvaraRadera