lördag 1 oktober 2011

Stockholm Beer And Whisky del 1

Så, tillslut var det då alltså dags. Jag och David anlände i Stockholm vid lunch-tid på torsdagen och beslöt oss att direkt bege oss mot Nacka Strandmässan där mässan äger rum. Efter lite krångel fram och tillbaka med Stockholms lokaltrafik var vi då framme. Efter att ha hämtat ut press-brickan (eller ja, blogg-brickan kanske det borde heta) så började vi traska runt lite på festival-golvet.

Vi knallade bort mot Brill & Co:s monter och det första bekanta ansikte vi mötte var Gjölen från den numera inaktiva bloggen med samma namn. Här stötte vi även på Stefan från Ölsvammel och Peter M Eronsson från Fat & Flaska. Trots att jag på förhand hade bestämt mig för att börja med de lite svagare öltyperna kunde jag inte tacka nej till en liten skvätt Hopjuice från Left Coast Brewing - en väldigt fruktig och humlefrisk DIPA med rejäla inslag av tropiska frukter. Mums.

Vi blev kvar ytterligare några minuter vid Brills monter där vi också provade några av Mikkellers olika spontanjästa fruköl, nämligen Spontancranberry, Spontanredcurrant och Spontancassis. Goda öl allihop men den jag fastnade mest för var Spontancassis - bryggd med svarta vinbär. Smarrigt värre!

Nu började det bli dags att knalla iväg från Brills monter för att kika vidare på mässan. Vi hamnde vid Raasted Brygghus monter där vi mötte Daniel från Schnille & Schmak. Han insisterade på att vi skulle prova Raasted Rug IPA som han menade hade en väldigt intressant ton av eukalyptus. Mycket riktigt, det hade den. Men där fanns också en riktigt skön humlearom med betoning på söta citrus frukter och tallbarr.

Efter detta knallade vi iväg till en av Carlsbergs montrar där författadeduon Magnus Svensson och Michael Björkman för att marnkadsföra boken Öl & Vänner bjöd på fyra maträtter i miniformat som skulle paras till Carnegie 175-års Jubileeumsporter. Den första var en liten brödbit med löksill, den andra var rostade rödbetor med chevrè-kräm, den tredje var boeuf bourguignon och den fjärde var en krämig chokladbakelse med en botten av någon form av knäck. Den häftigaste kombinationen var helt klart de rostade rödbetorna med chevrè-kräm, vilken klockren kombination!

Vidare gick vi en sväng till Oppigårds för att prova deras nya välhumlade veteöl Twisted Wheat som var mycket angenäm. Härligt krämig och fruktig precis som de bayerska veteölen, dessutom har den en riktig skön humlearom med inslag av citrusfrukter fast utan någon rejäl beska. Denna öl skulle man ha haft tillgång till i sommras! Ahh...

Det började nu dra ihop sig mot ölbloggarträffen, som det kommer mer om i nästa inlägg, men det fanns ännu lite tid att spatsera runt på festivalgolvet. Vi kikade förbi BrewDogs monter och tittade vad som fanns där. Vi bestämde oss, trots att det var ganska tidigt, för att prova Black Tokyo Horizon parallellt mot deras vanliga Tokyo*. Båda ölen var väldigt obalanserade och alkoholbetonade men helt klart intressanta båda två, den godaste var dock Black Tokyo Horizon som var lite mer komplex än vanliga Tokyo*.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar