lördag 8 oktober 2011

Mahou Negra

Dags för andra ölet från det "fasta" oktobersläppet! Det är inte alltför ofta som vi får öl från Spanien hit till Sverige, och när vi väl får det är det oftast någon form av ljus lager det handlar om. Den här gången är det förvisso och en lager men en mörk sådan. Mahou Negra som den heter är en mörk lager eller dunkel som RateBeer väljer att definera den på 5,5% bryggd utan tillsatser eller färgmedel (ska man ens behöva påtala det?).

Hursomhelst dags för en recension!

Ölet är rödbrunt med ett medelstort smutsvitt skum. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Doften har inslag av billigt kaffe, rostade nötter och knäck. Det finns även en lätt örtig humleton som lurar någonstans i bakgrunden.

Smaken ger inget särskilt lyxigt intryck utan det är just billigt kaffe (som har en tendens att vara mindre aromatiskt och mer bitter-syrligt) och knäck som dominerar smaken. Det finns även en lätt beska med inslag av gräs och örter.

Ölet är relativt tunt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och lätt stickiga.

Nej, det här var ingen höjdare. Ölet känns billigt och enkelt utan varken charm eller klass. Jag saknar de sköna fylliga nästan stout-aktiga tonerna man hittar i många mörka lageröl. Här blir det bara syrligt och karamelligt utan någon direkt riktning. Det enda pluset med ölet är den snygga flaskan.

Betyg? 2,2 av 5.

Pris: 13:90 för 33 cl på Systembolaget.

3 kommentarer:

 1. Köpte en sån flaska på Mallorca för några år sedan som fick åka i vasken.

  SvaraRadera
 2. Jag håller inte alls med. Blev positivt överraskad av Mahou Negra och tycker att den nedtonade smaken är precis det som gör den så trevlig.

  SvaraRadera
 3. Är helt nybörjare på öl bara så ni vet... Har mest köpt zlatopramen half'n half men hittade denna i spanien när jag var där i september, föll direkt och höll mig till den hela semestern. Blev väldigt överraskad när jag fick veta att den var på gång på systemet:)
  Tycker den är jättegod, med massor av smak.

  SvaraRadera