torsdag 30 juli 2009

BFM Cuvée du 11éme


Brasserie des Franches-Montagnes är ett schweiziskt bryggeri som jag recenserat ett par öl av förut här på bloggen. Därför var det riktigt intressant i lördags när en flaska Cuvée du 11éme delades på provningen. Det står att på Ratebeer att ölet är en porter, men redan innan visste jag att det skulle vara en ganska "funky" historia. Var det då bra eller dåligt?

Ölet ser fint ut i glaset - mörkbrunt med ett ganska stort beige-vitt skum. Lite skumrester.

Doften är intressant; det finns toner av bränd malt, pepparkakor (!) och kryddor. Det hela blandas, inte helt oväntat, med en del funk i ladugård/stall-aktig still, samt en ton av omogna äpplen på sant Orval-manér.

Smaken är syrlig/sur med toner av gröna äpplen, citron, choklad-aktig bränd malt och funk. Det är helt klart gott, påminner en hel del om en Orval med rostad malt.

Kroppen är lätt till medelfyllig. Känslan i munnen är len och lite torr. Kolsyran är medelstark men blir ganska mjuk med tiden (såklart).

Ett intressant öl. Kanske inte supergott, men jag gillar det. Ovanlig kan man väl kalla den. Sedan är ju frågan om det är meningen att det skall smaka så här? Jag misstänker att vissa blir rätt chockade och häller ut den, vilket jag fått intrycket av att vissa gjort på Ratebeer.

Betyg: 3,7 av 5.

onsdag 29 juli 2009

Öl & Mat

Titeln kanske inbjuder till någon sorts halvpretaniös text om extrema/perfekta öl och mat-kombinationer. Så blir det tyvärr inte riktigt, men god mat och öl, det blir det.

Efter att ha jobbat några dagar i rad nu, och i vetskapen om att jag har en ledig dag imorgon, tänkte jag det skulle bli någon slags halvlyxig mitt i veckan måltid.

How to:

Marinera kycklingfiléer i valfri bra olja, häll i en skvätt soja, lite honung, en halv tesked tomatpuré, cayenne-peppar, svartpeppar och ev lite örter. Låt dra några timmar. Innan du grillar den låt den få rumstemperatur, annars blir det ingen fin stekyta och den känns allmänt blöt och tråkig. Salta med havsalt medan du steker den.

Till detta hittade jag på en liten sås bestående av en burk creme fraiché (ingen lätt variant här inte), finhackad rödlök, två klyftor vitlök, vitpeppar och någon nypa havssalt.

Serveras tillsammans med krispiga potatisklyftor med skalet på, vid servering dekorera såsen/röran med lite hackad basilika. Till detta drack jag en av mina favorit lageröl, nämligen Jämtlands Bärnsten, det passade utmärkt.

Nåja, ett halvdant försök till inlägg om öl och mat, hoppas någon finner lite inspiration! Senare i veckan kommer förresten fler recensioner och inlägg och Davids och min ölprovning.

Hoppas ni mår bra därute!

tisdag 28 juli 2009

Beer Here Dark Hops

Det var inte bara Essentia Bina som stod på "menyn" i lördags, utan också ett annat öl från det, förhållandevis nystartade, danska bryggeriet Beer Here - nämligen Dark Hops. Christian Skovdal Andersen behöver väl knappast någon närmre presentation, och det känns väldigt kul att få testa ett av hans öl då jag inte har haft möjlighet att testa särskilt mycket från Ølfabrikken-tiden.

Essentia Bina var ett fantastiskt öl enligt mig, så hur var då denna skapelse?

Det börjar bra! Ölet ser fantastiskt ut i glaset - svartfärgat med ett stort, stabilt och krämigt brunt skum.

Doften lovar gott då det känns väldigt "grönt" - citrus, grapefrukt, tallbarr och kåda är det första som slår mig. Efter en stund börjar jag också ana tropiska ananastoner och ja, då är det svårt att inte bli nöjd. Bakom humlen lurar en del rostade, maltiga chokladtoner, men det är främst en fräsch humleprofil och det tackar man ju inte nej till.

Smaken är också den humlig med stora mängder tallbarr, kåda, citrus och grapefrukt. Dessa friska toner blandas med mörkare maltigare sådana - mörk choklad, lakrits och kola kommer fram och skapar en bra balans till ölet. Det finns också en Nøgne Ø-aktig ton, som jag tycker är svår att definiera på något annat sätt. Det måste vara någon hussmak av något slag då jag känt det i alla Nøgne Ø-öl samt i till exempel Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel (som också är bryggd där, precis som Dark Hops). Eftersmaken är lång och besk och det känns som den sitter kvar för evigt.

Munkänslan är fyllig, litet oljig och krämig. Kolsyran är perfekt.

Det här är ett fantastiskt öl och jag skulle vilja testa mer Beer Here-öl efter det här (och Essentia Bina). Rekommenderas!

Betyg: 4,4 av 5.

måndag 27 juli 2009

Beer Here Essentia Bina

Precis som utlovat kommer nu en serie recensioner från min och Davids smått fantastiska provning vi hade i lördags. Återigen får man tacka Alex för att han delade med sig av detta fantastiska öl till oss! Det är ju såklart (?) Essentia Bina det handlar om, en öl som varken jag eller David hade räknat med att få prova inom en snar framtid.

- Vad är då Essentia Bina? Tänker förmodligen den som inte vet vad det är. Den är faktiskt en fantastisk och smått magisk öl. En porter i 1600-tals stil på hela 16% ABV, kryddad med bränt socker och fänkål, väldigt svagt kolsyrad.

Hur var då denna skapelse?

Utseende är fint, om än inte det perfekta "öl" utseendet. Färgen är mörk på gränsen till svart och har ett väldigt litet skum, snarare en skumring som drar åt det chokladbruna hållet. Det märks att det är mycket socker i, ölen kletar nästan fast sig på glaset som synes på bilden.

Doften är enorm, jag menar det verkligen, enorm! Massvis av rostade toner, fudge-aktig doft, kaffe, fänkål men även en väldigt bränd doft, förmodligen från det brända sockret.

Smaken är utmärkt, på gränsen till perfekt. En hel del lakrits, brända toner, rostad malt med kaffeinslag, på det hela märks de 16%:en knappast av. En varning dock, om man inte gillar söt öl så är detta nog inget att ge sig på, för sött det är det.

Ölet är fylligt, dock utan något särskild kolsyra att tala om, det är väldigt små och väldigt få bubblor.

Vad blir betyget på denna skapelse då? Det landar någonstans runt 4,6/5! Man känner sig smått lycklig över att ha en varsin flaska kvar. Kudos för den härliga rostiga kapylen, det gör verkligen att ölen ser urgammal ut.

söndag 26 juli 2009

Ölprovning

Det har varit dåligt med blogg-uppdateringar de senaste dagarna, men igår hade jag och en liten provning (som Fredrik nämner i inlägget nedan). Det kommer uppdateringar och recensioner under veckan, på en hel del intressanta objekt från bland annat Danmark och Schweiz. Och vi ska inte glömma det fantastiska bananölet från England! Eller jo, kanske ...

onsdag 22 juli 2009

Ser fram emot helgen!

Det var ett tag sedan David och jag träffades senast för att dricka öl, detta ska det dock bli ändring på. På lördag är det tänkt att jag ska ta en tur till Karlstad för att handla lite sessionbeer samt göra ett litet besök på Bishops Arms i samma stad för att kika om de har fått in något nytt. Förhoppningarna finns fortfarande att de ska ha fått in BrewDog Punk IPA på fat, vilket i min åsikt vore högintressant.

Annars brukar det ju alltid finnas lite trevlig Svensk micro-öl på fat som kan imundigas. Lite öl från Dugges något som skulle kunna förgylla helgen, vilket dock tyvärr inte är det lättaste att få tag på här i Värmland.

Vill även passa på att tacka för den underbara responsen vi har fått på våran blogg, på lite knappt en månad har nästan 1600 unika besökare besökt våran blogg, vilket är mer än jag någonsin kunde ana när jag la in statistik mätaren för ett tag sedan. Sedan, som grädde på moset, har vi haft 12.756 unika besökare sedan vi drog igång i början av januari.

Hjärtligt tack till alla som kikar in på våran blogg då och då (och till er som kikar in ofta också för den delen)!

tisdag 21 juli 2009

Funderingar och lättare öl

Sitter för tillfället och smuttar på en Fuller's Discovery, och där innan en Adnams the Bitter. Helt okej grejer ändå, åtminstone den sistnämnda.

Det jag funderar på är huruvida det dyker upp någon lambic från Cantillon (eller varför inte från något annat bryggeri?) den här sommaren. Det kom ju trots allt lite grann i augusti/september förra året. Hittills verkar det ju dock inte som det kommer något i augusti (varken i början eller mitt i månaden) så jag sitter och hoppas på något trevligt i september, även om sommaren kanske är slut då, men det gör ju ingenting - bara det kommer!


Var inte så jätteförtjust/hade inte prövat så mycket lambic förra sommaren när det dök upp, så vågade inte köpa så mycket.

söndag 19 juli 2009

Vad står på lagring? (2)


Det verkar vara inne att skriva vad som står på lagring. Min bloggarkollega Fredrik skrev ett inlägg förra månaden, så jag tänkte att det var dags att skriva ett själv, vilket jag inte gjort sedan januari, om det nu inte är så att jag är totalt blind och senil.

Hursomhelst!

BFM La Meule (1 st)
BFM Cuvée du 11ème (1 st)
Brewdog Paradox Smokehead (1 st)
Cantillon Kriek 2008 (1 st)
Chimay Blå 2007 (1 st), 2008 (2 st)
De Dolle Oerbier (1 st)
Dupont Avec Les Bons Voeux (1 st)
Fuller's Vintage Ale 2008 (1 st)
Gales Prize Old Ale 2007 (2 st)
Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blue 2008 (1 st)
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel (2 st)
Mikkeller Festival Special Edition 2009 - Stella 0 (1 st)
N'Ice Chouffe 2008 (1 st)
North Coast Old Stock Ale 2008 (2 st)
Nynäshamns Smörpundet Porter 2007 (1 st)
Nøgne Ø Dark Horizon Second Edition (1 st)
Nøgne Ø God Jul 2008 (1 st)
O'Hanlons Thomas Hardy's Ale 2008 (2 st)
Rogue Chocolate Stout (1 st)
Schloss Eggenberg Samichlaus Bier 2008 (1 st)
Stone Double Bastard Ale 2007 (1 st)
Stone Imperial Russian Stout (1 st)
Stone Old Guardian 2008 (1 st)
Trappistes Rochefort 10 (1 st)

Det var en del ändå. 30 öl. Fast några kommer nog konsumeras ganska snart. Chimay Blå har jag, precis som Fredrik, också tänkt spara undan någon flaska per årgång från för att sedan parallelltesta. Känns ju som ett väldigt prisvärt, lättillgängligt öl så det blir ju inte särskilt svårt att uppnå heller (så länge man inte dricker upp någon av de äldre flaskorna av någon dum anledning).

... och jag borde nästan beställa några Orval och ställa undan. Det störande med det ölet är att det är så gott att det är svårt att låta bli att dricka upp det - och det jobbiga är att jag inte kan knalla in på bolaget här i Karlstad och köpa dem direkt, utan jag måste beställa, vilket aldrig blir av (och när jag beställer blir det bara exklusiva, dyra mitt i månaden-grejer vilket gör att ett öl som Orval hamnar i skymundan trots att det, i mitt tycke, är ett av världens bästa öl).

lördag 18 juli 2009

Öl i Kraków

Senaste veckan har spenderats i Kraków, Polen, tillsammans med mina föräldrar och syster. Billig mat och dryck, ja sådant som är viktigt, lockade helt klart för egen del. Fanns det då något i ölväg som är värt att nämna?

Ja, visst gör det det. Bortsett från en hel del standardlageröl som konsumerades på diverse restauranger (Okocim, Zywiec, vilka var helt okej från fat i mitt tycke) så besöktes bryggeripuben C.K. Browar, som väl får ses som öl-höjdpunkten på resan. Jag bestämde mig för att testa alla fyra öl som fanns att tillgå.

Först ut var ett öl kryddat med ingefära; C.K Browar Imbirowe (Ingwer). Jag gillar kryddöl, så jag tyckte det här verkade intressant. Det fanns dock ingen direkt påtaglig ingefäradoft/smak som man kanske kan önska, utan endast en lätt kryddighet som jag inte direkt kan säga var ingefära. Istället var det främst en maltig, karamellig öl med trevliga inslag av smultron i doften. Smaken var söt karamellig med de där trevliga bäriga tonerna som också fanns i doften. Även om jag var lite halvbesviken först eftersom jag trodde att ingefäran skulle vara tydligare, tycker jag ändå att ölet var helt okej. Det kändes färskt och trevlig. Betyg: 3,1 av 5. Morsan verkade gilla den här, så hon beställde in en extra.

Öl nummer två, Weizen, serverades med en liten citronskiva på glaset. Inte helt vad jag gillar, så jag plockade bort den. Ölet såg ut som sig bör, grumligt gulaktig med ett fint, stabilt skum. Doften är kryddig med toner av nejlika, citrus och litet apelsin. Smaken är liknande med en viss citrus-syrlighet. Kroppen är lätt, och ölet känns väldigt uppfriskande i värmen som låg över Kraków. 3,2 av 5.

Efter det var det dags för Dunkel. Ölet var mörkt bärnstensfärgat med ett fint skum som lämnar en hel del rester. Doften var maltig med toner av karamell och något sött godis, som jag inte riktigt kan säga vad det är. Smaken var ganska söt (utan att det blir för mycket) och lätt rostad med karamell och små toner av mjölkchoklad. Kroppen är medelfyllig, och vätskan känns väldigt len. Det blev min favorit under besöket, även farsan verkade tycka bäst om denna. Betyg: 3,4 av 5.

Sist ut var Jasne (Pils). Det här var inte min favorit, men det kändes ändå helt okej och drickbart. Doften var maltig med lätta humliga toner (polsk?). Smaken var ungefär likadan den, med en fin liten beska på slutet. Det finns också någon hussmak som jag inte riktigt kan definiera, men den återkom i alla öl. Betyg: 2,9 av 5.

Allt som allt var det trevlig, och billigt. 30 cl (vilket var den minsta volymen man kunde köpa) kostade motsvarande 10-13 kronor, beroende på vilket av ölen det var. Billigt för en västeuropé med andra ord.

Övriga öl som testades var:

Zywiec Porter (3,6 av 5)
Zubr Jasne Pelne (2,4 av 5).
Tyskie Gronie (2,4 av 5).

Så, vad ska man dra för slutsats? Åker man till Kraków är ett besök på C.K. Browar helt klart något man bör unna sig. Visserligen spelades det litet väl hög musik emellanåt, men det gick att leva med.

Tyvärr blev bilderna tagna med mobilkameran tämligen kassa. Men men, så är det.

Nej, nu ser jag fram emot litet roligare grejer. Har litet hemma som inte provats + att Alex tydligen har beställt/privatimporterat litet igen så det blir förhoppningsvis ett par riktigt intressanta öl snart framöver!

fredag 17 juli 2009

Fuller's ESB - Alltid lika god?

Av någon anledning är just Fuller's ESB ett av de öl på Systembolaget som jag oftast kommer tillbaka till. Det finns nog egentligen flera anledningar, men för det första är den grymt god och läskande. Den är en av de härligaste standard "till maten ölen", men funkar även bra allena. För det tredje är den lagom och oerhört inbjudande och god på alla vis.

Engelsk humle i allmänhet, och Engelsk öl i synnerhet känns för tillfället ganska underskattet.

Nej, nu tar jag en klunk till, sätter mig till ro och försöker glömma bort att jag ska upp tidigt imorgon för att gå till jobbet. Synd, hade gärna tagit ett par öl till, men denna får räcka ikväll.

Hoppas ni har en trevlig helg därute, vare sig ni jobbar eller inte!

onsdag 15 juli 2009

Maredsous 8

Ibland är ölsuget stort, då kan det ryka ett och annat objekt ur ölkällaren. Sån tur är så blev det en Maredsous 8 som är lätt att få tag i och har ett väldigt fördelaktigt pris. Flaskan ligger på 75 cl och ölet går i stilen Belgisk brune. Maredsous är ju ett Belgiskt kloster som sålde sina bryggerirättigheter till Brouwerij Duvel Moortgat någon gång under 60-talet. Stort fan av Belgisk öl som jag är så är det med spänning jag prövar denna, har inte prövat den på circa 2 år (och då var omständigheterna inte de bästa, ehrm...).

Hur var den då?

När ölen hälls upp har den en riktigt mörk brun färg med ett enormt beige-aktigt skum med ytte pytte små bubblor. Flaskan ser riktigt fin ut den med, gillar verkligen deras nya design på etiketterna, känns mer tidlös än den förra

Doften är stor och har inslag av russin, rostad malt, Ahlgrens bilar (!) men även en härlig jästighet och en viss Belgisk kryddighet.

Smaken är riktigt rostad för att vara en brune. Det finns härliga inslag av russin, jäst men även en lätt beska från humlen. Där finns också ett visst godisinslag som drar åt just Ahlgrens bilar som jag nämnde tidigare. Riktigt gott faktiskt!

Kroppen är tyvärr ganska tunn men har härliga medelstora bubblor som passar alldeles lagom för ölet. Ölets tunna kropp gör att betyget dras ner en liten aning.

Ett mycket gott öl! Blir att köpa med en flaska när jag åker förbi Karlskoga inom en snar framtid igen. Då blir det fler än en flaska så jag kan lagra ett par stycken. Vad blir det för betyg? Det blir 3,7 välmenta poäng av 5!

PS. David är i Polen just nu och förmodligen kommer han snart hem med lite spännande ölupplevelser och iaktagelser därifrån, stay tuned. DS

söndag 12 juli 2009

Komplex musik - okomplex öl?

Då var det söndag igen, den dag i veckan jag tycker minst om. Imorgon är det dags att jobba igen efter en helg av välbehövd ledighet. Sitter här med en flaska Brakspear Bitter som jag nog tycker är den bästa folkölen.

Riktigt skön Engelsk bitter är det iaf det handlar, om än inget häftigt, den finns hursomhelst finns att köpa lite här och var i dagligvaruhandeln. Lite synd att de tog bort den sköna profilflaskan på 68,5 cl eller hur det var.

Blir ingen recension idag men enligt min förra recension på BeerAdvocate fick den 3,85/5, mest med tanke på att det är såpass mycket smak kontra låg alkohol.

Nu till vad inlägget egentligen skulle handla om. Progressiv metal/death metal/sludge/whatever bandet Mastodon, som förövrigt har gjort ett av årets bästa skivsläpp enligt mig (trots att jag först nästan avfärdade den), har bryggt en egen öl!

Såhär skriver de bland annat i artikeln jag länkat till ovan:

"So, what better way to liven up the tour bus lethargy than arrive at a venue where someone has brewed a beer specially for you. For Mastodon, it was an extra incentive to reach Sonisphere Germany in time to play after the bus broke down (again). Stephan Michel of Mahr’s Bräu brewery created a limited edition ‘Mastodon Premium Lager’."

Mahr’s Bräu är inte direkt något jag hört talas om eller druckit öl ifrån. Ändå är det lite roligt att de gör såna här plojgrejer, och extra kul för de få fans som får tag på en flaska. Det är hursomhelst ganska så roligt att det blev just en premium lager med tanke på deras oerhört komplexa och intressanta musik. Men det är klart, det är väl inte alltid som saker går hand i hand så att säga. Ändå tycker jag det är lite småkul och ganska häftigt. Skulle faktiskt vilja prova den med tanke på att jag verkligen gillar bandet.

lördag 11 juli 2009

Olvi Tuplapukki

Precis som Bark på Ofiltrerats mor så brukar min far köpa med sig någon flaska, eller i det här fallet, burk med öl när han är ute och reser. Den här gången åkte han på kryssning till Helsingfors för att sedan bila sedan åka vidare till Lettland någonstans. Jag hoppades han skulle hitta något obskyrt, men då tiden inte räckte till så blev det ett par burkar med Olvi Tuplapukki, som jag faktiskt inte prövat än. Förväntningarna är ju inte precis höga efter att ha läst lite på RB och BA. Malt liqour är stilen de klassat den som - en stil som (o)förtjänt(?) fått väldigt mycket skäll.

Hursomhelst, dags för en recension!

Utseendet är det ju inget fel på, det är ett rejält benvitt skum och ölen har en mörkt gyllene färg. Burken ser helt okej ut den med, fyndigt med två bockar på en dubbelbock!

Doften är inget vidare, lätta inslag av kornmalt, gräs och en viss ton av fudge men även inslag av bröd och brända mandlar. Man känner även på doften att alkoholhalten är relativt hög.

Smaken är förvånande nog helt okej! Den är faktiskt ganska maltig och det finns inslag av tysk(?) humle men även en viss kemikalisk smak som ofta finns i massproducerad öl, de brända mandlarna gör sig också påminda.

Kroppen är nästan lite kletig, med små och friska bubblor.

Är detta något jag skulle rekommendera? Tja... Det är ju inte särskilt gott - men absolut inte äckligt heller. Det är inget jag själv skulle lägga pengar och möda på, men för att vara på 8,5% tycker jag alkoholsmaken var relativt liten. Vad blir betyget på detta öl? Det hamnar någonstans runt 2,25 poäng av 5!

Fick förresten just veta att min far varit iväg och flängt runt i Sverige och köpt med sig en Runöl, som jag antar är den här, ska bli betydligt intressantare än denna, ska bli roligt att prova när han kommer hem. Nej nu får det bli något godare. Hoppas ni har/har haft en trevlig helg därute!

Stone/Nøgne Ø/Jolly Pumpkin Special Holiday Ale

Ytterligare ett öl som dracks på provningen för (över) en vecka sedan var Special Holiday Ale, ett samarbete mellan tre välkända bryggerier: Kalifornien-baserade Stone Brewing Company, Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin Artisan Ales och Norges stoltheter Nøgne Ø. Alla tre bryggerier har hittills inte gjort mig besviken, så det här borde ju bli otroligt bra? Det blir för övrigt en ganska kort recension;

Ölet är mörkbrunt med ett litet, fint vitt skum. Ser okej ut.

Doften är helt klart intressant och god; det är, föga förvånande, kryddigt med en hel del nötaktiga toner, karamell, lätta stänk av choklad samt pepparkakor.

Smaken är - precis som doften - väldigt kryddig och "julig" med tydliga nötaktiga toner, med en något för kort eftersmak. Det är inte dåligt, men jag väntade mig mer.

Kroppen är fyllig, vätskan känns len, och kolsyran är ganska låg.

Det är är ett gott öl, men jag hade väntat mig ännu mer av ett öl från dessa tre bryggerier. Sedan är det klart att det kanske passar bättre på vintern än på sommaren, för det här är ju ett julöl och inte ett juli-öl.

Betyg: 3,6 av 5.

onsdag 8 juli 2009

Port Brewing: Hop 15

Härligt att David och Alex fixade fram denna, och extra kul att jag får chansen att recensera. Det är såklart Hop 15 jag pratar om. Förväntningarna var sjukt uppskruvade - vilket kanske inte alltid är bra. Skulle denna öl leva upp till hypen här på bloggarna? Här är svaret:

När ölen hälls upp har den en ganska mörk orange färg och ganska mycket jästfällning följer med ner i glaset. Skummet är stort och vitt/beige och ser riktigt härligt ut. Flaskan ser grym ut den med!

Doften är trevlig, men inte lika kraftfull som väntat. Det finns mycket toner av tallbarr, grapefrukt och citrustoner. Det finns också en viss maltighet som drar åt karamell-hållelt. En lätt besvikelse, man ville ha den där humle-dofts-chocken.

Smaken är dock förträfflig, massvis med grapefrukt, cirtrusfrukter, tallbarr och nästan lite träighet från humlen. En viss sötma finns också, som drar åt det karamelliga hållet och nästan blir lite mycket. Saknade de där riktiga tropiska dragen och förväntingarna gjorde nog att man förväntade sig något galet bra.

Hercules DIPA som kom i slutet av förra sommaren var nästan bättre/roligare, men det är klart, det var ju bland det första jag provade inom stilen. Ändå är detta såklart ett väldigt bra öl och tusen tack till David som delade med sig och till Alex som privatimporterade den.

Vad blir då betyget? Det blir 4,2 poäng av 5 möjliga, ett mycket bra öl, som tyvärr inte riktigt nådde upp till varken mina eller Davids förväntningar. Har förresten börjat ta bilderna med min iPhone 3G, tycker det fungerar hyggligt faktiskt, dock har jag tankarna att införskaffa en bra begagnad systemkamera.

söndag 5 juli 2009

BFM Abbaye de Saint Bon-Chien 2008

I torsdags hade jag och Fredrik en liten ölprovning; Pizza Port Hop 15, Stone/Nøgne Ø/Jolly Pumpkin Special Holiday Ale, samt en Brunch Weasel framåt småtimmarna. Det öl vi båda tyckte bäst om - ja, vi tyckte likadant här, säg vad ni vill - var dock det schweiziska BFM Abbaye de Saint Bon-Chien 2008. Och ja, det var verkligen som det kunde vara en tvättäkta sur belgare!

Ölet har en fin kopparaktig färg med ett tunt vitt skum, lite bubbligt. Skummet ser inte något vidare ut, men färgen är vacker.

Doften är väldigt intressant - oerhört "funky" och syrlig med tydliga toner av omogna krusbär, gröna äpplen, citron, körsbär, röda vinbär - och ja, allt man trevligt man kan tänka sig. Väldigt mycket ek, lätta toner av ladugård och något som drar åt cognac, eller liknande "finsprit" känner jag också.

Smaken är rejält syrlig, ja helt enkelt sur, med mycket citron, omogna krusbär, gröna äpplen, körsbär, röda vinbär (inte helt olikt doften med andra ord). Här finns också självklart gott om "funk" och ladugård, lite ost (blåmögel) och en härlig ekkaraktär. Det är ett väldigt torrt öl, intet sött över huvud taget vilket uppskattas.

Kroppen är medelstor till stor, kolsyran är låg. Det påminner helt klart om gueze eller fruktlambic. Faktum är att det är är precis så drickbart som en 5% sådan, vilket gör det till ett farligt lättdrucket öl. Utseendet med det bubbliga skummet var kanske inte det vackraste i världen, men jag kan leva med det... Det här är ett exempel på varför öl är så otroligt roligt - ett mästerverk som jag måste säga ligger på min top 5-lista någonsin!

Betyg: 4,8 av 5.