lördag 8 oktober 2011

Black Rooster The Hoptimizer

Nu är det dags för en lite äldre nyhet som jag missade att köpa när den kom i början av september, nämligen Black Rooster Brewerys första lansering (mig veterligen) på Systembolaget The Hoptmizer. Den lanserades först i Danmark som någon slags motpol till de mer maltbaserade julölen.

Vad är det för öl då? Jo, det är en india pale ale på 6,5% humlad med de välbekanta amerkanska humlesorterna Cascade och Chinook. Den är även torrhumlad med samma humlesorter.

Dags för en recension!

Vätskan är kopparröd och lätt grumlig med ett två och en halv finger stort beigeaktigt skum. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften bjuder på mängder med parfymaktiga humletoner med inslag av grapefrukt, tallbarr och nysågat cederträ. Det finns även lätt lätt bakgrund av karamellmalt.

Smaken är rejält besk och torr, ingen söt IPA här inte. När man väl kommit förbi den strama beskan bjuds det på en hel del humlegodis med inslag av torkade citrusfrukter och tallbarr. Ölet avslutar lika torrt som det började med endast små hintar av karamellmalt i bakgrunden.

Ölet är medelfylligt till fylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var en positiv överraskning! En relativt enkel humleprofil men den är såpass välgjord att man bara vill ta en klunk till och en klunk till. Jag drack halva flaskan i recensionssyfte och andra halvan till Pulled Pork, vilket den passade utmärkt till. Vill ni läsa mer om just kombinationen av IPA och Pulled Pork klicka här.

Betyg? 4,1 av 5!

Pris: 49:90 för 50 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar