lördag 18 februari 2012

Sierra Nevada Celebration Ale 2011

Ett årligt återkommande öl på Systembolaget är Sierra Nevada Celebration Ale - vi har skrivit om den tidigare men tänkte att det kan vara intressant att se just hur 2011 års upplaga är. Den verkar på något vis komma lagom till slutet av vintern.

Vad är unikt med detta öl då? Jo, för det första är det bryggt med färsk humle, dvs. den har inte torkats innan bryggningen. Den är humlad med sorterna Chinhook, Cascade och Centennial och torrhumlad med de två sista.

Dags för en recension!

Vätskan är ljust kopparröd med ett tre fingrar högt massivt skum som efter en stund lägger sig till ett skumlock. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är humlig med betoning på citrusfrukter och tallbarr. Det är en väldigt fräsch doft men inte några tropiska frukter direkt. Det finns dessutom en robust bakgrund av malt med inslag av karamell och kolakakor. Det är dock humlen som dominerar.

Smaken är betydligt mildare än jag först hade väntat mig med de 65 IBU som ölet bjuder på. Det är en fruktig och mild humlesmak snarare än en brutalbesk bitterbomb. De sköna citrus- och tallbarstonerna från doften finns även i smaken och så även de karamelliga inslagen.

Ölet är medelfylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Som vanligt så är Sierra Nevada väldigt stabila och presenterar en genuint bra produkt. Dock dricker jag hellre en hyfsat färsk Torpedo alla dagar i veckan då det är en IPA mer i min stil.

Betyg? 3,8 av 5!

Pris: 27:90 för 350 ml på Systembolaget. Det finns ett fåtal flaskor kvar ute i butikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar